Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "Okul Öncesi Çocuk Şarkıları" Projesi

can

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, çocukların bütüncül gelişimine katkı sağlamak ve müziği etkili bir eğitim aracı olarak kullanmak amacıyla "Okul Öncesi Çocuk Şarkıları" projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında çocukların yaşına, ilgi alanlarına ve gelişim özelliklerine uygun olarak hazırlanan şarkılar ve müzik etkinlikleri, erken dönemde müzik eğitiminin önemini vurguluyor.

Projenin Amacı ve İçeriği

Proje, çocukların "ses ve müziği ayırt etme," "ritim tutma," "şarkı söyleme," "müzik eşliğinde hareket ve dans etme," "müzikli öykü oluşturma" gibi beceriler kazanmasını hedefliyor. Ayrıca bireysel ve topluluk içinde müzik yapma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Öne çıkan diğer amaçlar:

• Müzik eğitimiyle genel müzik kültürünün oluşturulması
  • Türkçe dil becerilerinin ve kelime dağarcığının genişletilmesi
  • Millî, manevi ve kültürel değerlere vurgu yapılması
  • Sosyal duygusal öğrenme becerilerinin desteklenmesi
  • Çevre bilinci ve sürdürülebilirlik temalarının işlenmesi

Şarkıların Temaları ve Erişimi

Proje kapsamında 79 farklı şarkı hazırlandı ve EBA Platformu üzerinden erişime sunuldu. Şarkılarda;

• Atatürk, 23 Nisan, vatan sevgisi, öğretmenler ve aile bireylerine yönelik temalar,
  • Çevre bilinci, sıfır atık, iklim değişikliği ve su tasarrufu,
  • Uzay, bitkiler, hayvanlar gibi çocukların ilgisini çeken konular ele alındı.
Bu temalarla çocukların hem müzikle hem de çeşitli disiplinlerle bütünleşik bir şekilde öğrenmesi hedeflendi.

Öykü Kitaplarıyla Uyumlu Şarkılar

Bakanlık, okul öncesi sınıflara ücretsiz olarak dağıtılan öykü kitaplarına uygun şarkılar da hazırlayarak öğrenme süreçlerini zenginleştirdi. Bu özel şarkılar, hikayelerde işlenen konuları müzik yoluyla pekiştiriyor.

Yeni Eğitim Materyalleri

Proje kapsamında iki yeni eğitim materyali yayımlandı:

• "Okul Öncesi Çocuk Şarkıları-1" ve "Okul Öncesi Çocuk Şarkıları-2"
    Bu materyallerde şarkı sözleri, notalar ve çocuklara öğretilmesi hedeflenen kelime grupları yer alıyor. Ayrıca, şarkılara yönelik etkinlik önerileri sunularak müzik etkinliklerinin çeşitlendirilmesi sağlanıyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar