can

Yönetici
Yönetici
MEB’den Kritik Adım: Okula Başlama Yaşı Yeniden mi Düzenleniyor?
Bakan Tekin: "66 Aylık Çocukla 84 Aylık Çocuğun Aynı Sınıfta Olması Tartışılmalı"

Değerli meslektaşlarım ve saygıdeğer veliler,

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir programda eğitim sisteminin en temel taşlarından birini yerinden oynatacak bir tartışma başlattı: **Okula başlama yaşı.** Bakan Tekin, halihazırdaki sistemde aynı birinci sınıf şubesinde 66 aylık (5.5 yaş) bir çocuk ile 84 aylık (7 yaş) bir çocuğun yan yana oturduğunu, bunun da ciddi pedagojik sorunlara yol açtığını ifade etti. İşte bu açıklamanın perde arkası ve muhtemel senaryolar:

66 Ay ve 84 Ay Arasındaki 1.5 Yıllık Uçurum

Eğitim bilimcilere göre bu yaş grubundaki 18 aylık fark, bir yetişkinin hayatındaki 10 yıla bedel bir gelişim farkı yaratıyor.

Gelişim Alanı66 Aylık Öğrenci84 Aylık Öğrenci
İnce Motor BecerisiKalem tutarken çabuk yorulur.Düzgün ve seri yazı yazabilir.
Odaklanma Süresi10-15 dakika ile sınırlı.30-40 dakika derse odaklanabilir.
Sosyal UyumOyun odaklıdır, kurallarda zorlanır.Okul kurallarını hızla kavrar.

Neden Şimdi Tartışılıyor?

• Müfredat Uyumu: Yeni uygulanmaya başlanan müfredat, öğrenciden daha yüksek düzeyde bilişsel beceri bekliyor. Küçük yaştaki çocuklar bu ağırlığın altında ezilebiliyor.
  • Öğretmenlerin Zorluğu: Bir öğretmen, aynı anda hem henüz oyun çağında olan bir çocuğa hem de akademik olarak hazır olan bir çocuğa ders anlatmakta güçlük çekiyor.
  • Veli Baskısı: Pek çok veli, çocuğunun "geri kalmaması" için erken başlatmayı seçse de, ilerleyen yıllarda "okuldan soğuma" problemiyle karşılaşıyor.

OLASI SENARYO: Bakanlığın üzerinde durduğu formül, okula başlama yaşının 72 ay (6 tam yaş) sınırına sabitlenmesi ve esneklik payının daraltılması. Bu sayede sınıflardaki yaş homojenliği sağlanarak eğitim kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Sizin Görüşünüz Nedir?

Özellikle ilkokul birinci sınıf okutan öğretmenlerimize soruyoruz: Sınıfınızdaki yaş farkı ders işleyişinizi nasıl etkiliyor? Velilerimiz, çocuklarını erken başlatmaktan pişman mı, yoksa memnun mu?

Tartışmaya katılarak sesimizi yetkililere duyuralım!

Etiketler: #okulabaşlamayaşı #mebhaber #yusuftekin #66aylik #84aylik #ilkokulkayıt #egitimweb #pedagoji #maarifmodeli

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar