Meb’den Önemli Değişiklik: Merkezi Sınavla Öğrenci Alacak Okullara Yeni Süreç Ve Yabancı Uyruklu Öğrencilere Çifte Diploma!

can

Yönetici
Yönetici
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Kritik Değişiklikler Yayımlandı!

Değerli forum üyeleri, öğretmen arkadaşlarım ve velilerimiz;

Millî Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim kurumlarının işleyişine dair yönetmelikte önemli değişiklikler yaparak 3 Temmuz 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımladı. Bu düzenleme, özellikle merkezi sınav (LGS) puanıyla öğrenci alacak okulların belirlenme sürecini yeniden yapılandırıyor ve yabancı uyruklu öğrenciler için yeni bir diploma hakkı getiriyor[span_0](start_span)[span_0](end_span).

İşte yönetmelikteki yeniliklerin detayları:

🏫 1. Merkezi Sınavla Öğrenci Alacak Okullar İçin Yeni Takvim ve Kriterler​

Bir okulun veya programın merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullar kapsamına alınması süreci artık çok daha sistematik bir takvime bağlandı[span_1](start_span)[span_1](end_span).

Değerlendirme Kriterleri: Okulların akademik başarıları, gerçekleştirdikleri projeler, aldıkları sertifikalar, yarışmalardaki başarıları ve paydaşlarla yürütülen iş birliği çalışmaları gibi kriterler artık temel belirleyici olacak[span_2](start_span)[span_2](end_span).

Yeni Başvuru Takvimi:
  • Ocak: Başvuruların il/ilçe müdürlüklerine yapılması[span_3](start_span)[span_3](end_span).
  • Şubat Sonu: İl değerlendirme komisyonunun raporunu hazırlaması[span_4](start_span)[span_4](end_span).
  • Mart Sonu: İl teklif komisyonunun dosyaları Bakanlığa göndermesi[span_5](start_span)[span_5](end_span).
  • Nisan Sonu: Bakanlık tespit komisyonunun mütalaasını tamamlaması[span_6](start_span)[span_6](end_span).
  • Mayıs Sonu: Onaylanan okulların valiliklere bildirilmesi[span_7](start_span)[span_7](end_span).
Not: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bazı mesleki programlar ve Anadolu imam hatip liselerindeki belirli programlar, bu genel takvime tabi olmaksızın doğrudan Bakan onayı ile kapsam içine alınabilecektir[span_8](start_span)[span_8](end_span).

🎓 2. Yabancı Uyruklu Öğrencilere "Çifte Diploma" Hakkı​

Yönetmeliğin 69. maddesine eklenen yeni bir fıkra ile ülkemizdeki resmî ortaöğretim okullarından mezun olan yabancı uyruklu öğrencilere önemli bir kolaylık sağlandı[span_9](start_span)[span_9](end_span). Bu öğrenciler, talep etmeleri hâlinde mevcut diplomalarının yanına, Türkçe ve yabancı dilde düzenlenen "Anadolu Lisesi Diploması" da alabilecekler[span_10](start_span)[span_10](end_span). Bu diplomanın düzenlenmesine dair usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecektir[span_11](start_span)[span_11](end_span).

Sizce bu değişiklikler ne anlama geliyor?

• Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların belirlenmesinde "akademik başarı ve proje" gibi somut kriterlerin getirilmesini nasıl buluyorsunuz? Bu durum okullar arası rekabeti artırır mı?
  • Yabancı uyruklu öğrenciler için getirilen çift dilli diploma hakkının, öğrencilerin yükseköğretim süreçlerine veya Türkiye'nin eğitim sistemine yansıması nasıl olur?

Yönetmelik değişikliğine dair yorumlarınızı ve değerlendirmelerinizi konu altından bizlerle paylaşabilirsiniz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar