Rehberlik öğretmeni olmayan okullarda, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi, okul yönetiminin sorumluluğundadır. Bu süreç, okul müdürü ya da müdür yardımcısının koordinatörlüğünde, belirli bir plan dâhilinde yürütülmelidir. İşte bu süreçte izlenmesi gereken adımlar:
1. Rehberlik Hizmetlerinin Koordinasyonu
Rehberlik öğretmeni olmayan okullarda, rehberlik hizmetleri okul müdürü ya da görevlendirilen müdür yardımcısı tarafından koordine edilir. Bu, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin düzenli ve etkili bir şekilde sunulabilmesi için önemlidir.2. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Komisyonu
Okul müdürü ya da müdür yardımcısının koordinasyonunda, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri komisyonu oluşturulmalıdır. Komisyon, okulun rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu olacak ve şu görevleri üstlenecektir:- Eğitim öğretim yılı başı ve sonu faaliyetlerinin düzenlenmesi ve raporlanması.
- Öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarını belirlemek ve buna göre hizmet sunmak.
3. Eğitim Öğretim Yılı Başında ve Sonunda Yapılacak Faaliyetler
- Başlangıç Faaliyetleri: Okulun rehberlik hizmetlerine dair bilgilendirmelerin yapılması, öğrencilere yönelik tanıtım ve oryantasyon çalışmaları.
- Yıl Sonu Faaliyetleri: Öğrencilerin gelişimlerini değerlendiren faaliyetlerin düzenlenmesi, öğrenci memnuniyeti ve ihtiyaçları doğrultusunda rapor hazırlığı.