can

Yönetici
Yönetici
Rehberlik öğretmenlerinin özlük hakları, eğitim kurumlarında verdikleri hizmetler ve çalışma koşulları açısından önemlidir. İşte rehberlik öğretmenlerinin özlük hakları ile ilgili detaylar:

1. Çalışma Saatleri ve Ek Ders Ücreti

• Rehberlik öğretmenleri, ilkokul, ortaokul ve liselerde haftalık 18 saat ek ders ücreti alırlar. Bu, normal çalışma saatlerinin dışındaki sürelerde yapılan ek dersleri kapsar.
  • Özel eğitim kurumları ve Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM)'nde görev yapan rehberlik öğretmenlerine, ek ders ücretine ek olarak %25 ek ders ücreti ödenir.
  • Rehberlik öğretmenlerinin haftalık toplam çalışma saati 30 iş saati olarak belirlenmiştir. Ancak, bu süre okulun ihtiyaçlarına ve düzenine göre okul müdürü ve rehberlik öğretmeni tarafından esnek bir şekilde düzenlenebilir.

2. Görev Tanımları

• Rehberlik öğretmenlerinin görevleri, öğrencilerin psikolojik ve sosyal gelişimlerini desteklemek, rehberlik hizmetlerini sunmak, bireysel ve grup danışmanlıkları yapmak gibi geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.
  • Ancak, nöbet tutma ve boş derslere girme gibi görevler, rehberlik öğretmeninin görev tanımında yer almaz. Bu tür görevler, genel olarak öğretmenlere özgü görevlerdir.

3. İzin Hakkı

• Rehberlik öğretmenlerinin izin hakları, diğer öğretmenlerle aynı şekilde düzenlenir. İzin süreleri devlet memurları kanununa göre belirlenmiştir.
  • Yıllık izin hakkı, rehberlik öğretmenlerine 10 yıl hizmet süresine kadar yılda 20 gün; 10 yıl ve daha fazla hizmet süresi olan öğretmenler için ise 30 gün olarak verilir.

4. Yaz Dönemi Görevlendirmeleri

• Rehberlik öğretmenleri, yaz dönemi okul tercihlerini yapma gibi görevlerle görevlendirilebilir. Bu tür görevlendirmeler, eğitim öğretim yılı bitmeden önce yetkili makamlar tarafından onaylanır.
  • Yaz dönemi görevlendirmelerinde, rehberlik öğretmenlerine günlük ek ders ücreti ödenir.

5. RAM'da Görev Yapan Rehberlik Öğretmenleri

• Rehberlik Araştırma Merkezleri'nde görev yapan rehberlik öğretmenleri, haftalık 40 saat çalışma süresine sahiptir. Bu süre, okul rehberlik öğretmenlerine kıyasla daha fazla çalışma süresi anlamına gelir.
Rehberlik öğretmenlerinin özlük hakları, onların görevlerini daha verimli yerine getirebilmeleri ve öğrencilerin psikolojik, sosyal gelişimlerine daha etkin bir şekilde katkı sağlayabilmeleri için oldukça önemlidir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar