Meb Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Teşkilat Ve Çalışma Yönergesi Yenilendi! (Aralık 2025)

can

Yönetici
Yönetici
İmam Hatip Okullarında Yeni Dönem: Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Yönergesi Güncellendi!

Değerli EğitimWeb üyeleri, imam hatip okullarımızda görev yapan idareci ve öğretmenlerimiz,

Millî Eğitim Bakanlığı, 23 Aralık 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün (DÖGM) teşkilat yapısını ve çalışma esaslarını belirleyen yönergeyi tamamen yeniledi. Bu yeni yönerge, imam hatip ortaokulları ve Anadolu imam hatip liselerinin gelecekteki vizyonunu, uluslararası projeleri ve okul yönetim süreçlerini çok daha detaylı bir şekilde tanımlıyor.

İmam hatip camiasını yakından ilgilendiren güncel teşkilat yapısı ve görev dağılımını sizler için özetledik:

1. DÖGM Teşkilat Yapısı ve Daire Başkanlıkları (Madde 5)
Genel Müdürlük bünyesinde 7 ana daire başkanlığı ve Özel Büro oluşturulmuştur:
  • Araştırma-Geliştirme ve Projeler: Bilimsel araştırmalar, patent ve tescil süreçleri.
  • Eğitim Ortamları ve Öğrenci İşleri: Okul açma/kapatma, öğretmen atama, kayıt-kabul ve bursluluk işleri.
  • Eğitim Politikaları: Strateji geliştirme, mevzuat görüşleri ve soru önergeleri.
  • İzleme ve Değerlendirme: Faaliyet raporları, CİMER başvuruları ve sosyal medya yönetimi.
  • Öğrenme Süreçleri ve Sosyal Etkinlikler: Hafızlık eğitimi, yabancı dil projeleri ve hizmet içi eğitimler.
  • Öğretim Programları ve Materyalleri: Haftalık ders çizelgeleri, ders kitapları ve dijital içerikler.
  • Uluslararası Eğitim ve Öğretim: Uluslararası AİHL süreçleri ve yurt dışı eğitim koordinasyonu.

2. Öne Çıkan Kritik Görevler
  • Hafızlık ve Dil Eğitimi: İmam hatip ortaokullarında yürütülen hafızlık projeleri ve yabancı dil destek çalışmaları artık çok daha kurumsal bir takiple "Öğrenme Süreçleri Dairesi" tarafından koordine edilecek (Madde 6/5).
  • Proje Okulları Yönetimi: Özel program ve proje uygulayan okulların yönetici ve öğretmen atama süreçleri "Eğitim Ortamları Dairesi" sorumluluğunda netleştirilmiştir.
  • Uluslararası Vizyon: Ülkemizin din öğretimi tecrübesinin diğer ülkelere tanıtılması ve rehberlik edilmesi resmi görev olarak tanımlanmıştır (Madde 6/7).

3. Personel Görev Tanımları (Üçüncü Bölüm)
Yönerge; Millî Eğitim Uzmanlarından öğretmenlere, şube müdürlerinden teknisyenlere kadar tüm personelin yetki ve sorumluluklarını tek tek belirleyerek kurumsal işleyişte karmaşayı önlemeyi amaçlamaktadır.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: İmam hatip okullarının haftalık ders çizelgelerini hangi birim hazırlar?
Cevap:
Madde 6/6 uyarınca Öğretim Programları ve Materyalleri Daire Başkanlığı hazırlayarak Talim ve Terbiye Kurulu'na sunar.

Soru 2: Okullardaki hafızlık projelerinden hangi daire sorumludur?
Cevap:
Öğrenme Süreçleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı bu süreçlerin planlanması ve takibinden sorumludur (Madde 6/5-e).

Soru 3: Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerine öğrenci seçimi nasıl yapılır?
Cevap:
Uluslararası Eğitim ve Öğretim Daire Başkanlığı, ilgili paydaşlarla iş birliği yaparak yabancı uyruklu öğrenci seçimi ve yerleştirme sürecini yürütür (Madde 6/7-b).

Soru 4: İmam hatip okullarına isim verilmesi veya dönüştürülmesi süreci nasıl işler?
Cevap:
Eğitim Ortamları, Öğrenci İşleri, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı bu iş ve işlemleri yürütmekle görevlidir.

Soru 5: Bu yönerge ile ne değişti?
Cevap:
2023 tarihli eski yönerge yürürlükten kalkmış; görev alanları, dijitalleşme süreçleri ve uluslararası faaliyetler günün şartlarına uygun şekilde yeniden yapılandırılmıştır.
----------------------------------------------------

📌 Değerli meslektaşlarım; yeni teşkilat yapısında "Uluslararası Eğitim" ve "Öğrenme Süreçleri" dairelerinin ayrılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle okullardaki hafızlık ve proje uygulamaları hakkında karşılaştığınız durumları bu başlık altında tartışabiliriz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar