Eğitimin Anayasası: 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Hakkında Her Şey
Değerli EğitimWeb üyeleri ve meslektaşlarım,
Türk Milli Eğitim sisteminin işleyişini, hedeflerini ve temel taşlarını belirleyen 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, her eğitimcinin ve velinin bilmesi gereken en temel yasadır. Eğitim sistemimizin "Genellik", "Eşitlik", "Laiklik" ve "Karma Eğitim" gibi vazgeçilmez ilkeleri bu kanunla güvence altına alınmıştır.
Yönetici ve öğretmen mülakatlarında da sıkça sorulan bu kanunun en kritik başlıklarını sizler için derledik:
1. Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri (Madde 4 - 17)
Eğitim sistemimiz 14 temel ilke üzerine inşa edilmiştir. Öne çıkanlardan bazıları:
2. Eğitim Sisteminin Yapısı (Örgün ve Yaygın Eğitim)
3. Öğretmenlerin Tatil ve İzin Hakları (Madde 50/A)
Öğretmenlerin izin durumu kanunda netleşmiştir:
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Çocuğumu okula en erken ne zaman kaydettirebilirim?
Cevap: Kanunun 22. maddesine göre, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı zorunludur. Ancak gelişim durumuna göre erken başlama veya erteleme hakları yönetmelikle düzenlenmektedir.
Soru 2: Okul öncesi eğitim zorunlu hale geldi mi?
Cevap: Hayır. Madde 19 uyarınca okul öncesi eğitimi halen isteğe bağlıdır. Ancak Bakanlık bu eğitimi yaygınlaştırmakla görevlidir.
Soru 3: Okul-Aile Birliği'ne bağış yapmak zorunlu mudur?
Cevap: Kesinlikle hayır. Kanunun 16. maddesi açıkça belirtir: "Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz." Yardımlar tamamen gönüllülük esasına dayalıdır.
Soru 4: "Yöneltme" ilkesi ne anlama gelir?
Cevap: Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine göre uygun programlara (Fen, Sosyal, Mesleki vb.) yönlendirilmesidir. Bu süreç ilköğretimde başlar ve ortaöğretimde de devam eder (Madde 6).
Soru 5: İmam Hatip Ortaokulları hangi kanuna göre kurulmuştur?
Cevap: İmam hatip ortaokulları ve liseleri bu kanunun 25. ve 32. maddelerine dayanarak kurulmuştur. Bu kurumlarda hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulanır.
Değerli meslektaşlarım ve veliler; Milli Eğitim'in bu temel ilkeleri (örneğin Karma Eğitim veya Laiklik) uygulamada ne kadar karşılık buluyor? 4+4+4 sisteminin üzerinden geçen yılların ardından ilköğretim yapısı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarınızı bekliyoruz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve meslektaşlarım,
Türk Milli Eğitim sisteminin işleyişini, hedeflerini ve temel taşlarını belirleyen 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, her eğitimcinin ve velinin bilmesi gereken en temel yasadır. Eğitim sistemimizin "Genellik", "Eşitlik", "Laiklik" ve "Karma Eğitim" gibi vazgeçilmez ilkeleri bu kanunla güvence altına alınmıştır.
Yönetici ve öğretmen mülakatlarında da sıkça sorulan bu kanunun en kritik başlıklarını sizler için derledik:
1. Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri (Madde 4 - 17)
Eğitim sistemimiz 14 temel ilke üzerine inşa edilmiştir. Öne çıkanlardan bazıları:
- Genellik ve Eşitlik: Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır.
- Fırsat ve İmkan Eşitliği: Maddi imkanı olmayan başarılı öğrencilere burs ve kredi desteği zorunludur.
- Karma Eğitim: Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. (İstisnalar saklıdır).
- Laiklik: Milli eğitimde laiklik esastır; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ilkokul ve liselerde zorunludur.
- Süreklilik: Fertlerin genel ve mesleki eğitimlerinin hayat boyunca devam etmesi esastır.
2. Eğitim Sisteminin Yapısı (Örgün ve Yaygın Eğitim)
- Okul Öncesi: İsteğe bağlıdır ancak ilköğretime hazırlık amacıyla yaygınlaştırılması esastır.
- İlköğretim (4+4): 6-14 yaş arasını kapsar. 72 ayını dolduranların kaydı yapılır (Madde 22).
- Ortaöğretim (Lise): İlköğretime dayalı 4 yıllık zorunlu eğitimdir. Genel, mesleki ve teknik liseleri kapsar.
- Yükseköğretim: Lisans öncesinden lisansüstüne kadar tüm seviyeleri kapsar.
3. Öğretmenlerin Tatil ve İzin Hakları (Madde 50/A)
Öğretmenlerin izin durumu kanunda netleşmiştir:
- Öğretmenler yaz tatilinde aralıksız 2 ay izinlidir.
- Rehber öğretmenler (PDR), tercih danışmanlığı gibi görevler için tatilde görevlendirilebilir ancak izinleri 1 aydan az olamaz.
- Salgın, doğal afet gibi durumlarda telafi eğitimleri için bu izin süreleri MEB tarafından kısaltılabilir.
Soru 1: Çocuğumu okula en erken ne zaman kaydettirebilirim?
Cevap: Kanunun 22. maddesine göre, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı zorunludur. Ancak gelişim durumuna göre erken başlama veya erteleme hakları yönetmelikle düzenlenmektedir.
Soru 2: Okul öncesi eğitim zorunlu hale geldi mi?
Cevap: Hayır. Madde 19 uyarınca okul öncesi eğitimi halen isteğe bağlıdır. Ancak Bakanlık bu eğitimi yaygınlaştırmakla görevlidir.
Soru 3: Okul-Aile Birliği'ne bağış yapmak zorunlu mudur?
Cevap: Kesinlikle hayır. Kanunun 16. maddesi açıkça belirtir: "Öğrenci velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamaz." Yardımlar tamamen gönüllülük esasına dayalıdır.
Soru 4: "Yöneltme" ilkesi ne anlama gelir?
Cevap: Öğrencilerin ilgi ve kabiliyetlerine göre uygun programlara (Fen, Sosyal, Mesleki vb.) yönlendirilmesidir. Bu süreç ilköğretimde başlar ve ortaöğretimde de devam eder (Madde 6).
Soru 5: İmam Hatip Ortaokulları hangi kanuna göre kurulmuştur?
Cevap: İmam hatip ortaokulları ve liseleri bu kanunun 25. ve 32. maddelerine dayanarak kurulmuştur. Bu kurumlarda hem mesleğe hem de yükseköğrenime hazırlayıcı programlar uygulanır.
EğitimWeb Yönetimi