- Katılım
- 20 Ara 2023
- Mesajlar
- 341
- Tepkime puanı
- 13
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul kütüphaneleriyle ilgili önemli bir düzenleme yaparak kitap sayısı 10 bini aşan kütüphanelere uzman görevli atama kararı aldı.
Resmi Gazete'de yayımlanan Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’ne göre, kütüphanecilerin atanamadığı durumlarda, Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkçe branşındaki öğretmenler öncelikli olarak görevlendirilecek.
Bu düzenlemeyle, okul kütüphanelerinin yönetiminde uzmanlık esas alınarak eğitimde kalite artışı sağlanması planlanıyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği’ne göre, kütüphanecilerin atanamadığı durumlarda, Türk Dili ve Edebiyatı veya Türkçe branşındaki öğretmenler öncelikli olarak görevlendirilecek.
Kütüphane Görevlendirme Süreci
- Uzman Atama: Kitap sayısı 10 binden fazla olan okul kütüphanelerine öncelikle uzman kütüphaneci atanacak.
- Norm Fazlası Öğretmen Görevlendirme: Kütüphaneci atanamadığı durumlarda Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı branşlarından öğretmenler görevlendirilecek.
- Kütüphanecilik Kursu Almış Öğretmenler: Bu iki branştan da görevlendirme yapılamazsa, kütüphanecilik kursu almış öğretmenler yetkilendirilecek.
- Öğretmenler Kurulu Seçimi: Yukarıdaki seçeneklerin mümkün olmaması halinde, öğretmenler kurulu kendi içinden bir öğretmeni kütüphaneden sorumlu olarak seçecek.
Kütüphane Personeline Destek ve Eğitim
- Yardımcı Personel Görevlendirme: Kütüphane sorumlusuna yardımcı olarak bir memur atanacak.
- Hizmet İçi Eğitim: Kütüphane sorumlusu öğretmen ve yardımcı personelin hizmet içi eğitim programlarına katılması sağlanacak.
- Görev Tanımı: Kütüphane sorumlusu ve yardımcı personel, başka bir görevde çalıştırılamayacak.
Amaç: Kütüphanelerde Verimlilik ve Düzen
MEB’in bu düzenlemesi, okul kütüphanelerinin daha verimli kullanılmasını ve öğrencilerin kitaplara erişiminin kolaylaştırılmasını hedefliyor. Kitap sayısına bağlı olarak yapılan bu düzenleme, norm fazlası öğretmenlerin etkin şekilde değerlendirilmesine de olanak tanıyor.Bu düzenlemeyle, okul kütüphanelerinin yönetiminde uzmanlık esas alınarak eğitimde kalite artışı sağlanması planlanıyor.