Yeni Nesil LGS Sorusu Yazan Bir Program Var mı?
Şehir Efsaneleri ve Gerçekler: Yapay Zeka ile Soru Yazma Rehberi
Değerli Zümrelerim;
Özellikle 8. sınıf branş öğretmenlerinin (Matematik, Fen, Türkçe) en büyük derdi, kaynak kitapların tükenmesi ve sürekli "özgün soru" ihtiyacıdır. Google'da sıkça aratılan "LGS sorusu hazırlama programı" konusuna açıklık getirmek ve işinize yarayacak gerçek yöntemi paylaşmak istedim.
Kısa Cevap: Hayır, Ama...
Piyasada tek bir tuşa basıp, önüne hem metni hem de o karmaşık grafikleri/şekilleri kusursuzca koyan, MEB formatında mizanpajı yapılmış bir "Sihirli Program" henüz yok. (Varsa da genellikle eski soru havuzlarından çekip önünüze getirir, yeni yazmaz).
ANCAK; iki farklı teknolojiyi birleştirerek kendi "Soru Fabrikanızı" kurabilirsiniz.
Adım 1: Senaryoyu ve Mantığı Yapay Zekaya Kurdurun
LGS sorularının temeli "Günlük Yaşam Senaryosu"dur. ChatGPT veya Gemini'yi "Metin Yazarı" olarak kullanacağız.
Örnek Matematik Prompt'u:
"Sen LGS soru hazırlama komisyonunda görevli uzman bir matematik öğretmenisin. 'EBOB-EKOK' konusu ile ilgili;
1. Günlük hayattan bir problem durumu içeren (Örn: Raflara dizilen kutular veya nöbet tutan doktorlar),
2. Öğrencinin muhakeme yapmasını gerektiren,
3. İşlem kalabalığı olmayan ama mantık odaklı,
4. Zorluk derecesi 'Zor' olan,
Özgün bir soru metni kurgula. Henüz şıkları yazma, sadece soru kökünü ve hikayesini oluştur."
Yapay zeka size harika bir hikaye verecektir.
Adım 2: Görselleştirme (En Kritik Aşama)
Yapay zeka metni yazar ama LGS tarzı net grafikleri çizmekte (henüz) çok başarılı değildir. Metni aldıktan sonra şu araçları kullanmalısınız:
- Canva (Eğitim Hesabı): Öğretmenler için ücretsizdir. "Bar chart", "Pizza dilimi", "Raf düzeni" gibi bileşenleri sürükle bırak yaparak sorunun görselini 2 dakikada oluşturabilirsiniz.
- GeoGebra: Matematikçiler için vazgeçilmezdir. Geometri sorularının şekillerini burada çizip ekran görüntüsü alabilirsiniz.
- DALL-E / Midjourney: "Bir masanın üzerinde duran 3 farklı renkte terazi" gibi spesifik resimler lazımsa yapay zeka görsel araçlarını kullanabilirsiniz. (Ancak üzerindeki yazıları dikkate almayın, yazıları kendiniz ekleyin).
Adım 3: Birleştirme (Mizanpaj)
Yapay zekadan aldığınız metni ve Canva'da hazırladığınız görseli Word veya InDesign üzerinde birleştirip şıkları ekleyin.
TAVSİYE: Soru kökünün (koyu yazılan kısım) net olduğundan ve "Olumsuz soru köklerinin" (değildir, ulaşılamaz vb.) altının çizili olduğundan emin olun.
Özetle: Formül Nedir?
Soru = (ChatGPT Kurgusu) + (Canva Görseli) + (Öğretmen Tecrübesi)
Şu an için "Yapay Zeka" sadece sizin asistanınızdır, sorunun editörü hala sizsiniz. Tamamen yapay zekaya yazdırıp kontrol etmeden deneme sınavına koymak, hatalı sorulara ve kavram yanılgılarına yol açabilir.
Sizler soru hazırlarken hangi araçları kullanıyorsunuz? Yorumlarda paylaşın, listemizi güncelleyelim.