1607 Sayılı Kanun: YBO ve Özel Eğitim Okullarında Üretim ve Döner Sermaye
Değerli EğitimWeb üyeleri ve okul yöneticilerimiz,
Yatılı Bölge Ortaokulları (YBO) ve özel eğitime muhtaç çocuklara hizmet veren okullarda öğrencilerin el becerilerini geliştirmesi, mesleki temrinler yapması ve bu süreçlerin ekonomik bir döngüye girmesini sağlayan 1607 Sayılı Kanun, bu okullardaki döner sermaye işletmelerinin yasal dayanağını oluşturur.
Özellikle okul idarecilerini ve teknik eğitmenleri ilgilendiren, üretimi ve kurs faaliyetlerini düzenleyen maddeleri sizler için özetledik:
1. Hangi Alanlarda Üretim ve Kurs Yapılabilir? (Madde 1)
Kanun, bu okullarda hem öğrencilere eğitim vermek hem de çevre halkına beceri kazandırmak amacıyla şu dallarda faaliyet izni verir:
2. Yönetim ve Sorumluluk (Madde 2)
3. Giderlerin Karşılanması ve Kar Dağıtımı (Madde 1 - 3)
4. Denetim ve Bilanço Süreci (Madde 4)
Döner sermaye işlemleri harcama öncesi Sayıştay vizesine tabi değildir. Ancak;
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Okul döner sermayesine dışarıdan bağış yapılabilir mi?
Cevap: Evet. Kanunun 1. maddesine göre gerçek ve tüzel kişiler döner sermaye işletmelerine yardım ve bağışta bulunabilir. Bu bağışlar sermaye limitine bakılmaksızın mevcut sermayeye eklenir.
Soru 2: Döner sermaye personeli kimlerden oluşur?
Cevap: İşletmenin müdürü okul müdürüdür. Ayrıca döner sermaye işlerinde ücretli işçiler çalıştırılabilir ve bu kişilerin ücretleri döner sermayeden ödenir (Madde 3).
Soru 3: Her YBO döner sermaye açmak zorunda mıdır?
Cevap: Hayır. Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut veya yeni açılacak okullardan "uygun gördüklerine" döner sermaye verme yetkisine sahiptir.
Soru 4: Üretilen ürünlerin satışı nasıl yapılır?
Cevap: Alım-satım ve işletme esasları, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarınca hazırlanan özel bir yönetmelikle belirlenir. Satıştan elde edilen gelirler yine okulun üretim ve eğitim kapasitesini artırmak için kullanılır.
Soru 5: Sayıştay vizesi muafiyeti ne anlama gelir?
Cevap: Bu muafiyet, okulun üretim süreçlerinde hızlı hareket edebilmesi için her harcama öncesinde merkezi denetim makamlarından onay bekleme zorunluluğunu kaldırır. Ancak sonradan (bilançolar üzerinden) denetim esastır.
YBO veya Özel Eğitim okullarında görev yapan değerli üyelerimiz; okullarınızdaki atölye ve üretim faaliyetleri öğrencilerinizin rehabilitasyonuna ve meslek seçimine nasıl katkı sağlıyor? Karşılaştığınız bürokratik engelleri veya başarı hikayelerini burada paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve okul yöneticilerimiz,
Yatılı Bölge Ortaokulları (YBO) ve özel eğitime muhtaç çocuklara hizmet veren okullarda öğrencilerin el becerilerini geliştirmesi, mesleki temrinler yapması ve bu süreçlerin ekonomik bir döngüye girmesini sağlayan 1607 Sayılı Kanun, bu okullardaki döner sermaye işletmelerinin yasal dayanağını oluşturur.
Özellikle okul idarecilerini ve teknik eğitmenleri ilgilendiren, üretimi ve kurs faaliyetlerini düzenleyen maddeleri sizler için özetledik:
1. Hangi Alanlarda Üretim ve Kurs Yapılabilir? (Madde 1)
Kanun, bu okullarda hem öğrencilere eğitim vermek hem de çevre halkına beceri kazandırmak amacıyla şu dallarda faaliyet izni verir:
- Halıcılık, dokumacılık, trikotaj ve terzilik,
- Kunduracılık, taş işlemeciliği ve çorapçılık,
- Her türlü tarımsal faaliyetler ve tarım sanatları,
- Demir ve ağaç işleri (mobilya),
- Diğer meslek dallarında açılacak mesleki kurslar.
2. Yönetim ve Sorumluluk (Madde 2)
- Her okul müdürü, aynı zamanda okulun Döner Sermaye İşletmesi Müdürü'dür.
- Müdür, yönetim işlerinde tek başına yetkili ve sorumluyken; mali nitelikteki diğer işlerde Sayman ile birlikte müştereken sorumludur.
3. Giderlerin Karşılanması ve Kar Dağıtımı (Madde 1 - 3)
- İşletme için gerekli olan hammadde, malzeme, demirbaş alımları ve çalıştırılacak işçilerin ücretleri doğrudan döner sermaye gelirlerinden karşılanır.
- Elde edilen karlar, kanuni sermaye limitine ulaşıncaya kadar sermayeye eklenir. Limit aşıldıktan sonraki karlar ise genel bütçeye (Malsandığına) gelir olarak kaydedilir.
4. Denetim ve Bilanço Süreci (Madde 4)
Döner sermaye işlemleri harcama öncesi Sayıştay vizesine tabi değildir. Ancak;
- Her yılın sonunda düzenlenen bilançolar, tüm gelir-gider belgeleriyle birlikte mali yıl bitiminden itibaren 4 ay içinde Sayıştay Başkanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilmek zorundadır.
Soru 1: Okul döner sermayesine dışarıdan bağış yapılabilir mi?
Cevap: Evet. Kanunun 1. maddesine göre gerçek ve tüzel kişiler döner sermaye işletmelerine yardım ve bağışta bulunabilir. Bu bağışlar sermaye limitine bakılmaksızın mevcut sermayeye eklenir.
Soru 2: Döner sermaye personeli kimlerden oluşur?
Cevap: İşletmenin müdürü okul müdürüdür. Ayrıca döner sermaye işlerinde ücretli işçiler çalıştırılabilir ve bu kişilerin ücretleri döner sermayeden ödenir (Madde 3).
Soru 3: Her YBO döner sermaye açmak zorunda mıdır?
Cevap: Hayır. Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut veya yeni açılacak okullardan "uygun gördüklerine" döner sermaye verme yetkisine sahiptir.
Soru 4: Üretilen ürünlerin satışı nasıl yapılır?
Cevap: Alım-satım ve işletme esasları, Milli Eğitim ve Maliye Bakanlıklarınca hazırlanan özel bir yönetmelikle belirlenir. Satıştan elde edilen gelirler yine okulun üretim ve eğitim kapasitesini artırmak için kullanılır.
Soru 5: Sayıştay vizesi muafiyeti ne anlama gelir?
Cevap: Bu muafiyet, okulun üretim süreçlerinde hızlı hareket edebilmesi için her harcama öncesinde merkezi denetim makamlarından onay bekleme zorunluluğunu kaldırır. Ancak sonradan (bilançolar üzerinden) denetim esastır.
EğitimWeb Yönetimi