2026 Afad Mülakat Soruları Ve Cevapları: Stres Yönetimi Ve Teknik Bilgiler

can

Yönetici
Yönetici
2026 AFAD Mülakat Soruları ve "Hayat Kurtaran" Cevaplar

Değerli AFAD adayları;

Ülkemizin en kritik kurumlarından biri olan AFAD bünyesinde görev almak için mülakat aşamasına gelen herkesi tebrik ederiz. AFAD mülakatları diğer kurumlardan farklı olarak yüksek stres yönetimi, fiziksel yeterlilik ve teknik bilgi kombinasyonundan oluşur.

Komisyonun en çok üzerinde durduğu soruları ve sizi bir adım öne çıkaracak cevapları aşağıda derledik.

🚒 1. Teknik ve Kurumsal Bilgi Soruları​

Soru: AFAD’ın temel görevleri nelerdir? Hangi bakanlığa bağlıdır?
Örnek Cevap:
"AFAD, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kurumdur. Temel görevi; afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afet müdahale planlarının hazırlanması ve afet sonrası iyileştirme çalışmalarının koordinasyonunu sağlamaktır. Sadece müdahale değil, 'Risk Yönetimi' odaklı çalışan bir kurumdur."

Soru: "Afet" ve "Acil Durum" arasındaki fark nedir?
Örnek Cevap:
"Acil durum; yerel imkanlarla baş edilebilen, sınırlı alandaki olaylardır (Örn: Yerel bir yangın). Afet ise; toplumun kendi kaynaklarıyla baş edemediği, normal hayatı durduran, dış yardım gerektiren çok daha büyük ölçekli ve yıkıcı olaylardır (Örn: Büyük bir deprem)."

Soru: Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) nedir?
Örnek Cevap:
"TAMP, afet anında hangi kurumun ne iş yapacağını önceden belirleyen, karmaşayı önleyen ana koordinasyon planıdır. Lojistikten beslenmeye, arama kurtarmadan sağlığa kadar tüm hizmet gruplarının görev dağılımını içerir."

🧠 2. Psikolojik ve Durumsal (Senaryo) Soruları​

Soru: Enkaz altındasınız ve ekipmanınız yetersiz, ancak bir ses duyuyorsunuz. Ne yaparsınız?
Örnek Cevap:
"Havacılık ve arama kurtarma kurallarında olduğu gibi önce kendi güvenliğimi sağlarım (Önce can, sonra canan). Güvenli bir tahkimat yapmadan enkaza girmem. Sesi takip ederek kazazede ile iletişim kurar, onu sakinleştirir ve profesyonel ekibe/ekipmana bilgi vererek koordineli bir kurtarma başlatırım. Kontrolsüz müdahale hem benim hem kazazedenin hayatını tehlikeye atar."

Soru: Çok yorgunsunuz, 24 saattir sahadasınız ama amiriniz çalışmaya devam etmenizi istiyor. Tepkiniz ne olur?
Örnek Cevap:
"AFAD personeli olarak yüksek dayanıklılığa sahip olmam gerektiğini biliyorum. Görev bilinciyle amirimle durumu paylaşırım. Eğer dikkatim hayatı tehlikeye atacak kadar dağılmışsa, kısa bir dinlenme talep ederim; çünkü hata payı sıfır olan bir iş yapıyoruz. Ancak ihtiyaç varsa, sınırlarımı sonuna kadar zorlar ve görevimi tamamlarım."

📋 3. AFAD Mülakatı İçin Kritik İpuçları​

• Kondisyonunuzu Gösterin: Mülakata girerken dik durun ve enerjik görünün. AFAD, fiziksel olarak diri personel arar.
  • İlkyardım Bilgisi: Temel yaşam desteği, kanamalara müdahale ve taşıma tekniklerine mutlaka göz atın. Teknik bir soru gelmesi çok muhtemeldir.
  • Coğrafya Bilgisi: Türkiye'nin fay hatları, heyelan bölgeleri ve sel riski olan illerimiz hakkında genel bilgi sahibi olun.

Deneyim Paylaşımı: Daha önce AFAD mülakatına katılan veya şu an sonuç bekleyen arkadaşlar; fiziksel parkurda veya sözlüde sizi en çok ne zorladı? 2026 yılı sağlık raporu ve parkur detayları hakkında bildiklerinizi aşağıya yazın, birbirimize destek olalım!

Eğitim Web AFAD Masası' Alıntı:
Unutmayın: AFAD mülakatında "bilmiyorum" demek bir zayıflık değil, "yanlış biliyorum ama denerim" demek bir risktir. Cevabı bilmiyorsanız dürüst olun ancak öğrenmeye açık olduğunuzu hissettirin.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar