Sistemin Gecikme Nedenleri
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kariyer basamakları sürecinde uzman ve başöğretmenlik unvanlarının verilmesi için şartların yerine getirilip getirilmediğini teyit etmek amacıyla MEBBİS sistemi üzerinden bir onay modülü açmayı planlıyor. Ancak bu sistemin henüz devreye alınmamış olması, sürecin ilerlemesinde gecikmelere neden oluyor.
Gecikmenin temel nedenleri:
Hakediş Tarihi Nasıl Belirleniyor?
Ödemeler Nasıl Yapılacak?
Eğitim süreci tamamlanır tamamlanmaz sistemin devreye alınması bekleniyor. Öğretmenlerin hakları, belirtilen tarihlerde kesinleşecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kariyer basamakları sürecinde uzman ve başöğretmenlik unvanlarının verilmesi için şartların yerine getirilip getirilmediğini teyit etmek amacıyla MEBBİS sistemi üzerinden bir onay modülü açmayı planlıyor. Ancak bu sistemin henüz devreye alınmamış olması, sürecin ilerlemesinde gecikmelere neden oluyor.
Gecikmenin temel nedenleri:
- Yoğun iş yükü: 2024 sonu itibarıyla uzman ve başöğretmenlik için başvuran öğretmenlerin sayısının fazla olması.
- Teknik altyapı çalışmaları: Sistem, her öğretmenin şartlarını ve tarihlerini bireysel olarak değerlendirecek şekilde hazırlanıyor. Bu teknik hazırlık zaman alıyor.
- Mevzuat düzenlemeleri: Sürecin belirli bir hukuki çerçeveye oturtulması gerektiği için sistemin açılması zaman alabilir.
Ödemelerin Durumu
Sistemin açılmasında gecikme olsa bile öğretmenlerin hakediş tarihi etkilenmez. Çünkü unvanlar ve mali haklar, öğretmenlerin tüm şartları tamamladıkları tarihe göre hesaplanır.Hakediş Tarihi Nasıl Belirleniyor?
- Tüm şartların tamamlandığı gün, hakediş tarihidir.
- Örneğin:
- 10 yıllık hizmet süresi ve eğitimi 30 Aralık 2024'te tamamlayan bir öğretmen için hakediş tarihi 30 Aralık 2024 olacaktır.
- 20 yıllık hizmet süresi 29 Aralık 2024'te tamamlanan, ancak eğitimi daha önce bitiren bir öğretmen için hakediş tarihi 29 Aralık 2024 olacaktır.
Ödemeler Nasıl Yapılacak?
- Sistem gecikse ve 15 Ocak 2025 maaşlarına yansımasa bile, ödemeler:
- Ek bordro ile yapılabilir.
- Şubat ayı maaşına yansıtılabilir.
- Gecikme yaşanmaz, çünkü mali haklar geriye dönük olarak ödenir.
Eğitim süreci tamamlanır tamamlanmaz sistemin devreye alınması bekleniyor. Öğretmenlerin hakları, belirtilen tarihlerde kesinleşecektir.