İlköğretim ve Okul Öncesinde Yeni Dönem: TEGM Teşkilat Yönergesi Güncellendi!
Değerli EğitimWeb üyeleri, temel eğitim kademesinde görev yapan meslektaşlarım ve kıymetli veliler,
Millî Eğitim Bakanlığı, 3 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün (TEGM) görev, yetki ve çalışma esaslarını belirleyen yönergeyi tamamen yeniledi. Bu yeni düzenleme, okul öncesi eğitime erişim modellerinden YBO'ların yönetimine, bursluluk işlemlerinden (İOKBS) sosyal etkinliklerin takibine kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Okullarımızı ve eğitim süreçlerini ilgilendiren güncel teşkilat yapısı ve görev dağılımını sizler için özetledik:
1. TEGM Bünyesindeki Daire Başkanlıkları ve Kritik Görevler (Madde 4)
Genel Müdürlük bünyesinde 9 ana daire başkanlığı görev yapacak. İşte öne çıkan bazı birimler:
2. Öne Çıkan Yeni Düzenlemeler
3. Şikâyet ve Başvuru Yönetimi
Tüm daire başkanlıklarına, kendi görev alanlarıyla ilgili CİMER ve MEBİM üzerinden gelen başvuruları zamanında ve mevzuata uygun cevaplandırma görevi açıkça tanımlanmıştır.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Okul öncesi eğitim programlarını hangi birim hazırlar?
Cevap: Madde 15 uyarınca Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı hazırlayarak Talim ve Terbiye Kurulu'na sunar.
Soru 2: Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla ilgili süreçleri kim takip eder?
Cevap: İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı bu çocukların eğitime erişimiyle ilgili çalışmaları yürütmekle görevlidir (Madde 12/h).
Soru 3: İlkokul/Ortaokul ders kitaplarını hangi birim yayımlar?
Cevap: Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylanan kitapların elektronik ortamda yayınlanmasını sağlar.
Soru 4: "Öğretmen/Yönetici Hareketliliği Programı" nedir?
Cevap: Madde 13/j uyarınca; öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişim ve iyi örnek paylaşımları için Kültür, Sanat ve Spor Etkinlikleri Dairesi tarafından koordine edilen bir programdır.
Soru 5: Okulun internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından hangi birim sorumludur?
Cevap: Genel Müdürlük düzeyindeki paylaşımları Özel Büro koordine ederken, okullardaki etkinliklerin içeriklerini ilgili şubeler hazırlar.
Değerli meslektaşlarım; temel eğitimde dijitalleşme ve sosyal etkinlik modülü uygulamaları hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Özellikle okul öncesi eğitimde "erişim modelleri"nin sahadaki yansımalarını bu başlık altında tartışabiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri, temel eğitim kademesinde görev yapan meslektaşlarım ve kıymetli veliler,
Millî Eğitim Bakanlığı, 3 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan Makam Onayı ile Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'nün (TEGM) görev, yetki ve çalışma esaslarını belirleyen yönergeyi tamamen yeniledi. Bu yeni düzenleme, okul öncesi eğitime erişim modellerinden YBO'ların yönetimine, bursluluk işlemlerinden (İOKBS) sosyal etkinliklerin takibine kadar geniş bir alanı kapsıyor.
Okullarımızı ve eğitim süreçlerini ilgilendiren güncel teşkilat yapısı ve görev dağılımını sizler için özetledik:
1. TEGM Bünyesindeki Daire Başkanlıkları ve Kritik Görevler (Madde 4)
Genel Müdürlük bünyesinde 9 ana daire başkanlığı görev yapacak. İşte öne çıkan bazı birimler:
- Erken Çocukluk Eğitimi Dairesi: Okul öncesi eğitime erişim modellerini (gezici öğretmen, yaz okulu vb.) yürütür ve niteliği artırır.
- Öğrenci İşleri Dairesi: Kayıt, nakil, sınıf geçme, denklik ve e-Okul süreçlerinden sorumludur.
- İzleme ve Değerlendirme Dairesi: Ortak sınav sonuçlarını takip eder, Mevsimlik Tarım İşçileri ve göçer ailelerin çocuklarının eğitim süreçlerini yönetir.
- Kültür, Sanat ve Spor Etkinlikleri Dairesi: Okullardaki sosyal etkinlik modülü, yarışmalar ve kardeş okul uygulamalarını koordine eder.
- Programlar ve Öğretim Materyalleri Dairesi: Ders kitapları, haftalık ders çizelgeleri ve dijital materyallerin hazırlanmasını sağlar.
2. Öne Çıkan Yeni Düzenlemeler
- Erişim Modelleri: Okul öncesi eğitimde "Eğitime Erişim Modelleri" kapsamında yapılacak tüm iş ve işlemler Erken Çocukluk Eğitimi Dairesi'ne bağlanmıştır (Madde 10/ç).
- Yatılı Bölge Ortaokulları (YBO): YBO'ların açılması, kapatılması ve pansiyon kapasite planlamaları Eğitim Ortamları Dairesi tarafından yürütülecektir.
- İOKBS ve Bursluluk: İlköğretim öğrencilerinin bursluluk ve yatılılık hizmetleri İdari ve Mali İşler Dairesi sorumluluğuna verilmiştir (Madde 11/ş).
3. Şikâyet ve Başvuru Yönetimi
Tüm daire başkanlıklarına, kendi görev alanlarıyla ilgili CİMER ve MEBİM üzerinden gelen başvuruları zamanında ve mevzuata uygun cevaplandırma görevi açıkça tanımlanmıştır.
Soru 1: Okul öncesi eğitim programlarını hangi birim hazırlar?
Cevap: Madde 15 uyarınca Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı hazırlayarak Talim ve Terbiye Kurulu'na sunar.
Soru 2: Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarıyla ilgili süreçleri kim takip eder?
Cevap: İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı bu çocukların eğitime erişimiyle ilgili çalışmaları yürütmekle görevlidir (Madde 12/h).
Soru 3: İlkokul/Ortaokul ders kitaplarını hangi birim yayımlar?
Cevap: Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu'nca onaylanan kitapların elektronik ortamda yayınlanmasını sağlar.
Soru 4: "Öğretmen/Yönetici Hareketliliği Programı" nedir?
Cevap: Madde 13/j uyarınca; öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişim ve iyi örnek paylaşımları için Kültür, Sanat ve Spor Etkinlikleri Dairesi tarafından koordine edilen bir programdır.
Soru 5: Okulun internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından hangi birim sorumludur?
Cevap: Genel Müdürlük düzeyindeki paylaşımları Özel Büro koordine ederken, okullardaki etkinliklerin içeriklerini ilgili şubeler hazırlar.
EğitimWeb Yönetimi