MEB Stratejik Planlama ve Projelerde Yeni Dönem: İl AR-GE Birimleri Yönergesi Güncellendi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve AR-GE birimlerinde görev yapan meslektaşlarım,
Millî Eğitim Bakanlığı, 9 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanan yeni Makam Onayı ile İl Millî Eğitim Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren "Araştırma Geliştirme (AR-GE) Birimleri"nin çalışma usul ve esaslarını tamamen yeniledi. Yeni yönerge, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği yeni kavramlar ve 26 Nisan 2025 tarihli Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği ile tam uyumlu hale getirildi.
İl AR-GE birimlerinin işleyişini ve personel yapısını ilgilendiren güncel düzenlemelerdeki temel noktaları sizler için özetledik:
1. Neden Yeni Bir Yönerge Hazırlandı?
2014 yılından bu yana yürürlükte olan eski yönerge, değişen eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktaydı. Yeni yönerge ile:
2. AR-GE Birimlerinin Temel Görev Alanları
AR-GE birimleri artık şu ana başlıklar üzerinde daha profesyonel bir yapıyla çalışacak:
3. Personel Görevlendirme ve Yetkinlikler
Yönerge, bu birimlerde görevlendirilecek öğretmenlerin seçim kriterlerini ve performans takibini daha disiplinli bir yapıya kavuşturuyor. Birimlerin Strateji Geliştirme Şubesi altındaki koordinasyonu güçlendiriliyor.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Mevcut AR-GE personeli bu değişiklikten nasıl etkilenecek?
Cevap: Yeni yönerge, personelin görev tanımlarını güncellediği için mevcut personelin yetki ve sorumlulukları yeni sisteme göre revize edilecektir. Birimlerdeki iş bölümü yeni teşkilat şemasına göre yeniden düzenlenecektir.
Soru 2: AR-GE birimine geçmek isteyen bir öğretmen ne yapmalı?
Cevap: Yönerge eki olan 25 sayfalık detaylı dokümanda belirtilen başvuru şartları ve "Proje Yönetimi", "Veri Analizi" gibi alanlardaki yeterlilikler esas alınacaktır. Görevlendirmeler genellikle Valilik onayı ile yapılmaktadır.
Soru 3: Bu yönerge tüm illeri kapsıyor mu?
Cevap: Evet, 81 ilin tamamındaki AR-GE birimleri artık bu yönergeye göre hareket etmek zorundadır.
Soru 4: Yönergede "Yerel Projeler" ile ilgili bir kısıtlama var mı?
Cevap: Aksine, yeni yönerge yerel ihtiyaçlara yönelik Ar-Ge çalışmalarını teşvik etmekte, ancak bunların Bakanlık stratejik planı ile uyumlu olmasını şart koşmaktadır.
Soru 5: AR-GE birimleri kime bağlı çalışır?
Cevap: İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde Strateji Geliştirme Hizmetlerinden sorumlu Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü koordinasyonunda faaliyet gösterirler.
Değerli EğitimWeb üyeleri; illerdeki AR-GE birimlerinin hazırladığı yerel projelerden veya sağladıkları proje eğitimlerinden memnun musunuz? Yeni yönerge ile bu birimlerin okul bazlı projelere daha fazla destek vermesini bekliyor musunuz? Görüşlerinizi bu başlık altında tartışabiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve AR-GE birimlerinde görev yapan meslektaşlarım,
Millî Eğitim Bakanlığı, 9 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanan yeni Makam Onayı ile İl Millî Eğitim Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösteren "Araştırma Geliştirme (AR-GE) Birimleri"nin çalışma usul ve esaslarını tamamen yeniledi. Yeni yönerge, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin getirdiği yeni kavramlar ve 26 Nisan 2025 tarihli Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği ile tam uyumlu hale getirildi.
İl AR-GE birimlerinin işleyişini ve personel yapısını ilgilendiren güncel düzenlemelerdeki temel noktaları sizler için özetledik:
1. Neden Yeni Bir Yönerge Hazırlandı?
2014 yılından bu yana yürürlükte olan eski yönerge, değişen eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmaktaydı. Yeni yönerge ile:
- AR-GE birimlerinin organizasyon yapısı modernize edildi.
- Personelin görev, yetki ve sorumlulukları netleştirildi.
- Stratejik planlama, izleme-değerlendirme ve proje koordinasyon süreçleri dijital dönüşümle ilişkilendirildi.
2. AR-GE Birimlerinin Temel Görev Alanları
AR-GE birimleri artık şu ana başlıklar üzerinde daha profesyonel bir yapıyla çalışacak:
- Stratejik Planlama: İl ve ilçe düzeyinde 5 yıllık planların hazırlanması ve takibi.
- Proje Koordinasyon: Ulusal (TÜBİTAK, Teknofest) ve Uluslararası (Erasmus+, eTwinning) projelerin yönetimi.
- Araştırma ve Yayın: İldeki eğitim verilerinin analizi ve yerel ihtiyaç analizlerinin yapılması.
- İzleme ve Değerlendirme: Bakanlık politikalarının sahadaki yansımalarının raporlanması.
3. Personel Görevlendirme ve Yetkinlikler
Yönerge, bu birimlerde görevlendirilecek öğretmenlerin seçim kriterlerini ve performans takibini daha disiplinli bir yapıya kavuşturuyor. Birimlerin Strateji Geliştirme Şubesi altındaki koordinasyonu güçlendiriliyor.
Soru 1: Mevcut AR-GE personeli bu değişiklikten nasıl etkilenecek?
Cevap: Yeni yönerge, personelin görev tanımlarını güncellediği için mevcut personelin yetki ve sorumlulukları yeni sisteme göre revize edilecektir. Birimlerdeki iş bölümü yeni teşkilat şemasına göre yeniden düzenlenecektir.
Soru 2: AR-GE birimine geçmek isteyen bir öğretmen ne yapmalı?
Cevap: Yönerge eki olan 25 sayfalık detaylı dokümanda belirtilen başvuru şartları ve "Proje Yönetimi", "Veri Analizi" gibi alanlardaki yeterlilikler esas alınacaktır. Görevlendirmeler genellikle Valilik onayı ile yapılmaktadır.
Soru 3: Bu yönerge tüm illeri kapsıyor mu?
Cevap: Evet, 81 ilin tamamındaki AR-GE birimleri artık bu yönergeye göre hareket etmek zorundadır.
Soru 4: Yönergede "Yerel Projeler" ile ilgili bir kısıtlama var mı?
Cevap: Aksine, yeni yönerge yerel ihtiyaçlara yönelik Ar-Ge çalışmalarını teşvik etmekte, ancak bunların Bakanlık stratejik planı ile uyumlu olmasını şart koşmaktadır.
Soru 5: AR-GE birimleri kime bağlı çalışır?
Cevap: İl Millî Eğitim Müdürlüklerinde Strateji Geliştirme Hizmetlerinden sorumlu Müdür Yardımcısı veya Şube Müdürü koordinasyonunda faaliyet gösterirler.
EğitimWeb Yönetimi