[2026 Ekys] Mülakat İçin 50 Soruluk Hazırlık Rehberi Ve Altın Tavsiyeler

can

Yönetici
Yönetici
reading.png

2025 EKYS Mülakat Hazırlık Rehberi ve 50 Örnek Soru
Yeni Yönetmelik ve Konu Dağılımına Uygun Dev Arşiv

Değerli Hocalarım, Yönetici Adayı Arkadaşlarım;

MEB EKYS yazılı sınavı sonrası en kritik viraj olan sözlü sınav (mülakat) sürecine girmiş bulunuyoruz. Yeni yönetmelik ve güncel değerlendirme kriterlerine göre mülakat puan dağılımı şu şekildedir:

• %20 Mevzuat Bilgisi
  • %20 Analiz ve Yorum Gücü
  • %20 Temsil Kabiliyeti
  • %20 İletişim Becerileri
  • %20 Gelişime Açıklık

Bu başlık altında, sözlü sınavda karşınıza çıkabilecek muhtemel soruları, çıkmış soruların mantığına göre derleyip 50 soruluk bir çalışma rehberi hazırladım.

BÖLÜM 1: Mevzuat ve Kanun Bilgisi (Bilgi Soruları)
Bu bölüm net cevap gerektirir, yorum yapılmaz.

1. 657 SK: Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiillerden 3 tanesini sayınız.
  2. 657 SK: Mazeret izinleri (Babalık, ölüm, evlilik) kaçar gündür?
  3. 1739 SK: Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerinden "Genellik ve Eşitlik" ilkesini açıklayınız.
  4. 1739 SK: Örgün eğitim basamakları nelerdir?
  5. 4483 SK: İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında soruşturma iznini kim verir?
  6. 4483 SK: Ön inceleme süresi ne kadardır, zorunlu hallerde ne kadar uzatılır?
  7. 5442 SK: Valinin denetleyemeyeceği kurumlar hangileridir? (Adli ve Askeri kurumlar)
  8. 5442 SK: İlçe idare şube başkanlarını kim atar?
  9. 222 SK: Mecburi ilköğretim çağı ne zaman başlar ve ne zaman biter?
  10. 3071 SK: TBMM'ye gönderilen dilekçelerin incelenip karara bağlanma süresi kaç gündür?
  11. 4982 SK: Kurumlar bilgi edinme başvurularına kaç iş günü içinde cevap vermelidir?
  12. 5018 SK: "Kamu zararı" kavramını kısaca açıklayınız.
  13. 5018 SK: Stratejik plan kaç yıllık hazırlanır?
  14. Disiplin Hükümleri: Uyarma cezası ile Kınama cezası arasındaki fark nedir?
  15. İzin Yönergesi: Amirinden izinsiz görev yerini terk eden memura hangi ceza verilir?
  16. Anayasa: "Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi"ni açıklayınız.
  17. Sendika Kanunu: Kimler sendika kurucusu olamaz?
  18. Okul Öncesi Yön: İftihar Belgesi kimlere verilir?
  19. OÖKY: Onur Kurulu'nun görevleri nelerdir?
  20. Sosyal Etkinlikler: Toplum hizmeti çalışmaları kapsamında okulda neler yapılabilir?

BÖLÜM 2: Genel Kültür ve Tarih
Genel birikiminizi ve tarih bilincinizi ölçen sorular.

1. [21] Tarih: Amasya Genelgesi'nin milli mücadeledeki önemi nedir?
  2. [22] Tarih: Misak-ı Milli kararlarının temel esasları nelerdir?
  3. [23] Tarih: İlk Türk devletlerinde "Kurultay" nedir?
  4. [24] Coğrafya: Türkiye sınırları içinde doğup yine sınırlarımızdan dökülen en uzun nehir hangisidir? (Kızılırmak)
  5. [25] Coğrafya: Rüzgar erozyonunun en fazla görüldüğü bölgelerimiz hangileridir?
  6. [26] Güncel: UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den en son eklenen eser/yer neresidir?
  7. [27] Edebiyat: İstiklal Marşı'nı mecliste ilk okuyan kişi kimdir?
  8. [28] Sanat: "Mona Lisa" tablosu hangi müzede sergilenmektedir?
  9. [29] Uluslararası: BM'nin daimi veto yetkisine sahip 5 üyesi (FİRÇA) hangileridir?
  10. [30] Teknoloji: Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un üretim kampüsü nerededir?

