can

Yönetici
Yönetici
YÖK'ten Lisansüstü Eğitim ve Akademik Kadro Atamalarında Kritik Değişiklikler (6 Mart 2026)

Değerli Eğitim Web üyeleri ve akademik camiamız;

6 Mart 2026 Cuma tarihli ve 33188 sayılı Resmî Gazete'de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından üç farklı yönetmelikte çok önemli değişiklikler yayımlandı. Yüksek lisans/doktora öğrencilerini, araştırma görevlisi adaylarını ve öğretim üyelerini ilgilendiren bu değişikliklerin en can alıcı noktalarını sizler için özetledik.

1. Lisansüstü Eğitim Gören Kadınlara "Doğum" İçin Ek Süre Hakkı​

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'ne eklenen çok önemli bir madde ile;
  • Doğum yapan yüksek lisans ve doktora kadın öğrencilerine, talepleri halinde doğum sonrası 2 dönem ek süre verilecek.
  • En önemlisi, verilen bu 2 dönemlik ek süre azami öğrenim süresinden sayılmayacak. Bu durum, tez aşamasındaki kadın akademisyen adayları için büyük bir mağduriyeti gidermiş oldu.

2. "Öncelikli Alanlar" Doktora ve Araştırma Görevlisi Alımında Yeni Sistem​

YÖK'ün belirlediği öncelikli alanlardaki doktora programlarına ve araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi yazılı sınav şartı ve yeni puan ağırlıkları getirildi:

Sınava Girmeye Hak Kazanma Kriterleri (Kontenjanın 4 Katı Aday Çağrılacak):
  • ALES Puanının %40'ı
  • Lisans Mezuniyet Notunun %30'u
  • Yabancı Dil Puanının %30'u dikkate alınacak.

Nihai Değerlendirme (Atama) Kriterleri:
Adaylar YÖK tarafından merkezi olarak yapılacak yazılı sınava girecek (70 altı alan başarısız sayılacak). Nihai atama puanı ise şu şekilde hesaplanacak:
  • Yazılı Sınav Notunun %30'u
  • ALES Puanının %25'i
  • Lisans Mezuniyet Notunun %25'i
  • Yabancı Dil Puanının %20'si
(Nihai puanı 70'in altında olanlar yerleşemeyecek.)

3. Öğretim Üyeliğine Yükseltilme Yönetmeliğinde İptaller​

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği'nin 6., 11. ve 15. maddelerinde yer alan bazı fıkralar (Doktor Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesör atamalarındaki bazı özel bentler) yürürlükten kaldırılarak atama süreçlerinde sadeleşmeye gidildi.

Eğitim Web Akademik Servisi' Alıntı:
Özellikle araştırma görevlisi (öncelikli alanlar) alımlarında yazılı sınavın ağırlığının %30'a çıkarılması ve lisans ortalamasının %25 etkilemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Doğum yapan kadın öğrencilere verilen 2 dönemlik süreyi yeterli buldunuz mu? Yorumlarınızı bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar