can

Yönetici
Yönetici
2026 EKYS Mülakat Kalktı Mı? MEB Yeni Yönetici Atama Yönetmeliği Tüm Detayları!

Değerli yönetici adayları ve Eğitim Web üyeleri;

Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS) hazırlık sürecinde öğretmenlerimizin en büyük stresi ve liyakat tartışmalarının odak noktası olan "mülakat (sözlü sınav)" konusu nihayet netliğe kavuştu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ocak 2026'da yayımladığı yeni Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği ile tüm sistemi sil baştan değiştirdi.

Peki, herkesin merak ettiği o kritik soru: 2026 EKYS'de mülakat olacak mı? Gelin yeni sistemin tüm detaylarına birlikte bakalım.

🎉 Müjde: Mülakat (Sözlü Sınav) Tamamen Kaldırıldı!​

Evet, yanlış okumadınız! Yeni yönetmelikle birlikte uzun yıllardır uygulanan ve tartışılan mülakat sistemi, hem müdürlük hem de müdür yardımcılığı atamaları için tamamen yürürlükten kaldırıldı. Eski sistemde adayın kaderini belirleyen "Ek-3 Sözlü Sınav Formu" tarihe karıştı.

Bakanlık, subjektif değerlendirme eleştirilerinin önüne geçmek için mülakat yerine Milli Eğitim Akademisi merkezli yeni bir sisteme geçiş yaptı.

🔄 Yeni Sistem Nasıl İşleyecek? (Adım Adım Atama Süreci)​

Mülakatın kalkmasıyla birlikte yöneticiliğe giden yol artık Milli Eğitim Akademisinden geçecek. Süreç şu şekilde ilerleyecek:

1. Aşama (Yazılı Sınav): Adaylar her zamanki gibi ÖSYM tarafından yapılan EKYS yazılı sınavına girecek.
2. Aşama (Akademiye Seçilme): Yazılı sınavda başarılı olan adaylar arasından, açık kontenjanın 1,5 katı kadar aday Milli Eğitim Akademisi bünyesindeki "Yönetici Yetiştirme Programı"na alınacak. (Artık mülakata değil, doğrudan eğitime çağrılacaksınız.)
3. Aşama (Akademi Eğitimi ve Atama): Akademi eğitimini başarıyla tamamlayan ve eğitim sonu değerlendirmesinde 60 ve üzeri puan alan adaylar, oluşan bu puan üstünlüğüne göre tercih yapacak ve atamaları gerçekleştirilecek.

📌 Yönetmelikteki Diğer Kritik Değişiklikler​

Müdür Yardımcılığı Şartları Esnetildi
Müdür yardımcısı olmak isteyen adaylar için de mülakat yok. Üstelik şartlar güncellendi: Adaylık dâhil en az 2 yıl öğretmenlik yapmış olanlar, yazılı sınav ve Akademi eğitimini tamamlayarak puan üstünlüğüyle müdür yardımcısı olabilecekler.

EKYS Sınav Konularında "Maarif Modeli" Sürprizi
Yeni atama sisteminin yazılı sınav ayağında da ciddi ağırlık değişimleri yaşandı:
  • Müfredata "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yepyeni ve çok belirleyici bir konu başlığı olarak eklendi.
  • Eski yönetmelikte %30 ağırlığa sahip olan "Eğitim Bilimleri" testinin ağırlığı %15'e düşürüldü.
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi konularının ağırlığı ise %10'dan %15'e çıkarıldı.

Görev Süresi Hesaplaması Değişti
Yöneticilerin 4+4 (toplam 8 yıl) olan görev süreleri korundu. Ancak eskiden takvim yılına göre yapılan hesaplama, artık ders yılı esasına göre yapılacak. Yani bir yöneticinin aynı kurumdaki görev süresi fiilen 4 ders yılıyla sınırlı olacak.

Eğitim Web Notu: Mülakatın kaldırılması, sadece çalışan ve emek veren liyakatli öğretmenlerimizin hak ettiği kurumlara atanması için harika bir gelişme. Ancak sınav konularına "Maarif Modeli"nin eklenmesi ve Eğitim Bilimleri ağırlığının düşmesi, çalışma stratejinizi hemen değiştirmeniz gerektiğini gösteriyor. Sitemizde yer alan ve yeni oranlara göre hazırladığımız "2026 EKYS Deneme Sınavı PDF" dosyamızı indirerek yeni sisteme hemen adapte olabilirsiniz.

Eğitim Web Yönetici Akademisi' Alıntı:
Değerli meslektaşlarımız; mülakatın kaldırılarak yerine "Milli Eğitim Akademisi" eğitimlerinin getirilmesi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yeni sistem idareci atamalarındaki adaleti tam anlamıyla sağlar mı? Yorumlarda buluşalım!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar