2026 EKYS - Mevzuat: Sayılar, Süreler ve Cezalar
(Sınav Ağırlığı: %20 - En Kritik Ezber Notları)
(Sınav Ağırlığı: %20 - En Kritik Ezber Notları)
Değerli arkadaşlar, Mevzuat konusu EKYS'nin en geniş kapsamlı bölümüdür (%20). Binlerce maddeyi ezberlemek imkansızdır; ancak ÖSYM'nin ve MEB'in sormayı sevdiği "kritik sayılar ve süreler" bellidir.
Aşağıdaki notlar, sınavdan önce mutlaka bakılması gereken özet tablolardan oluşmaktadır.
1. 657 Sayılı DMK: İzin Süreleri (Kesin Soru)
Memurların izin hakları her sene yoklanır. Karıştırılan süreleri netleştirelim:| İzin Türü | Süre / Açıklama |
|---|---|
| Yıllık İzin | Hizmeti 1-10 yıl olanlar: 20 Gün Hizmeti 10 yıldan fazla olanlar: 30 Gün |
| Mazeret İzni (Doğum) | Doğum öncesi 8 hafta + Doğum sonrası 8 hafta (Çoğul gebelikte öncesine +2 hafta eklenir). |
| Babalık İzni | 10 Gün (Memurun eşi doğum yaparsa) |
| Ölüm İzni | 7 Gün (Eşi, çocuğu, kendisinin veya eşinin ana, baba, kardeşi ölürse) |
| Evlilik İzni | 7 Gün (Kendisi veya çocuğu evlenirse) |
| Süt İzni | İlk 6 ay: Günde 3 saat İkinci 6 ay: Günde 1.5 saat |
2. Disiplin Cezaları ve Yetkili Amirler
Hangi ceza ne için verilir ve kim verir?A) Cezalar ve Tanımları
- UYARMA: Memura, görevinde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi. (Özürsüz 1-2 gün devamsızlık)
- KINAMA: Memura, görevinde kusurlu davrandığının yazı ile bildirilmesi. (Verilen emre itiraz, kılık kıyafet, devlete ait aracı özel işinde kullanma)
- AYLIKTAN KESME: Brüt aylıktan 1/30 ile 1/8 arasında kesinti. (Özürsüz 3-9 gün devamsızlık)
- KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI: 1 ila 3 yıl durdurma. (Sarhoş gelmek, görevi kasıtlı yapmamak, özürsüz 10-20 gün devamsızlık)
- DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA: Bir daha memur olamamak üzere atılma. (Siyasi partiye girmek, özürsüz 20 gün ve üzeri devamsızlık)
B) Cezayı Kim Verir? (Önemli)
| Ceza Türü | Yetkili |
|---|---|
| Uyarma / Kınama / Aylıktan Kesme | Disiplin Amiri (Okul Müdürü) |
| Kademe İlerlemesinin Durdurulması | İl Disiplin Kurulu (Vali onayı ile) |
| Memurluktan Çıkarma (İhraç) | Yüksek Disiplin Kurulu |
3. 4483 Sayılı Kanun: Soruşturma İzni Yetkilileri
Memurlar yargılanmadan önce idari izin gerekir. İzni kim verir?- İlçe MEM Müdürü / Okul Müdürü / Öğretmen için: Kaymakam
- İl MEM Müdürü / Merkez İlçe Müdürü için: Vali
- Kaymakam için: Vali
- Vali için: İçişleri Bakanlığı / Cumhurbaşkanlığı ile ilgili süreçler.
Kritik Süreler (4483):
- Ön inceleme süresi: 30 gün (+15 gün ek süre verilebilir).
- Soruşturma iznine itiraz süresi: 10 gün.
- İtiraza bakan merci: Bölge İdare Mahkemesi.
4. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri (14 Adet) sık sorulur. Genellikle paragraf verilip "Hangi ilkedir?" denir.- Genellik ve Eşitlik: Din, dil, ırk ayrımı yok. Herkese açık.
- Ferdin ve Toplumun İhtiyaçları: Eğitim, hem bireyin hem toplumun isteğine göre düzenlenir.
- Yöneltme: Öğrencinin ilgi ve yeteneğine göre (Rehberlik).
- Süreklilik: "Beşikten mezara kadar" eğitim (Hayat boyu öğrenme).
- Karma Eğitim: Kız ve erkek bir arada (İmkanlar elverdiği ölçüde).
5. Mevzuat "Sayılar" Çetele Tablosu
| İlköğretime başlama yaşı (Zorunlu) | 69 Ay (66-68 ay veli izni, 69-71 ay raporla erteleme) |
| Aday Memurluk Süresi | En az 1 yıl, En çok 2 yıl |
| Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu | 5 Asil, 5 Yedek üye |
| İhale İlan Süreleri (4734) | Yaklaşık maliyete göre 7 - 14 - 21 gün |
| Bilgi Edinme Hakkı Cevap Süresi | 15 iş günü (Başka kurum görüşü gerekirse 30 iş günü) |
Son Taktik
Soruda "Vali" şıkkı varsa dikkatli olun. İllerde atama yetkisi, yer değiştirme onayı ve birçok disiplin kararı Vali'dedir. İlçelerde ise Kaymakam yetkilidir ancak Kaymakam atama yapamaz.
Başarılar dileriz.