Denklik İşlemlerinde Yeni Dönem: MEB Denklik ve Belge Doğrulama Yönergesi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yurt dışı eğitim süreçlerini takip eden dostlar,
Millî Eğitim Bakanlığı, 24 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile denklik ve belge doğrulama işlemlerine dair usul ve esasları yeniden belirledi. Bu yönerge ile il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesindeki denklik merkezlerinin çalışma sistemi ve dijitalleşme süreçleri (e-Denklik) netleşmiş oldu.
Yurt dışı diplomalarının Türkiye'deki karşılığını almak isteyenleri ilgilendiren kritik süreleri ve kuralları özetledik:
1. İşlem Süreleri ve Randevu Sistemi (Madde 5 - 6)
Yeni yönerge ile bürokrasiyi hızlandıracak kesin süreler getirilmiştir:
2. e-Denklik ve e-Belge Doğrulama Modülleri (Madde 3)
Artık tüm süreçler dijital izlenebilirlik üzerine kurulu:
3. Denklik Merkezleri ve Komisyonlar (Madde 8 - 10)
4. Öğretmen Görevlendirmeleri (Madde 12)
Denklik merkezlerinde görevlendirilecek öğretmenler, her yıl Şubat ve Ağustos aylarında Personel Genel Müdürlüğü onayı ile tam zamanlı olarak atanacaklardır.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Denklik başvurusu için belgelerin aslı gerekli mi?
Cevap: Evet. Yönergenin 8/2 maddesi uyarınca denklik işlemi, başvuru sahibinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.
Soru 2: Seviye tespit sınavları (e-Sınav) nasıl yapılacak?
Cevap: Denklik sürecinde öğrenim düzeyi tam belirlenemeyenler için yapılacak olan e-Sınavlar, Talim ve Terbiye Kurulu koordinesinde ilgili birimlerce yürütülür (Madde 4/g).
Soru 3: e-Denklik modülündeki duyurular yasal olarak ne ifade eder?
Cevap: Yönergenin 18/2 maddesine göre modül üzerindeki tüm duyuru ve açıklamalar "Başkanlık Görüşü" hükmündedir ve uygulayıcılar için bağlayıcıdır.
Soru 4: Yabancı ülkelerin eğitim sistemleri hakkında nereden bilgi alabiliriz?
Cevap: Bakanlık tarafından yayımlanan ve sürekli güncellenen "Denklik Kılavuzu", tüm ülkelerin eğitim sistemlerini ve belge türlerini içermektedir (Madde 17).
Soru 5: Hatalı veya mevzuata aykırı denklik işlemlerinde ne yapılır?
Cevap: Mevzuata aykırı bir durum tespit edildiğinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı konuyu Teftiş Kurulu Başkanlığına bildirir.
Değerli üyelerimiz; yurt dışından aldığınız diplomaların denklik sürecinde yaşadığınız en büyük engel nedir? 5 iş günü içinde sonuçlanma kuralı sizce sahada uygulanabilecek mi? Tecrübelerinizi aşağıda paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yurt dışı eğitim süreçlerini takip eden dostlar,
Millî Eğitim Bakanlığı, 24 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile denklik ve belge doğrulama işlemlerine dair usul ve esasları yeniden belirledi. Bu yönerge ile il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesindeki denklik merkezlerinin çalışma sistemi ve dijitalleşme süreçleri (e-Denklik) netleşmiş oldu.
Yurt dışı diplomalarının Türkiye'deki karşılığını almak isteyenleri ilgilendiren kritik süreleri ve kuralları özetledik:
1. İşlem Süreleri ve Randevu Sistemi (Madde 5 - 6)
Yeni yönerge ile bürokrasiyi hızlandıracak kesin süreler getirilmiştir:
- Denklik Başvuruları: Randevu tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içerisinde sonuçlandırılmak zorundadır.
- Belge Doğrulama: Bakanlık tarafından yönlendirilen belge teyit işlemleri en geç 10 iş günü içerisinde tamamlanacaktır.
2. e-Denklik ve e-Belge Doğrulama Modülleri (Madde 3)
Artık tüm süreçler dijital izlenebilirlik üzerine kurulu:
- e-Denklik Modülü: Denklik işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve tüm duyuruların yapıldığı ana sistemdir.
- e-Belge Doğrulama: Hem T.C. vatandaşlarının hem de yabancı uyrukluların MEB'e bağlı kurumlardan aldığı belgelerin teyidi bu sistem üzerinden yapılır.
3. Denklik Merkezleri ve Komisyonlar (Madde 8 - 10)
- Denklik işlemleri yurt içinde İl Millî Eğitim Müdürlükleri ve belirlenen ilçe müdürlüklerinde; yurt dışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Ataşeliklerde kurulur.
- Belgeler üzerinde tereddüde düşülmesi durumunda, Denklik Komisyonu doğrudan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'ndan (Başkanlık) görüş isteyebilecektir.
4. Öğretmen Görevlendirmeleri (Madde 12)
Denklik merkezlerinde görevlendirilecek öğretmenler, her yıl Şubat ve Ağustos aylarında Personel Genel Müdürlüğü onayı ile tam zamanlı olarak atanacaklardır.
Soru 1: Denklik başvurusu için belgelerin aslı gerekli mi?
Cevap: Evet. Yönergenin 8/2 maddesi uyarınca denklik işlemi, başvuru sahibinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.
Soru 2: Seviye tespit sınavları (e-Sınav) nasıl yapılacak?
Cevap: Denklik sürecinde öğrenim düzeyi tam belirlenemeyenler için yapılacak olan e-Sınavlar, Talim ve Terbiye Kurulu koordinesinde ilgili birimlerce yürütülür (Madde 4/g).
Soru 3: e-Denklik modülündeki duyurular yasal olarak ne ifade eder?
Cevap: Yönergenin 18/2 maddesine göre modül üzerindeki tüm duyuru ve açıklamalar "Başkanlık Görüşü" hükmündedir ve uygulayıcılar için bağlayıcıdır.
Soru 4: Yabancı ülkelerin eğitim sistemleri hakkında nereden bilgi alabiliriz?
Cevap: Bakanlık tarafından yayımlanan ve sürekli güncellenen "Denklik Kılavuzu", tüm ülkelerin eğitim sistemlerini ve belge türlerini içermektedir (Madde 17).
Soru 5: Hatalı veya mevzuata aykırı denklik işlemlerinde ne yapılır?
Cevap: Mevzuata aykırı bir durum tespit edildiğinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı konuyu Teftiş Kurulu Başkanlığına bildirir.
EğitimWeb Yönetimi