2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile mesleki ve teknik eğitimde çığır açıcı bir reform süreci resmileşti. Programın temel amacı, Türkiye'nin imalat sanayisindeki ikiz dönüşüm (yeşil ve dijital) sürecinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmektir. Bu hedefe ulaşmak için meslek liselerinin sektörle entegrasyonu derinleştiriliyor.
Mesleki eğitimin kalitesini artırmak için kamu ve özel sektör iş birliği hayati önem taşıyor. Program, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün daha aktif bir söz sahibi olmasını öngörüyor. Bu güçlü ortaklık, piyasa taleplerini doğrudan eğitim müfredatına yansıtmayı sağlayacak.
Bu dönüşümün somut adımları arasında yeni okul modellerinin yaygınlaştırılması yer alıyor:
Otomotiv sanayii, küresel mobilite vizyonu doğrultusunda yeşil ve dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor. Program, bu sektörde yerli tedarik zincirini güçlendirmeyi, katma değeri artırmayı ve uluslararası pazardaki payı yükseltmeyi hedefliyor.
Bu vizyonu desteklemek adına:
Turizm sektörü, her dönem olduğu gibi yüksek oranda nitelikli ara eleman ihtiyacı duymaktadır. Bu açığı kapatmak için MEB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki iş birliği devam edecek.
Program, sadece büyük sanayiye değil, aynı zamanda KOBİ'lerin beşeri sermayesini güçlendirmeye de odaklanıyor. Örgün eğitimdeki girişimcilik müfredatı güncellenerek, öğrencilere pratik beceriler kazandırılacak.
2026 Yıllık Programı, mesleki eğitimi bir tercih olmaktan çıkarıp, Türkiye’nin katma değerli üretim hedeflerine ulaşmasının temel taşı olarak konumlandırıyor. Sektör odaklı okul modellerinin yaygınlaşması ve teknolojinin eğitim süreçlerine entegrasyonu, gelecek neslin nitelikli iş gücü olma potansiyelini maksimize edecektir.
Kamu-Özel İş Birliğinin Güçlendirilmesi ve Yeni Okul Modelleri
Mesleki eğitimin kalitesini artırmak için kamu ve özel sektör iş birliği hayati önem taşıyor. Program, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün daha aktif bir söz sahibi olmasını öngörüyor. Bu güçlü ortaklık, piyasa taleplerini doğrudan eğitim müfredatına yansıtmayı sağlayacak.
Bu dönüşümün somut adımları arasında yeni okul modellerinin yaygınlaştırılması yer alıyor:
- Sektör İçi Okul: Sektörün iç dinamiklerine en yakın eğitim modelini sunar.
- Sektöre Entegre Okul: Eğitim sürecinin büyük bir kısmının sektör tesislerinde gerçekleştirildiği model.
- Bölge Okulu: Belirli bir coğrafi bölgenin sanayi ihtiyaçlarına odaklanan okul yapısı.
- İhtisaslaşmış Meslek Liseleri: Belirli bir teknoloji veya alanda derinleşen okullar.
Otomotiv Sektöründe Yeşil ve Dijital Uyum İçin Eğitim Seferberliği
Otomotiv sanayii, küresel mobilite vizyonu doğrultusunda yeşil ve dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor. Program, bu sektörde yerli tedarik zincirini güçlendirmeyi, katma değeri artırmayı ve uluslararası pazardaki payı yükseltmeyi hedefliyor.
Müfredat Güncellemesi ve Girişimcilik Desteği
Bu vizyonu desteklemek adına:
- İş Gücü Niteliği: Otomotiv alanındaki müfredat ve eğitim yöntemleri, güncel teknolojik gerekliliklere uygun olarak hızla güncellenecek.
- Teknoloji Girişimciliği: Otomotive yönelik eğitim teknolojileri alanında proje geliştiren girişimcilere yönelik özel destek programları devreye alınacak.
- Uluslararası Tanıtım: Sektör temsilcileriyle birlikte uluslararası fuarlara katılım teşvik edilecek. Ayrıca, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile iş birliği yapılarak Türk eğitim teknolojileri standartları uluslararası seviyeye taşınacak.
Turizmde Uygulamalı Eğitim ve Yabancı Dil Donanımı
Turizm sektörü, her dönem olduğu gibi yüksek oranda nitelikli ara eleman ihtiyacı duymaktadır. Bu açığı kapatmak için MEB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki iş birliği devam edecek.
- Yoğunlaştırılmış Beceri Eğitimi: Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri için en az 3 yabancı dil öğrenimi teşvik edilecek. Öğrenciler, turizm işletmelerinde yoğunlaştırılmış beceri eğitimi alacak.
- Müfredat Revizyonu: Turizm mesleki eğitim müfredatı, ulusal meslek standartları ve güncel teknolojik gelişmeler ışığında yeniden düzenlenecek.
- Uygulamalı Eğitim: Sektörün talebine uygun, uygulamaya dayalı nitelikli ara eleman yetiştirme programları sürdürülecektir.
Girişimcilik Ruhu ve KOBİ'lere Sermaye Desteği
Program, sadece büyük sanayiye değil, aynı zamanda KOBİ'lerin beşeri sermayesini güçlendirmeye de odaklanıyor. Örgün eğitimdeki girişimcilik müfredatı güncellenerek, öğrencilere pratik beceriler kazandırılacak.
- Uygulamalı Girişimcilik: Finansal okuryazarlık, mevzuat bilgisi, dijital teknolojiler ve e-ticaret gibi konularda pratik bilgi sunan eğitimler yaygınlaştırılacak.
- Teknogirişim Desteği: Örgün eğitim gören öğrencilerin tekno girişim projelerini destekleyecek çalışmalar yapılacak.
İleriye Dönük Perspektif
2026 Yıllık Programı, mesleki eğitimi bir tercih olmaktan çıkarıp, Türkiye’nin katma değerli üretim hedeflerine ulaşmasının temel taşı olarak konumlandırıyor. Sektör odaklı okul modellerinin yaygınlaşması ve teknolojinin eğitim süreçlerine entegrasyonu, gelecek neslin nitelikli iş gücü olma potansiyelini maksimize edecektir.