2026 MEB Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği: Eser Sahibi Öğretmenler İçin Rehber
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yazar meslektaşlarım,
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ders kitapları dışındaki her türlü basılı ve dijital kültür eserinin (roman, şiir, araştırma, masal vb.) seçimi, incelenmesi ve basım süreçlerini düzenleyen "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği"ni güncelleyerek yürürlüğe koydu. 2014 yılından bu yana uygulanan eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırıldı.
Özellikle kendi eserini (roman, hikaye, masal vb.) Bakanlık kanalıyla yayımlatmak isteyen öğretmenlerimiz ve araştırmacılarımız için sürecin nasıl işleyeceğini özetledik:
1. Eserlerin İncelenmesi ve Seçimi (Madde 4 - 6)
Eserlerin yayımlanıp yayımlanmayacağına dair nihai kararı Yayın Kurulu verir.
2. Başvuru ve Yayım Şartları (Madde 10 - 11)
Başvuruda bulunacak kişilerin eserlerini dijital ortamda, ön tasarımı yapılmış ve imla/terim kontrolleri tamamlanmış şekilde Genel Müdürlüğe teslim etmesi gerekir.
3. Ödemeler ve Telif Hakları (Madde 16)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Hazırladığım bir romanı veya masal kitabını MEB'e basılması için gönderebilir miyim?
Cevap: Evet. Yönetmeliğin 3. maddesinde belirtilen "Kültür Eserleri" (roman, hikaye, masal, şiir vb.) kapsamındaki çalışmalarınızla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Soru 2: Başvurumun sonucunu ne kadar sürede öğrenebilirim?
Cevap: Yönetmeliğin 10. maddesine göre Yayın Kurulu, başvurusu yapılan eser üzerindeki incelemesini en geç 6 ay içerisinde tamamlayıp size bildirmek zorundadır.
Soru 3: MEB'in bastığı bir kitaptan telif ücreti alabilir miyim?
Cevap: Evet. Eğer eseri kişisel olarak hazırlayıp sunduysanız ve Yayın Kurulu basılmasını uygun gördüyse, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ücretiniz MEB Döner Sermaye tarafından ödenir.
Soru 4: Dijital yayınlar da bu yönetmelik kapsamında mı?
Cevap: Evet. Yönetmelik sadece matbu kitapları değil, Bakanlık internet sitelerinde sunulan dijital yayınları ve dijital depolama ünitelerindeki eserleri de kapsamaktadır.
Soru 5: Bakanlık eserimi basarken üzerinde değişiklik yapabilir mi?
Cevap: Evet. Yayım şartı olarak, muhtemel maddi hataların düzeltilmesi, tashih, redaksiyon, kapak ve iç sayfa tasarımı konusunda Bakanlığın tasarruf yetkisini kabul ettiğinize dair bir izin belgesi vermeniz gerekmektedir (Madde 11).
Yazarlıkla ilgilenen değerli öğretmenlerimiz; MEB yayınları aracılığıyla eserlerinizin okuyucuyla buluşması fikrine nasıl bakıyorsunuz? Başvuru süreci veya telif hakları ile ilgili tecrübelerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve yazar meslektaşlarım,
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ders kitapları dışındaki her türlü basılı ve dijital kültür eserinin (roman, şiir, araştırma, masal vb.) seçimi, incelenmesi ve basım süreçlerini düzenleyen "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği"ni güncelleyerek yürürlüğe koydu. 2014 yılından bu yana uygulanan eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırıldı.
Özellikle kendi eserini (roman, hikaye, masal vb.) Bakanlık kanalıyla yayımlatmak isteyen öğretmenlerimiz ve araştırmacılarımız için sürecin nasıl işleyeceğini özetledik:
1. Eserlerin İncelenmesi ve Seçimi (Madde 4 - 6)
Eserlerin yayımlanıp yayımlanmayacağına dair nihai kararı Yayın Kurulu verir.
- Eserler, alanında uzman en az 3 kişiden oluşan "Yayın İnceleme Komisyonları" tarafından değerlendirilir.
- İnceleme sırasında eserin milli ve manevi değerlere uygunluğu, dil zenginliği, özgünlüğü ve hedef kitleye (özellikle çocuklara) uygunluğu esas alınır.
- Yayın Kurulu üyeleri görev süreleri boyunca kendi eserlerini yayımlatmak için başvuruda bulunamazlar.
2. Başvuru ve Yayım Şartları (Madde 10 - 11)
Başvuruda bulunacak kişilerin eserlerini dijital ortamda, ön tasarımı yapılmış ve imla/terim kontrolleri tamamlanmış şekilde Genel Müdürlüğe teslim etmesi gerekir.
- İnceleme Süresi: Yayın Kurulu, başvurusu yapılan eser hakkındaki incelemesini en geç 6 ay içinde tamamlamak zorundadır.
- Hak Devri: Eseri yayımlanan yazarlar; eserin çoğaltma, yayma ve umuma iletim haklarını Bakanlığa devretmekle yükümlüdür.
3. Ödemeler ve Telif Hakları (Madde 16)
- Yayımlanan eserler için ilgili mevzuat çerçevesinde telif ve işlenme ücreti ödenir.
- Ancak, resmî görev gereği (Bakanlık bünyesinde görevlendirilerek) hazırlanan eserler için ayrıca bir ücret ödenmez.
- Telif, baskı, reklam ve satış gibi mali süreçler MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından yürütülür.
Soru 1: Hazırladığım bir romanı veya masal kitabını MEB'e basılması için gönderebilir miyim?
Cevap: Evet. Yönetmeliğin 3. maddesinde belirtilen "Kültür Eserleri" (roman, hikaye, masal, şiir vb.) kapsamındaki çalışmalarınızla Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunabilirsiniz.
Soru 2: Başvurumun sonucunu ne kadar sürede öğrenebilirim?
Cevap: Yönetmeliğin 10. maddesine göre Yayın Kurulu, başvurusu yapılan eser üzerindeki incelemesini en geç 6 ay içerisinde tamamlayıp size bildirmek zorundadır.
Soru 3: MEB'in bastığı bir kitaptan telif ücreti alabilir miyim?
Cevap: Evet. Eğer eseri kişisel olarak hazırlayıp sunduysanız ve Yayın Kurulu basılmasını uygun gördüyse, Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ücretiniz MEB Döner Sermaye tarafından ödenir.
Soru 4: Dijital yayınlar da bu yönetmelik kapsamında mı?
Cevap: Evet. Yönetmelik sadece matbu kitapları değil, Bakanlık internet sitelerinde sunulan dijital yayınları ve dijital depolama ünitelerindeki eserleri de kapsamaktadır.
Soru 5: Bakanlık eserimi basarken üzerinde değişiklik yapabilir mi?
Cevap: Evet. Yayım şartı olarak, muhtemel maddi hataların düzeltilmesi, tashih, redaksiyon, kapak ve iç sayfa tasarımı konusunda Bakanlığın tasarruf yetkisini kabul ettiğinize dair bir izin belgesi vermeniz gerekmektedir (Madde 11).
EğitimWeb Yönetimi