MEB Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları (UDSP) Güncel Uygulama Esasları
Değerli EğitimWeb sakinleri,
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 07.08.2025 tarihli yeni yönerge ile okullarımızda uygulanan IB, AP ve IGCSE gibi uluslararası programların kuralları yeniden düzenlendi. Özellikle öğrenci kabulü ve mali süreçlerle ilgili çok kritik değişiklikler mevcut.
İşte velileri ve öğrencileri doğrudan ilgilendiren özet bilgiler:
1. Öğrenci Kabulünde "70 Puan" Şartı (Madde 8)
Uluslararası bir programa (IB, AP vb.) katılmak isteyen öğrenciler için iki temel şart getirildi:
2. Okul Dışından Gelen Öğrenciler İçin "Taban Puan" (Madde 8/4)
Başka bir okuldan uluslararası program için nakil gelmek isteyen öğrencilerin, o okulun merkezi sınavla oluşan taban puanını tutturması zorunlu hale getirildi. Bu, nakil süreçlerinde akademik dengeyi korumayı amaçlıyor.
3. Sınıf Mevcutları ve Şubeler (Madde 15)
4. Mali Yönetim ve Ücretler (Madde 11 - 12)
5. Öğretmen Kriterleri (Madde 7)
Dersleri yabancı dilde anlatacak öğretmenlerin son 5 yıl içinde ÖSYM veya eşdeğer sınavlardan en az 65 puan almış olması veya ilgili dilde lisans mezunu olması şartı aranıyor.
----------------------------------------------------
VELİLER İÇİN KRİTİK HATIRLATMALAR
Çocuğunuz IB veya AP programına kayıtlı mı? Yeni "70 puan" barajı ve taban puan şartı hakkında ne düşünüyorsunuz? Özellikle maliyetler ve okul yönetimlerinin uygulamaları hakkındaki sorularınızı bu konu altında paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Forum Yönetimi
Değerli EğitimWeb sakinleri,
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 07.08.2025 tarihli yeni yönerge ile okullarımızda uygulanan IB, AP ve IGCSE gibi uluslararası programların kuralları yeniden düzenlendi. Özellikle öğrenci kabulü ve mali süreçlerle ilgili çok kritik değişiklikler mevcut.
İşte velileri ve öğrencileri doğrudan ilgilendiren özet bilgiler:
1. Öğrenci Kabulünde "70 Puan" Şartı (Madde 8)
Uluslararası bir programa (IB, AP vb.) katılmak isteyen öğrenciler için iki temel şart getirildi:
- Dil Yeterliliği: Bakanlıkça yapılacak yabancı dil seviye tespit sınavından en az 70 puan alma şartı aranacak.
- Geçici Madde 3 Notu: Bakanlık sınavı uygulaması 2026-2027 eğitim yılından itibaren başlayacak. 2025-2026 yılı için sınavları hala okul müdürlükleri yapacak.
- Hazırbulunuşluk: Okul yönetimi gerekli görürse sayısal/sözel diğer derslerden de seviye sınavı yapabilecek.
2. Okul Dışından Gelen Öğrenciler İçin "Taban Puan" (Madde 8/4)
Başka bir okuldan uluslararası program için nakil gelmek isteyen öğrencilerin, o okulun merkezi sınavla oluşan taban puanını tutturması zorunlu hale getirildi. Bu, nakil süreçlerinde akademik dengeyi korumayı amaçlıyor.
3. Sınıf Mevcutları ve Şubeler (Madde 15)
- Bir UDSP sınıfı en az 10, en fazla 24 öğrenciden oluşmak zorunda.
- Mevcut 24'ü geçerse ikinci şube açılabilecek.
4. Mali Yönetim ve Ücretler (Madde 11 - 12)
- Her okulda velilerin de içinde bulunduğu bir "UDSP Yürütme Komisyonu" kurulacak.
- Program ücretleri bu komisyon tarafından yıllık tahmini bütçeye göre belirlenecek ve okul adına açılan resmi banka hesabına yatırılacak.
- İade Kuralı (EK-2): Program başlamadan ayrılanlara ücretin %90'ı iade edilir. Program başladıktan sonra ayrılanlara ise sadece kalan günlerin ve harcanmayan kısımların iadesi yapılır.
5. Öğretmen Kriterleri (Madde 7)
Dersleri yabancı dilde anlatacak öğretmenlerin son 5 yıl içinde ÖSYM veya eşdeğer sınavlardan en az 65 puan almış olması veya ilgili dilde lisans mezunu olması şartı aranıyor.
----------------------------------------------------
- Ek Sorumluluk Sınavları: Eğer seçtiğiniz uluslararası programda, MEB'in zorunlu ders çizelgesindeki bir ders yoksa veya saati eksikse, öğrenci bu derslerden sorumlu tutulur ve sınavına girer (Madde 19/3).
- İlişik Kesme: Sözleşme hükümlerine uymayan veya ödemesini yapmayan öğrencinin programla ilişiği kesilir ve okulun ulusal (normal) programına devam eder.
- Kitap ve Materyal: Uluslararası program kitapları ve materyalleri veli tarafından temin edilir.
EğitimWeb Forum Yönetimi