BÖLÜM 3: Eğitim Bilimleri ve Yöneticilik
Yöneticilik vizyonunuzu ve kriz yönetimini ölçen senaryo soruları.

1. [31] Liderlik: "Dönüşümcü Liderlik" kavramını okul yöneticiliği açısından açıklayınız.
  2. [32] Kuram: Tam Öğrenme modelinin temel değişkenleri nelerdir?
  3. [33] Okul İklimi: Göreve başladığınızda pozitif okul iklimi için ilk 3 adımınız ne olur?
  4. [34] Kriz Yönetimi: Okulda gıda zehirlenmesi şüphesi olursa ilk 1 saatte neler yaparsınız?
  5. [35] Rehberlik: RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu başkanı kimdir?
  6. [36] Eğitim Felsefesi: Yapılandırmacı yaklaşımın gelenekselden farkı nedir?
  7. [37] Denetim: Çağdaş denetim ile geleneksel teftiş arasındaki farkı açıklayınız.
  8. [38] İletişim: "Empatik dinleme" bir yönetici için neden hayati önem taşır?
  9. [39] Proje: Okulunuzda Erasmus+ projesi başlatmak için süreci nasıl yönetirsiniz?
  10. [40] Mobbing: Öğretmenler odasında bir öğretmenin dışlandığını fark ederseniz ne yaparsınız?

BÖLÜM 4: Teknoloji ve Muhakeme Gücü
Ufkunuzu ve yorum kabiliyetinizi ölçen sorular.

1. [41] Yapay zekanın (AI) eğitimde kullanımı hakkında fırsat ve tehditler nelerdir?
  2. [42] Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarını eğitim açısından değerlendiriniz.
  3. [43] "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" hakkında düşünceleriniz nelerdir?
  4. [44] ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı)'nın mesleki gelişime katkısı nedir?
  5. [45] Senaryo: Velilerden çok şikayet alan ama ders başarısı yüksek bir öğretmeni nasıl yönetirsiniz?
  6. [46] Senaryo: Okul Aile Birliği ile harcamalar konusunda ters düşerseniz çözüm yolunuz ne olur?
  7. [47] Yorum: "Okul müdürü okulun hem hizmetkarı hem de efendisidir" sözünü yorumlayınız.
  8. [48] FATİH Projesi'nin okuldaki verimliliğini artırmak için neler yapılabilir?
  9. [49] Değerler eğitimini "panolardan" indirip "davranışa" dönüştürmek için projeniz var mı?
  10. [50] Bir yönetici olarak kişisel gelişim hedefleriniz nelerdir?

🚀 Mülakat Günü İçin 5 Altın Tavsiye

1. Kılık Kıyafet: Mutlaka koyu renk takım elbise. Temsil kabiliyeti puanı kapıdan girdiğiniz an başlar.
2. Giriş/Çıkış: Kapıyı çalın, "buyurun" denmeden oturmayın. Çıkarken arkanızı tam dönmeden çıkın.
3. Bilinmeyen Soru: "Bilmiyorum" demeyin. "Şu an anımsayamadım efendim ancak konuyla ilgili araştırmamı yapacağım/mevzuattaki yerini biliyorum" gibi politik cevaplar verin.
4. Beden Dili: Ellerinizi saklamayın, göz teması kurun.
5. Zarflar: Soruyu sesli okuyun, kısa bir süre düşünme payı isteyip tane tane cevaplayın.

Sizlerin de aklına gelen veya geçmiş yıllarda çıkan sorular varsa yorumlarda paylaşarak listeyi büyütebiliriz.

Başarılar dilerim.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar