Öğretmen Atamalarında Yeni Dönem Pedajojik Formasyon Son Buluyor

can

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atama süreçlerinde köklü bir değişikliğe gidiyor. Daha önce yapılan açıklamaya göre, 1 Eylül 2025 ve sonrasında yapılacak atamalarda pedagojik formasyon belgesi şartı aranmayacak. Bunun yerine, öğretmen adaylarının eğitimleri Millî Eğitim Akademisi bünyesinde verilecek özel bir hazırlık programıyla sağlanacak.

Yeni Eğitim Modeli
Millî Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarına teorik ve uygulamalı derslerden oluşan kapsamlı bir eğitim sunacak. Eğitim süreci, genel olarak 4 dönem sürecek şekilde planlanırken, adayın mezun olduğu yükseköğretim programına bağlı olarak bu süre 3 döneme indirilebilecek. Bu yeni modelle, öğretmen adaylarının mesleki yeterlilikleri artırılarak göreve daha hazır bir şekilde başlamaları hedefleniyor.

Hangi Bölümler Başvurabilir?
Yeni dönemde öğretmenlik mesleğine hazırlık için Millî Eğitim Akademisi’ne başvurabilecek bölümler arasında şu alanlar yer alıyor:

• Tarih
  • Edebiyat
  • İngiliz Dili ve Edebiyatı
  • Elektronik Mühendisliği
  • Gastronomi
  • İlahiyat
  • Biyoloji
  • Kimya
  • Fizik
Türkçe, Sınıf Öğretmenliği, PDR ve Özel Eğitim gibi branşlarda ise yalnızca bu alanların mezunları kabul edilecek.

Pedagojik Formasyon Son Buluyor
Üniversiteler veya özel kurumlar tarafından verilen pedagojik formasyon eğitimi, 2025 yılı itibarıyla sona erecek. Yerine gelen Millî Eğitim Akademisi, öğretmenlik mesleğine özgü özel bir modelle öğretmen adaylarını yetiştirecek. Akademide uygulamalı eğitime büyük önem verilerek öğretmen adaylarının sahada karşılaşacakları durumlara hazırlıklı olmaları sağlanacak.

Bu yenilikle birlikte, öğretmen adayları daha donanımlı bir şekilde göreve başlayacak ve eğitim kalitesinin artırılması hedeflenecek. MEB’in hayata geçirdiği bu sistem, öğretmenlik mesleğinde standartların yükseltilmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar