Meb Görevde Yükselme Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Kritik Değişiklikler (5 Mart 2026)

can

Yönetici
Yönetici
Katılım
20 Ara 2023
Mesajlar
743
Tepkime puanı
13
MEB Görevde Yükselme ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Kritik Değişiklikler (5 Mart 2026)

Değerli Eğitim Web üyeleri;

5 Mart 2026 tarihli ve 33187 sayılı Resmî Gazete'de, Millî Eğitim Bakanlığı personelinin atama, yer değiştirme ve görevde yükselme süreçlerini doğrudan etkileyen önemli bir yönetmelik değişikliği yayımlandı. Yasal metindeki karmaşık ifadeleri sizler için sadeleştirerek en önemli maddeleri aşağıda özetledik.

📌 Değişen Yönetmelikteki En Önemli Madde Başlıkları​


1. İlçe Millî Eğitim Müdürü Atama Şartları Değişti (Madde 4)
İlçe Millî Eğitim Müdürü olabilmek için öğretmenlikte adaylığı kalkmış olmak ve aşağıdaki şartlardan en az birini taşımak gerekecek:
  • Sınavla atanmış olmak şartıyla en az 2 yıl Şube Müdürlüğü yapmak.
  • Sınavla atanmış olmak şartıyla en az 4 yıl Eğitim Kurumu (Okul) Müdürlüğü yapmak.
  • Proje okullarında veya doğrudan Bakanlık merkeze bağlı kurumlarda en az 4 yıl müdürlük yapmak.
  • Yukarıdaki görevlerde toplamda en az 4 yıl bulunmak.

2. 2019 Öncesi Görevlendirilen Müdürlere "Geçici Madde" Hakkı (Madde 6)
21 Nisan 2019 tarihinden önce eğitim kurumu müdürü olarak görevlendirilenler, okul müdürlüğünde veya (sınavla atanmış olmak şartıyla) şube müdürlüğünde toplam 4 yıl görev yapmış olmaları halinde ilçe millî eğitim müdürü kadrolarına atanabilecekler.

3. Yeni Atamalara 3 Yıl Yer Değiştirme Yasağı (Madde 3)
Görevde yükselme kapsamında atanan personeller, mazeret durumları (belgelendirilmiş) ve bölge hizmetine bağlı mecburi yer değiştirmeler hariç olmak üzere, 3 yıl boyunca yer değişikliği talebinde bulunamayacak.

4. Bölge Hizmeti ve 20 Tercih Sistemi Güncellendi (Madde 5)
Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi yöneticilere 20 tercih hakkı verilecek. Bulunduğu bölgede süresini dolduranlar, daha önce çalışmadıkları iki alt ve iki üst hizmet bölgesini tercih edebilecek. Tüm bölgelerde görev süresini tamamlayanlar ise ya bulundukları yerde süre uzatımı isteyebilecek ya da tüm bölgeler için tercih yapabilecekler. Tercihine atanamayanlar veya tercih yapmayanlar resen (kura ile) atanacak.

5. Unvan Eklentisi (Madde 1 ve 2)
Yönetmelikteki idari kadrolara "matbaacı" unvanı da eklenerek kapsam genişletildi.


Eğitim Web Mevzuat Servisi' Alıntı:
Değerli idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz; özellikle İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü atama şartlarında yapılan bu esnemeler ve "sınavla atanmış olma" vurgusu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yönetim kademelerindeki bu yeni düzenlemeler liyakat ve tecrübe dengesini nasıl etkiler? Yorumlarınızı bekliyoruz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

Üst