Okullarda Araştırma Yapacaklar Dikkat: Yeni Uygulama İzinleri Yönergesi Yürürlükte!
Değerli EğitimWeb üyeleri, kıymetli akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerimiz,
Millî Eğitim Bakanlığı, 26 Haziran 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile okullarda yürütülecek anket, mülakat, gözlem ve benzeri veri toplama faaliyetlerinin izin süreçlerini yeniden düzenledi. Artık tüm başvurular merkezi bir dijital sistem üzerinden yürüyecek ve il sayısına göre onay makamları değişecek.
Bilimsel çalışmalarınızda aksama yaşamamanız için güncel başvuru kurallarını sizler için özetledik:
1. Başvuru Makamı Neresi? (Madde 10 - 11)
Araştırmanızın kapsadığı şehir sayısına göre başvurunuzun onay makamı otomatik olarak belirlenir:
2. Başvuruda Zorunlu Belgeler (Madde 6 - 7)
Sistem üzerinden yapılacak başvurularda şu belgelerin eksiksiz yüklenmesi şarttır:
3. Önemli Yasaklar ve Kurallar (Madde 15)
4. Araştırma Sonrası Yükümlülük (Madde 16)
Uygulama izni alan araştırmacılar, çalışmalarını tamamladıktan sonra ortaya çıkan ürünü (tez, makale vb.) 2 yıl içinde sisteme yüklemek zorundadır. Yüklemeyenler, bir daha MEB bünyesinde araştırma başvurusu yapamazlar.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: İzin başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?
Cevap: Tek ili kapsayan başvurular en geç 15 günde sonuçlanırken, çok ili kapsayan büyük araştırmalarda bu süre değerlendirme aşamalarına göre 60 güne kadar çıkabilmektedir (Madde 12).
Soru 2: Aldığım izin ne kadar süre geçerli?
Cevap: İzinler, verildiği eğitim-öğretim yılı için geçerlidir. Talep edilirse bir defaya mahsus 6 ay uzatılabilir.
Soru 3: Okul müdürü, Bakanlık iznim olmasına rağmen uygulamayı reddedebilir mi?
Cevap: Okul yönetimi, Bakanlıkça onaylanmış veri toplama araçlarını ve izin belgesini sistemden doğrulamakla yükümlüdür. Ancak uygulamanın "eğitimi aksatmayacak uygun bir zamanda" yapılmasını isteme yetkisi okul yönetimindedir.
Soru 4: Yabancı dildeki kaynaklarımı sisteme yükleyebilir miyim?
Cevap: Evet, ancak belgelerin asılları ile birlikte Türkçe tercümelerinin ve "Tercüme Doğruluk Beyanı"nın (Ek-5) yüklenmesi zorunludur.
Soru 5: İzin almadan anket uygularsam ne olur?
Cevap: Madde 14/5 uyarınca izinsiz veya onaylanandan farklı uygulama yapanların izinleri iptal edilir, yasal yollara başvurulur ve bu kişiler 2 yıl (tekrarında süresiz) boyunca başvuru yapamaz.
Değerli araştırmacılar; okullarda veri toplama sürecinde en çok hangi aşamada zorlanıyorsunuz? Yeni yönergedeki "ürün yükleme zorunluluğu" hakkında ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi bu başlık altında paylaşarak birbirimize destek olabiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri, kıymetli akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerimiz,
Millî Eğitim Bakanlığı, 26 Haziran 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile okullarda yürütülecek anket, mülakat, gözlem ve benzeri veri toplama faaliyetlerinin izin süreçlerini yeniden düzenledi. Artık tüm başvurular merkezi bir dijital sistem üzerinden yürüyecek ve il sayısına göre onay makamları değişecek.
Bilimsel çalışmalarınızda aksama yaşamamanız için güncel başvuru kurallarını sizler için özetledik:
1. Başvuru Makamı Neresi? (Madde 10 - 11)
Araştırmanızın kapsadığı şehir sayısına göre başvurunuzun onay makamı otomatik olarak belirlenir:
- 1 - 6 İl Arası: İlgili İl Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından sonuçlandırılır.
- 7 - 12 İl Arası: Bakanlık ilgili merkez birimleri (Genel Müdürlükler) tarafından değerlendirilir.
- 13 İl ve Üzeri: Doğrudan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı onayına tabidir.
- Yurt Dışı Teşkilatı: Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilidir.
2. Başvuruda Zorunlu Belgeler (Madde 6 - 7)
Sistem üzerinden yapılacak başvurularda şu belgelerin eksiksiz yüklenmesi şarttır:
- Etik Kurul Onay Belgesi (En kritik belge),
- Veli Onam Formu ve Gönüllü Katılım Formu,
- Tez Önerisi ve Enstitü Kararı (Lisansüstü öğrenciler için),
- Veri toplama araçları (Anket, mülakat soruları vb.).
3. Önemli Yasaklar ve Kurallar (Madde 15)
- Ücret Yasağı: Araştırma için katılımcılardan veya okuldan hiçbir şekilde ücret talep edilemez.
- Ticari Reklam Yasağı: Anketlerde veya araştırma başlığında herhangi bir marka, kurum veya firmanın reklamı/tanıtımı yapılamaz.
- Gönüllülük Esası: Katılım tamamen gönüllüdür; öğrenciler veya öğretmenler zorlanamaz.
4. Araştırma Sonrası Yükümlülük (Madde 16)
Uygulama izni alan araştırmacılar, çalışmalarını tamamladıktan sonra ortaya çıkan ürünü (tez, makale vb.) 2 yıl içinde sisteme yüklemek zorundadır. Yüklemeyenler, bir daha MEB bünyesinde araştırma başvurusu yapamazlar.
Soru 1: İzin başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?
Cevap: Tek ili kapsayan başvurular en geç 15 günde sonuçlanırken, çok ili kapsayan büyük araştırmalarda bu süre değerlendirme aşamalarına göre 60 güne kadar çıkabilmektedir (Madde 12).
Soru 2: Aldığım izin ne kadar süre geçerli?
Cevap: İzinler, verildiği eğitim-öğretim yılı için geçerlidir. Talep edilirse bir defaya mahsus 6 ay uzatılabilir.
Soru 3: Okul müdürü, Bakanlık iznim olmasına rağmen uygulamayı reddedebilir mi?
Cevap: Okul yönetimi, Bakanlıkça onaylanmış veri toplama araçlarını ve izin belgesini sistemden doğrulamakla yükümlüdür. Ancak uygulamanın "eğitimi aksatmayacak uygun bir zamanda" yapılmasını isteme yetkisi okul yönetimindedir.
Soru 4: Yabancı dildeki kaynaklarımı sisteme yükleyebilir miyim?
Cevap: Evet, ancak belgelerin asılları ile birlikte Türkçe tercümelerinin ve "Tercüme Doğruluk Beyanı"nın (Ek-5) yüklenmesi zorunludur.
Soru 5: İzin almadan anket uygularsam ne olur?
Cevap: Madde 14/5 uyarınca izinsiz veya onaylanandan farklı uygulama yapanların izinleri iptal edilir, yasal yollara başvurulur ve bu kişiler 2 yıl (tekrarında süresiz) boyunca başvuru yapamaz.
EğitimWeb Yönetimi