Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü (TÜGET) Yönetmeliği Yayımlandı
Değerli EğitimWeb üyeleri ve sağlık bilimleri araştırmacıları,
10 Şubat 2026 tarihli ve 33164 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde faaliyet gösterecek olan Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsünün (TÜGET) yapılanması, görevleri ve araştırma (Ar-Ge) desteklerine dair usul ve esaslar resmen belirlendi.
Özellikle tıp, eczacılık, biyoloji ve veterinerlik fakültelerinde görev yapan akademisyenlerimiz ile lisansüstü eğitim (yüksek lisans/doktora) gören öğrencilerimiz için yepyeni araştırma fonları ve iş birliği kapıları açan bu yönetmeliğin öne çıkan başlıklarını sizler için özetledik:
1. TÜGET'in Temel Amacı ve Eğitim Faaliyetleri Nelerdir?
Enstitünün asıl amacı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında bilimsel kanıta dayalı Ar-Ge yapmak ve bu alandaki araştırmaları fonlamaktır. Eğitim camiasını ilgilendiren görevleri şunlardır:
2. Hangi Bilim Kurulları Oluşturuldu?
Enstitünün bilimsel hedeflerini belirlemek, proje çağrılarına karar vermek ve strateji üretmek üzere 3 ana Bilim Kurulu kurulmuştur:
Kimler Üye Olabilir? Bilim kurullarına, tıp, eczacılık veya biyoloji gibi alanlarda uzmanlık veya doktora derecesine sahip, alanında temayüz etmiş akademisyenler arasından 2 yıl süreyle görevlendirme yapılacaktır.
3. Proje ve AR-GE Destekleri Nasıl Olacak?
TÜGET, kamu kurumları (üniversiteler), özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından GETAT alanında gerçekleştirilecek Ar-Ge faaliyetlerine mali veya bilimsel destek sağlayacaktır. Geliştirilen tekniklerin ticari değere dönüşmesi için hibe niteliğinde veya geri ödemeli destekler verilebilecektir.
----------------------------------------------------
Üniversitelerde GETAT (Akupunktur, Fitoterapi, Apiterapi vb.) alanında çalışan veya tez hazırlayan hocalarımızın/öğrencilerimizin TÜGET'in yeni proje çağrılarını yakından takip etmelerini öneririz. Enstitünün Ar-Ge süreçleri hakkındaki düşüncelerinizi bu başlık altından paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve sağlık bilimleri araştırmacıları,
10 Şubat 2026 tarihli ve 33164 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelikle birlikte, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde faaliyet gösterecek olan Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsünün (TÜGET) yapılanması, görevleri ve araştırma (Ar-Ge) desteklerine dair usul ve esaslar resmen belirlendi.
Özellikle tıp, eczacılık, biyoloji ve veterinerlik fakültelerinde görev yapan akademisyenlerimiz ile lisansüstü eğitim (yüksek lisans/doktora) gören öğrencilerimiz için yepyeni araştırma fonları ve iş birliği kapıları açan bu yönetmeliğin öne çıkan başlıklarını sizler için özetledik:
1. TÜGET'in Temel Amacı ve Eğitim Faaliyetleri Nelerdir?
Enstitünün asıl amacı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanında bilimsel kanıta dayalı Ar-Ge yapmak ve bu alandaki araştırmaları fonlamaktır. Eğitim camiasını ilgilendiren görevleri şunlardır:
- Araştırmacı Yetiştirme ve Burslar: GETAT alanında yetişmiş insan gücünü artırmak amacıyla yurt içi ve yurt dışı burs programları ile proje destek fonları oluşturmak.
- Akademik Çalışmalara Destek: Tıp, veteriner hekimlik, eczacılık, biyoloji, kimya, biyomühendislik gibi alanlarda yüksek lisans, doktora veya uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin/araştırmacıların bilimsel çalışmalarını Enstitü bünyesinde sürdürebilmelerine imkân sağlamak.
- Sertifikasyon ve Etkinlikler: GETAT uygulamalarına yönelik seminer, çalıştay, kurs ve eğitim-öğretim programları düzenlemek ve bunlara sertifikasyon sağlamak.
2. Hangi Bilim Kurulları Oluşturuldu?
Enstitünün bilimsel hedeflerini belirlemek, proje çağrılarına karar vermek ve strateji üretmek üzere 3 ana Bilim Kurulu kurulmuştur:
- Klinik Araştırma ve Proje Bilim Kurulu
- Tıbbi Ürün ve Cihaz Geliştirme Bilim Kurulu
- Eğitim ve Uluslararası İş birliği Bilim Kurulu
Kimler Üye Olabilir? Bilim kurullarına, tıp, eczacılık veya biyoloji gibi alanlarda uzmanlık veya doktora derecesine sahip, alanında temayüz etmiş akademisyenler arasından 2 yıl süreyle görevlendirme yapılacaktır.
3. Proje ve AR-GE Destekleri Nasıl Olacak?
TÜGET, kamu kurumları (üniversiteler), özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişiler tarafından GETAT alanında gerçekleştirilecek Ar-Ge faaliyetlerine mali veya bilimsel destek sağlayacaktır. Geliştirilen tekniklerin ticari değere dönüşmesi için hibe niteliğinde veya geri ödemeli destekler verilebilecektir.
----------------------------------------------------
EğitimWeb Yönetimi