can

Yönetici
Yönetici
Adana ATÜ 2026 Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)

Değerli EğitimWeb üyeleri ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencileri,

26 Ocak 2026 tarihli ve 33149 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararla birlikte ATÜ'nün eski (2017) eğitim-öğretim yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak yeni yönetmelik yürürlüğe girmiştir.

Öğrencilerin ders kayıt süreçlerinden sınav haklarına, devam zorunluluğundan mezuniyet şartlarına kadar en çok merak ettiği kritik düzenlemeleri sizler için madde madde özetledik:

1. Devam Zorunluluğu ve "Sağlık Raporu" Detayı (Madde 20)
Üniversitede devam zorunluluğu teorik dersler için en az %70, uygulamalı dersler için en az %80'dir.
  • Kritik Uyarı: Alınan sağlık raporları derse devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Yani raporlu olduğunuz günler de devamsızlıktan sayılır.
  • Devamsızlıktan kalan öğrenci NA (Not Attending) harf notu alır ve bu not FF gibi ortalamayı doğrudan düşürür.

2. Ders Yükü ve Üstten Ders Alma Şartları (Madde 19)
  • Bir yarıyılda alınabilecek maksimum ders yükü 45 AKTS ile sınırlandırılmıştır.
  • Üstten Ders Alma: Bir öğrencinin üst yarıyıldan ders alabilmesi için alt dönemlerdeki tüm dersleri alıp başarmış olması ve Genel Not Ortalamasının (GNO) en az 3,00 olması gerekmektedir.
  • Öğrenciler dönem içinde aldıkları bir dersten (ilk 2 yarıyıl hariç) danışman onayıyla çekilebilirler. Bu durumda transkripte W (Withdrawn) notu işlenir ve ortalamaya katılmaz.

3. Sınav Hakları: Bütünleme, 3 Ders ve Tek Ders (Madde 22)
Öğrencilere normal ara sınav ve finallerin dışında kurtarma şansları tanınmıştır:
  • Bütünleme Sınavı: Final sınavında başarısız olunan veya finale girme hakkı olduğu halde girilmeyen dersler için yapılır.
  • Üç Ders Sınavı: Devam şartını yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezun olması için en fazla 3 dersi kalan öğrencilere verilir.
  • Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti tek derse kalan öğrencilere verilir.
  • Not: Tasarım, stüdyo, bitirme projesi, staj gibi uygulamalı derslerde 3 ders veya tek ders sınav hakkı verilmez.

4. Not Sistemi ve Geçme Notları (Madde 26)
  • CC ve Üzeri: Doğrudan başarılı sayılır.
  • DC ve DD: Koşullu başarılıdır. Öğrenci mezun olurken Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 ise bu derslerden geçmiş sayılır.

5. Azami Süreler ve Üniversiteden Kayıt Silinmesi (Madde 12 ve 32)
  • 2 yıllık ön lisans programları en fazla 4 yılda, 4 yıllık lisans programları en fazla 7 yılda bitirilmek zorundadır.
  • Kayıt Silinme Riski: 4 yıl üst üste katkı payı / öğrenim ücretini ödemeyen veya kayıt yenilemeyen öğrencilerin, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve YÖK onayı ile üniversiteyle ilişikleri kesilebilir.

----------------------------------------------------
📌 ATÜ'de okuyan veya okumayı düşünen arkadaşlarımız; yeni yönetmelikle gelen üstten ders alma sınırları (3.00 GNO şartı) ve sağlık raporunun devamsızlığa sayılmaması kuralı hakkında ne düşünüyorsunuz? Deneyimlerinizi ve sorularınızı bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar