can

Yönetici
Yönetici
MEB Özel Proje Uygulayan Okullar Kılavuzu (2025) Yayımlandı: Okullarını Proje Okulu Yapmak İsteyenler Dikkat!

Değerli Eğitim Web üyeleri, kıymetli okul yöneticileri ve öğretmenlerimiz;

Milli Eğitim Bakanlığı, okulların merakla beklediği "Özel Proje Uygulayan Okullar Kılavuzu"nu resmen yayımladı. Bilindiği üzere MEB, Proje Okulları Yönetmeliği'nde ciddi bir vizyon değişikliğine giderek okulları "Özel Proje Uygulayan" ve "Özel Program Uygulayan" olarak ikiye ayırmıştı.

Peki, bir okul "Özel Proje Uygulayan Okul" statüsünü nasıl kazanır? Mevcut proje okulları statülerini korumak için ne yapmalı? İstenen projelerin temaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını, yöneticilerimizi bürokratik metinlere boğmadan, en net haliyle forumumuz için derledik.

🎯 1. Sistem Nasıl İşliyor? İki Temel Proje Türü​

Kılavuza göre, proje okulu olmak veya bu statüde kalmak isteyen okulların 4 yıllık planlamalar yapması gerekiyor. Sistem iki temel proje ayağı üzerine oturtulmuş:

1. Okul Gelişim Projesi: Okulun mevcut durumunu iyileştirmeyi, eğitim kalitesini yükseltmeyi ve okul iklimini geliştirmeyi hedefler.
  2. Okul Özel Projesi: Fiziki ve donanım altyapısı yeterli olan, akademik ve sosyal yönden öne çıkan okulların hazırlayacağı, öğrencilerin çok yönlü gelişimine katkı sağlayan yenilikçi projelerdir.

📋 2. Hangi Okul Hangi Projeyi Hazırlayacak? (Kritik Barajlar)​

Okulların bağlı bulunduğu Genel Müdürlüklere göre (OGM, DÖGM, MTEGM) şartlar değişiklik gösteriyor:

Ortaöğretim (OGM) ve Din Öğretimi (DÖGM) Genel Müdürlüğüne Bağlı Okullar:
  • Yönetmeliğin 4/1-a bendi kapsamında başvuranlar sadece "Okul Gelişim Projesi" hazırlar.
  • Yönetmeliğin 4/1-b bendi kapsamında başvuranlar hem "Okul Gelişim Projesi" hem de "Okul Özel Projesi" hazırlar.
  • Her iki durum için de projelerin değerlendirme puanı en az 70 olmak zorundadır!

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne (MTEGM) Bağlı Okullar:
  • Başvuru Formu kriterlerinden 50 puanın altında alanlar: Sadece "Okul Gelişim Projesi" hazırlar. (Her ilde en fazla 1 okul seçilir).
  • Başvuru Formu kriterlerinden 50 ve üzeri puan alanlar: Hem "Okul Gelişim Projesi" hem de "Okul Özel Projesi" hazırlamak zorundadır.
  • Hazırlanan projeler yine en az 70 puan almalıdır.

Mevcut Proje Okullarının Dikkatine!
Hali hazırda proje okulu olan kurumlar, statülerini koruyabilmek için "Okul Gelişim Projesi" ve "Okul Özel Projesi" (MTEGM için 50 puan barajına dikkat edilerek) hazırlamak zorundadır. Mevcut okullar 1 Eylül 2025 tarihine kadar izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

💡 3. Proje Temaları Neler Olacak?​

Hazırlanacak projeler rastgele seçilemez. MEB, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne entegre edilmiş temalar belirlemiştir:

Okul Gelişim Projesi Temaları:
Okul iklimi, Etkili öğrenme ortamı, Etkili yönetim, Mesleki gelişim, Kapsayıcılık, Bireyselleştirilmiş öğrenme desteği, Rehberlik ve yönlendirme, Akademik başarı, Sağlıklı yaşam, Sosyal-kültürel-bilimsel-sportif etkinlikler.
(Not: Okul Gelişim Projeleri, 4 yılın sonunda bu alanların tamamını kapsayacak şekilde tamamlanmak zorundadır.)

Okul Özel Projesi Temaları:
Bilişim ve teknoloji, Fen bilimleri, Sosyal bilimler, Üretim, Sürdürülebilirlik.

🗓️ 4. Başvuru ve Değerlendirme Takvimi​

Süreç oldukça sıkı bir takvimle ilerleyecek. Okul idarecilerimizin şu tarihleri not etmesi hayati önem taşıyor:
  • 6-10 Ekim 2025: İl Komisyonlarının Kurulması
  • 20-24 Ekim 2025: Okulların proje dosyalarını İlçe MEM'lere göndermesi
  • 3-21 Kasım 2025: İl Değerlendirme Komisyonunun projeleri puanlaması (En az 70 puan şartı burada işleyecek)
  • 1-19 Aralık 2025: İl Teklif Komisyonunca aday okulların belirlenmesi
  • 5-30 Ocak 2026: Genel Müdürlüklerin değerlendirmesi ve Bakanlık Komisyonuna sunulması
  • 2-27 Şubat 2026: Bakanlık Komisyonunun değerlendirmesi ve Bakan Onayı.

Yöneticilerimize ve Proje Ekiplerine Sorularımız

Süreç sadece bir başvuru formu doldurmaktan ibaret değil; Eylem Planı (Ek-5), Faaliyet Takvimi (Ek-6) ve son derece detaylı değerlendirme kriterleri (Ek-7 ve Ek-8) içeriyor.

• Okulunuz bu yıl "Özel Proje Uygulayan Okul" başvurusu yapmayı planlıyor mu?
  • Mevcut proje okulu yöneticilerimiz, yeni eylem planı ve tema seçimleri konusunda hazırlıklara başladı mı?
  • Değerlendirme kriterlerindeki 70 puan barajını ve MTEGM'nin 50 puanlık ön eleme sistemini nasıl buluyorsunuz?

Kılavuzun detayları, doldurulacak form örnekleri ve süreç yönetimi hakkında fikir alışverişi yapmak için yorumlarda buluşalım. Kurumlarımıza bu zorlu ama prestijli yolda başarılar dileriz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar