2025 EKYS Mülakat Hazırlık Rehberi ve 50 Örnek Soru
Yeni Yönetmelik ve Konu Dağılımına Uygun Dev Arşiv
Değerli Hocalarım, Yönetici Adayı Arkadaşlarım;
MEB EKYS yazılı sınavı sonrası en kritik viraj olan sözlü sınav (mülakat) sürecine girmiş bulunuyoruz. Yeni yönetmelik ve güncel değerlendirme kriterlerine göre mülakat puan dağılımı şu şekildedir:
- %20 Mevzuat Bilgisi
- %20 Analiz ve Yorum Gücü
- %20 Temsil Kabiliyeti
- %20 İletişim Becerileri
- %20 Gelişime Açıklık
Bu başlık altında, sözlü sınavda karşınıza çıkabilecek muhtemel soruları, çıkmış soruların mantığına göre derleyip 50 soruluk bir çalışma rehberi hazırladım.
BÖLÜM 1: Mevzuat ve Kanun Bilgisi (Bilgi Soruları)
Bu bölüm net cevap gerektirir, yorum yapılmaz.
- 657 SK: Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiillerden 3 tanesini sayınız.
- 657 SK: Mazeret izinleri (Babalık, ölüm, evlilik) kaçar gündür?
- 1739 SK: Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerinden "Genellik ve Eşitlik" ilkesini açıklayınız.
- 1739 SK: Örgün eğitim basamakları nelerdir?
- 4483 SK: İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında soruşturma iznini kim verir?
- 4483 SK: Ön inceleme süresi ne kadardır, zorunlu hallerde ne kadar uzatılır?
- 5442 SK: Valinin denetleyemeyeceği kurumlar hangileridir? (Adli ve Askeri kurumlar)
- 5442 SK: İlçe idare şube başkanlarını kim atar?
- 222 SK: Mecburi ilköğretim çağı ne zaman başlar ve ne zaman biter?
- 3071 SK: TBMM'ye gönderilen dilekçelerin incelenip karara bağlanma süresi kaç gündür?
- 4982 SK: Kurumlar bilgi edinme başvurularına kaç iş günü içinde cevap vermelidir?
- 5018 SK: "Kamu zararı" kavramını kısaca açıklayınız.
- 5018 SK: Stratejik plan kaç yıllık hazırlanır?
- Disiplin Hükümleri: Uyarma cezası ile Kınama cezası arasındaki fark nedir?
- İzin Yönergesi: Amirinden izinsiz görev yerini terk eden memura hangi ceza verilir?
- Anayasa: "Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi"ni açıklayınız.
- Sendika Kanunu: Kimler sendika kurucusu olamaz?
- Okul Öncesi Yön: İftihar Belgesi kimlere verilir?
- OÖKY: Onur Kurulu'nun görevleri nelerdir?
- Sosyal Etkinlikler: Toplum hizmeti çalışmaları kapsamında okulda neler yapılabilir?
BÖLÜM 2: Genel Kültür ve Tarih
Genel birikiminizi ve tarih bilincinizi ölçen sorular.
- [21] Tarih: Amasya Genelgesi'nin milli mücadeledeki önemi nedir?
- [22] Tarih: Misak-ı Milli kararlarının temel esasları nelerdir?
- [23] Tarih: İlk Türk devletlerinde "Kurultay" nedir?
- [24] Coğrafya: Türkiye sınırları içinde doğup yine sınırlarımızdan dökülen en uzun nehir hangisidir? (Kızılırmak)
- [25] Coğrafya: Rüzgar erozyonunun en fazla görüldüğü bölgelerimiz hangileridir?
- [26] Güncel: UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den en son eklenen eser/yer neresidir?
- [27] Edebiyat: İstiklal Marşı'nı mecliste ilk okuyan kişi kimdir?
- [28] Sanat: "Mona Lisa" tablosu hangi müzede sergilenmektedir?
- [29] Uluslararası: BM'nin daimi veto yetkisine sahip 5 üyesi (FİRÇA) hangileridir?
- [30] Teknoloji: Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un üretim kampüsü nerededir?
BÖLÜM 3: Eğitim Bilimleri ve Yöneticilik
Yöneticilik vizyonunuzu ve kriz yönetimini ölçen senaryo soruları.
- [31] Liderlik: "Dönüşümcü Liderlik" kavramını okul yöneticiliği açısından açıklayınız.
- [32] Kuram: Tam Öğrenme modelinin temel değişkenleri nelerdir?
- [33] Okul İklimi: Göreve başladığınızda pozitif okul iklimi için ilk 3 adımınız ne olur?
- [34] Kriz Yönetimi: Okulda gıda zehirlenmesi şüphesi olursa ilk 1 saatte neler yaparsınız?
- [35] Rehberlik: RPD Hizmetleri Yürütme Komisyonu başkanı kimdir?
- [36] Eğitim Felsefesi: Yapılandırmacı yaklaşımın gelenekselden farkı nedir?
- [37] Denetim: Çağdaş denetim ile geleneksel teftiş arasındaki farkı açıklayınız.
- [38] İletişim: "Empatik dinleme" bir yönetici için neden hayati önem taşır?
- [39] Proje: Okulunuzda Erasmus+ projesi başlatmak için süreci nasıl yönetirsiniz?
- [40] Mobbing: Öğretmenler odasında bir öğretmenin dışlandığını fark ederseniz ne yaparsınız?
BÖLÜM 4: Teknoloji ve Muhakeme Gücü
Ufkunuzu ve yorum kabiliyetinizi ölçen sorular.
- [41] Yapay zekanın (AI) eğitimde kullanımı hakkında fırsat ve tehditler nelerdir?
- [42] Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarını eğitim açısından değerlendiriniz.
- [43] "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" hakkında düşünceleriniz nelerdir?
- [44] ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı)'nın mesleki gelişime katkısı nedir?
- [45] Senaryo: Velilerden çok şikayet alan ama ders başarısı yüksek bir öğretmeni nasıl yönetirsiniz?
- [46] Senaryo: Okul Aile Birliği ile harcamalar konusunda ters düşerseniz çözüm yolunuz ne olur?
- [47] Yorum: "Okul müdürü okulun hem hizmetkarı hem de efendisidir" sözünü yorumlayınız.
- [48] FATİH Projesi'nin okuldaki verimliliğini artırmak için neler yapılabilir?
- [49] Değerler eğitimini "panolardan" indirip "davranışa" dönüştürmek için projeniz var mı?
- [50] Bir yönetici olarak kişisel gelişim hedefleriniz nelerdir?
Mülakat Günü İçin 5 Altın Tavsiye
1. Kılık Kıyafet: Mutlaka koyu renk takım elbise. Temsil kabiliyeti puanı kapıdan girdiğiniz an başlar.
2. Giriş/Çıkış: Kapıyı çalın, "buyurun" denmeden oturmayın. Çıkarken arkanızı tam dönmeden çıkın.
3. Bilinmeyen Soru: "Bilmiyorum" demeyin. "Şu an anımsayamadım efendim ancak konuyla ilgili araştırmamı yapacağım/mevzuattaki yerini biliyorum" gibi politik cevaplar verin.
4. Beden Dili: Ellerinizi saklamayın, göz teması kurun.
5. Zarflar: Soruyu sesli okuyun, kısa bir süre düşünme payı isteyip tane tane cevaplayın.
Sizlerin de aklına gelen veya geçmiş yıllarda çıkan sorular varsa yorumlarda paylaşarak listeyi büyütebiliriz.
Başarılar dilerim.