can

Yönetici
Yönetici

Öğretmen Adayları, 13 Temmuz 2025’te ÖSYM tarafından düzenlenecek MEB-AGS sonuçlarına göre belirleniyor​

10 Ekim 2024 tarihli, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemeler ile öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025 tarihinde gerçekleştirilecek "Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)" sonuçlarına dayanacak. Bu önemli gelişme, öğretmenlik mesleğine kaynak oluşturan lisans düzeyindeki yükseköğretim programlarından mezun adaylar için yeni bir değerlendirme sürecini işaret ediyor.

Sınavın Genel Yapısı:
MEB-AGS, iki ayrı oturumda uygulanacak:

• 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS):
    • Öğretmen adaylarına yönelik genel yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi ile ilgili mevzuat (Anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.
    • AGS’de toplam 80 soru sorulacak.
  • 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT):
    • Alan bilgisine yönelik olarak 50 sorudan oluşacak.
    • Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi gibi branş adaylarında, MEB-AGS puanı; AGS ve ÖABT puanlarının yüzde 50’sinin toplamı şeklinde hesaplanacak.

Yabancı Dil Alanı Öğretmen Adayları:

• Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adayları için farklı bir değerlendirme yapılacak.
  • Bu adaylarda, AGS puanının yüzde 50’si ile Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanının yüzde 50’sinin toplamı esas alınacak.
  • Yabancı dil alanında, adayların aynı yıl ve AGS’den önce girdikleri YDS veya e-YDS sınavlarından aldıkları en yüksek puan değerlendirilecek.

Diğer Öğretmen Adaylıkları:
ÖABT veya YDS uygulanmasının planlanmadığı öğretmen adaylıklarında, MEB-AGS puanı yalnızca AGS sınavı üzerinden belirlenecek.

Sınav Kapsamı ve İçeriği:

• AGS Oturumu:
    Sınavda adaylardan, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi ile ilgili mevzuat bilgileri ölçülecek.
  • ÖABT Oturumu:
    Alan bilgisine yönelik 50 sorudan oluşacak bu oturum, adayların mesleki yeterliliklerini ortaya koymayı hedefliyor.
  • Detaylı Açıklamalar:
    Sınav ile ilgili detaylı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor. Adayların sınav hazırlıklarını bu açıklamalara göre şekillendirmeleri önem arz ediyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar