EKYS 2026 - ÖZEL PROVA DENEMESİ
(Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kapsamlı)
(Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kapsamlı)
Değerli öğretmenlerim, EKYS 2026 formatına uygun olarak hazırlanan, özellikle yeni müfredat Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (%30) ağırlıklı prova deneme sınavımız aşağıdadır. Kendinizi denemeniz için cevap anahtarı en alt kısma gizli içerik (spoiler) olarak eklenmiştir. Başarılar dilerim.
I. GENEL KÜLTÜR VE TARİH (%20)
1. Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclise verilen isimlerden biri değildir?
A) Toy
B) Kengeş
C) Kurultay
D) Yuğ
E) Dernek
2. Türkiye'de engebe ve yükseltinin fazla olması, tarım ürünlerinin olgunlaşma süresini etkilemektedir. Buna göre aşağıdaki illerden hangisinde buğday hasadının diğerlerinden daha geç yapılması beklenir?
A) Adana
B) İzmir
C) Konya
D) Samsun
E) Erzurum
3. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "Tarihin Sıfır Noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, Türkiye'nin hangi ilindedir?
A) Gaziantep
B) Diyarbakır
C) Şanlıurfa
D) Mardin
E) Adıyaman
4. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında küresel sıcaklık artışını sınırlandırmayı hedefleyen ve 2021 yılında Türkiye'nin de TBMM'de onaylayarak taraf olduğu uluslararası antlaşma hangisidir?
A) Kyoto Protokolü
B) Paris İklim Anlaşması
C) Rio Sözleşmesi
D) Montreal Protokolü
E) Helsinki Nihai Senedi
II. T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK (%15)
5. Mustafa Kemal Paşa, "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." maddesini ilk kez hangi belgede dünyaya ilan etmiştir?
A) Erzurum Kongresi
B) Sivas Kongresi
C) Amasya Genelgesi
D) Havza Genelgesi
E) Misak-ı Milli
6. Yeni Türk Devleti'nde, toplumsal alanda ayrıcalık ifade eden unvan ve lakapların kaldırılması, Atatürk'ün aşağıdaki ilkelerinden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?
A) Devletçilik
B) Laiklik
C) Cumhuriyetçilik
D) Halkçılık
E) İnkılapçılık
7. Lozan Barış Antlaşması'nda çözüme kavuşturulamayan ve Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili görüşmelere bırakılan sınır sorunu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Batı Trakya Sınırı
B) Irak Sınırı (Musul Sorunu)
C) Suriye Sınırı
D) İran Sınırı
E) Ege Adaları
III. EĞİTİM BİLİMLERİ (%15)
8. Bir okul müdürü, öğretmenlerin derste sadece bilgi aktarmasını değil, öğrencilerin bilgiyi zihinlerinde yapılandırmalarını ve problem çözmelerini istemektedir. Bu müdürün benimsediği eğitim yaklaşımı hangisidir?
A) Davranışçı Yaklaşım
B) Esasicilik
C) Yapılandırmacı (Oluşturmacı) Yaklaşım
D) Daimicilik
E) Sunuş Yoluyla Öğretim
9. Sınıf yönetiminde "istenmeyen davranışın ortaya çıkmasını engellemek için önceden planlama yapma ve tedbir alma" anlayışına dayanan model hangisidir?
A) Tepkisel Model
B) Önlemsel Model
C) Gelişimsel Model
D) Bütünsel Model
E) Otoriter Model
10. Öğretim materyali hazırlarken materyalin öğrencinin gelişim düzeyine, ön bilgilerine ve algılama kapasitesine uygun olması gerektiğini savunan ilke hangisidir?
A) Açıklık
B) Ekonomiklik
C) Basitten Karmaşığa
D) Görelilik (Kişiye Görelik)
E) Somuttan Soyuta
IV. TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ (%30)
(Yeni Müfredat Özel Bölümü)
11. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin merkezinde yer alan, eğitimin nihai hedefi olan öğrenci profili aşağıdakilerden hangisidir?
A) Akademik Başarılı İnsan
B) Dijital Yetkin İnsan
C) Yetkin ve Erdemli İnsan
D) Küresel Rekabetçi İnsan
E) Bilimsel Düşünen İnsan
12. Yeni modelde, değerlerin sadece öğrenilmesi değil, eyleme dönüştürülmesini hedefleyen yapının adı nedir?
A) Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi
B) Değerler Eğitimi Programı
C) Karakter Okulu Modeli
D) Sosyal Beceri Döngüsü
E) Etik Davranış Kodu
13. "Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi"nde belirlenen, diğer tüm değerleri kapsayan üç temel "Çatı Değer" aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sevgi - Saygı - Hoşgörü
B) Adalet - Saygı - Sorumluluk
C) Vatanseverlik - Dürüstlük - Yardımseverlik
D) Özgürlük - Eşitlik - Kardeşlik
E) Güven - Sabır - Merhamet
14. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde "Sınıflandırma, Karşılaştırma, Eleştirel Düşünme, Analiz Etme" gibi zihinsel süreçler hangi beceri kategorisinde tanımlanmıştır?
A) Alan Becerileri
B) Sosyal-Duygusal Beceriler
C) Okuryazarlık Becerileri
D) Kavramsal Beceriler
E) Fiziksel Beceriler
15. Eğitimi sadece zihinsel bir süreç olarak değil; ruh, beden, bilgi ve ahlak bütünlüğü içinde ele alan yaklaşım, Maarif Modeli'nin hangi özelliğidir?
A) Bütüncül Eğitim Yaklaşımı
B) Tematik Yaklaşım
C) Sarmal Programlama
D) Proje Tabanlı Yaklaşım
E) Disiplinlerarası Yaklaşım
16. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sloganı olarak kullanılan, milli değerlere bağlı kalarak geleceğe uzanmayı ifade eden söz hangisidir?
A) İstikbal Göklerdedir
B) Köklerden Geleceğe
C) Güçlü Nesil Güçlü Gelecek
D) Bilimin Işığında
E) Asımın Nesli
V. MEVZUAT (%20)
17. 1982 Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı aşağıdakilerden hangisini yapamaz?
A) Kanunları yayımlamak
B) Kanun teklif etmek (Bütçe hariç)
C) Devlet Denetleme Kurulu üyelerini atamak
D) Üst kademe kamu yöneticilerini atamak
E) Milli Güvenlik Kuruluna başkanlık etmek
18. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, "Devlet memurluğundan çıkarma" cezasını vermeye yetkili makam hangisidir?
A) Disiplin Amiri
B) İl Milli Eğitim Müdürü
C) Yüksek Disiplin Kurulu
D) Vali
E) Atamaya Yetkili Amir
19. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre, "Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Hiçbir zümreye imtiyaz tanınamaz." ifadesi hangi temel ilkedir?
A) Fırsat ve İmkan Eşitliği
B) Süreklilik
C) Genellik ve Eşitlik
D) Bilimsellik
E) Laiklik
20. 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, MEB'de eğitim araç ve gereçlerini, ders kitaplarını inceleyip karara bağlayan birim hangisidir?
A) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü
B) Strateji Geliştirme Başkanlığı
C) Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü
D) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı
E) Personel Genel Müdürlüğü
Kaç net yaptınız? Cevaplarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz!
- D (Yuğ - Cenaze Töreni)
- E (Erzurum - Yükselti Farkı)
- C (Şanlıurfa)
- B (Paris İklim Anlaşması)
- C (Amasya Genelgesi)
- D (Halkçılık)
- B (Musul/Irak Sınırı)
- C (Yapılandırmacı Yaklaşım)
- B (Önlemsel Model)
- D (Görelilik İlkesi)
- C (Yetkin ve Erdemli İnsan)
- A (Erdem-Değer-Eylem Çerçevesi)