MEB'in "Maarif’in Kalbinde Ramazan" Etkinlikleri ve Hukuki Dayanakları (Mevzuat Analizi)
Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarım,
Milli Eğitim Bakanlığının, 81 il müdürlüğüne gönderdiği "Maarif’in Kalbinde Ramazan" temalı genelge son günlerde kamuoyunda ve eğitim camiasında sıkça tartışılan konuların başında geliyor. Okullarda iftar programları, söyleşiler ve okul dışı öğrenme faaliyetleri planlanmasını içeren bu etkinliklerin hukuki zemini hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da etkinliklerin "gönüllülük esasına dayalı ve tamamen hukuki" olduğunu belirtmesinin ardından, okullarımızda uygulanacak bu programların mevzuattaki (Anayasa, MEB Temel Kanunu ve Yönetmelikler) tam karşılığını sizler için derledik. İdarecilerimizin ve öğretmenlerimizin planlama yaparken baz alacağı kanun maddeleri şunlardır:
1. 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
Eğitim sistemimizin omurgasını oluşturan bu kanunun 2., 10. ve 11. maddeleri, öğrencilere manevi değerlerin kazandırılmasını temel bir hedef olarak belirler:
2. MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği
Etkinliklerin okul içindeki organizasyon yapısı ise doğrudan Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır:
3. 'Gönüllülük' Esası (Kritik Nokta)
Uygulamanın sahadaki en önemli kriteri, yönetmeliğin 9. Maddesinde vurgulanan "gönüllülük" esasıdır. Düzenlenecek iftar programları veya yardımlaşma/toplum hizmeti çalışmaları hiçbir öğrenci veya öğretmen için zorunlu tutulamaz; tamamen istek ve gönüllülük temeline dayalı olarak planlanır.
Değerli Eğitim Web üyeleri ve meslektaşlarım,
Milli Eğitim Bakanlığının, 81 il müdürlüğüne gönderdiği "Maarif’in Kalbinde Ramazan" temalı genelge son günlerde kamuoyunda ve eğitim camiasında sıkça tartışılan konuların başında geliyor. Okullarda iftar programları, söyleşiler ve okul dışı öğrenme faaliyetleri planlanmasını içeren bu etkinliklerin hukuki zemini hakkında çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da etkinliklerin "gönüllülük esasına dayalı ve tamamen hukuki" olduğunu belirtmesinin ardından, okullarımızda uygulanacak bu programların mevzuattaki (Anayasa, MEB Temel Kanunu ve Yönetmelikler) tam karşılığını sizler için derledik. İdarecilerimizin ve öğretmenlerimizin planlama yaparken baz alacağı kanun maddeleri şunlardır:
1. 1739 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
Eğitim sistemimizin omurgasını oluşturan bu kanunun 2., 10. ve 11. maddeleri, öğrencilere manevi değerlerin kazandırılmasını temel bir hedef olarak belirler:
- Madde 2: Öğretim programlarının ve etkinliklerin temel hedefi; öğrencileri "Türk Milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren" fertler olarak yetiştirmektir.
- Madde 10 & 11: Anlayış ve davranışlarla sorumluluk duygusunun ve manevi değerlere saygının, her türlü eğitim çalışmalarında öğrencilere kazandırılıp geliştirilmesine çalışılır.
2. MEB Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği
Etkinliklerin okul içindeki organizasyon yapısı ise doğrudan Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır:
- Madde 1 ve 7: Öğrencilerde "millî, manevî, ahlaki, insanî ve kültürel değerleri kazandırmaya yönelik" bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmesi esastır. Bu kapsamda yarışma, tören, ziyaret, konferans, panel ve kermes gibi faaliyetler yapılabilir.
3. 'Gönüllülük' Esası (Kritik Nokta)
Uygulamanın sahadaki en önemli kriteri, yönetmeliğin 9. Maddesinde vurgulanan "gönüllülük" esasıdır. Düzenlenecek iftar programları veya yardımlaşma/toplum hizmeti çalışmaları hiçbir öğrenci veya öğretmen için zorunlu tutulamaz; tamamen istek ve gönüllülük temeline dayalı olarak planlanır.
Eğitim Web Soruyor' Alıntı:Saygıdeğer idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz, sizler kendi okullarınızda "Maarif’in Kalbinde Ramazan" genelgesi kapsamında ne tür etkinlikler planlıyorsunuz? Sınıf içi veya okul geneli yardımlaşma/iftar organizasyonu fikirlerinizi aşağıda meslektaşlarımızla paylaşabilirsiniz.