can

Yönetici
Yönetici
2025 Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Başvuru Kılavuzu Yayımlandı!

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin 2025 Yılı Kılavuzu'nu yayımladı. Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı almak isteyen eğitimcilerimiz için başvuru şartları, eğitim programı süreçleri ve sertifikalandırma takvimi netleşti.

İşte kılavuzda yer alan tüm önemli detaylar, başvuru tarihleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar:

🗓️ 1. Başvuru ve Eğitim Takvimi (2025)​

Normal Başvuru Dönemi:
  • []MEBBİS Bilgi Güncelleme: 11 Ağustos 2025 - 19 Ağustos 2025[]Eğitim Programına Başvurular: 20 Ağustos 2025 - 5 Eylül 2025[]Başvuruların Değerlendirilmesi ve Onayı: 20 Ağustos 2025 - 8 Eylül 2025[]ÖBA Üzerinden Eğitimlerin Yapılması: 1 Eylül 2025 - 15 Aralık 2025

Ek Başvuru Dönemi (İlk Başvuruyu Kaçıranlar İçin):
  • []Ek Başvuruların Alınması: 3 Kasım 2025 - 7 Kasım 2025[]Ek Başvuruların Değerlendirilmesi ve Onayı: 3 Kasım 2025 - 11 Kasım 2025
  • ÖBA Üzerinden Eğitimlerin Yapılması: 4 Kasım 2025 - 15 Aralık 2025

Sertifika Düzenlenmesi: 1 Eylül 2025 - 30 Ocak 2026

🎓 2. Uzman Öğretmen ve Başöğretmen Olma Şartları​

Uzman Öğretmenlik Eğitim Programına Başvuru Şartları:
  • []Hâlen öğretmen olarak görev yapıyor olmak.[]31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunmak.
  • Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak.

Başöğretmenlik Eğitim Programına Başvuru Şartları:
  • []Hâlen uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak.[]31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunmak.
  • Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak.

DİKKAT (20 Yıllık Öğretmenlere Müjde): Yeni Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 18 Ekim 2024 tarihinde görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, 31 Aralık 2025 itibarıyla toplamda 20 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, doğrudan Başöğretmenlik Eğitim Programına başvurabilecekler! (Kademe ilerleme cezası almama şartı geçerlidir.)

💻 3. Eğitim Programı Süreci (ÖBA)​

• []Hem Uzman Öğretmenlik hem de Başöğretmenlik Eğitim Programı 80 ders saati olup, uzaktan eğitim yöntemiyle ÖBA (https://www.oba.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilecektir.[]Eğitimler, öğretmenlerin tür/kademe ve branşlarına özgü olarak hazırlanacaktır.
  • Eğitim konularının eksiksiz olarak tamamlanması zorunludur. Eğitimi tamamlamayanlar sertifika alamayacaktır.

⏳ 4. Hizmet Süresinden Sayılan Durumlar (10 ve 20 Yıl Hesabı)​

31 Aralık 2025 itibarıyla hesaplanacak hizmet süresine aşağıdaki süreler DÂHİL edilecektir:
  • []Aday öğretmenlikte geçen süreler.[]Sözleşmeli öğretmenlikte (4/B) geçen süreler.[]Özel öğretim kurumlarında yönetici, öğretmen veya uzman öğretici olarak geçirilen süreler.[]Eğitim kurumu müdürlüğü ve yardımcılığında geçen süreler.[]Ücretli öğretmenlikte geçen (sigorta primi ödenen gün sayısı kadar) süreler.[]Vekil öğretmenlikte geçirilen süreler.[]Askerlik hizmetini temel eğitimden sonra öğretmen olarak yapanların bu süreleri.[]Kanuni izinlerin (yıllık, mazeret, hastalık, aylıksız vb. - 657 s.k. 102, 103, 104 ve 105. maddeler) tamamı.

✅ 5. Başvuru Süreci ve İtirazlar​

Nasıl Başvurulur?MEB personeli ile özel okul öğretmenleri başvurularını https://mebbis.meb.gov.tr üzerinden Kariyer Basamakları Modülü veya Özel Öğretim Kurumları Modülü aracılığıyla yapacaktır.

İtiraz Süreci:Başvurusu reddedilenler veya sertifika düzenlenmesi reddedilenler, red kararının tebliğinden itibaren (veya MEBBİS'ten öğrendikleri andan itibaren) en geç 5 iş günü içinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine (il değerlendirme komisyonlarına) itiraz edebilirler.

🏅 6. Sertifika Sonrası Haklar​

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara:
  1. []Sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren unvanlarına uygun eğitim öğretim tazminatı ödenmeye başlar.[]Her bir unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

Öğretmenlerimizin Dikkatine!

Özellikle hizmet süresi hesaplamalarında MEBBİS kayıtlarınızın doğruluğu hayati önem taşıyor. 11-19 Ağustos tarihleri arasında kişisel bilgilerinizi kontrol etmeyi ve varsa eksiklikleri (ücretli/özel okul süreleri vb.) işletmeyi unutmayın!

Sürece dair sorularınız neler?
  • []20 yılını dolduran öğretmenlerimiz başvuru sürecinde tereddüt yaşıyor mu?[]Hizmet birleştirme işlemlerinizde sorunlar var mı?
  • ÖBA eğitim içerikleri hakkındaki düşünceleriniz neler?

Kariyer basamakları ile ilgili tüm sorularınızı ve deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilir, meslektaşlarımızla bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar