2026 Kenevir Ürünleri Yönetmeliği Yayımlandı: Eczane Satışı, Reçete Ve Ruhsat Şartları

can

Yönetici
Yönetici
2026 Kenevir Ürünleri Yönetmeliği: Üretim, Ruhsat ve Satış Şartları Rehberi

Değerli EğitimWeb üyeleri,

Türkiye'de kenevir bitkisinin endüstriyel, tıbbi ve kozmetik alanlarda kullanımına yönelik tarihi bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kenevirden Elde Edilen Ürünlere Dair Yönetmelik", 31 Ocak 2026 tarihli ve 33154 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelik; kenevirden elde edilen tıbbi ilaçların, sağlık destek ürünlerinin ve kişisel bakım (kozmetik) ürünlerinin nasıl üretileceğini, kimlerin ruhsat alabileceğini ve ürünlerin halka nasıl ulaşacağını sıkı kurallara bağlıyor. Merak edilen tüm detayları sizler için rehber haline getirdik:

1. Hangi Ürünler Kapsamda ve THC (Uyuşturucu) Sınırı Nedir?
Yönetmelik temelde kenevirden elde edilen 4 farklı ürün grubunu kapsıyor: Tıbbi Ürünler, Sağlık Ürünleri, Destek Ürünleri ve Kişisel Bakım (Kozmetik) Ürünleri.
  • Kritik Sınır (%0,3 THC): Destek ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinde uyuşturucu etkiye sahip olan Tetrahidrokannabinol (THC) oranının en fazla %0,3 olmasına izin veriliyor. Bu oranın aşılmadığı, akredite laboratuvar raporlarıyla kanıtlanmak zorunda.

2. Kenevir Ürünleri Nerede Satılacak? (Market ve İnternet Yasak!)
Yönetmeliğin tüketiciyi en çok ilgilendiren maddesi (Madde 34), satış kanallarını kesin bir şekilde sınırlıyor:
  • Sadece Eczaneler: Kenevirden elde edilen tıbbi ürünler, sağlık ürünleri, kişisel bakım ve destek ürünleri sadece ve sadece eczanelerde satılabilir.
  • Reçete Zorunluluğu: Tıbbi ürünler ve sağlık ürünleri, kesinlikle elden reçetesiz satılamaz. Sadece doktor tarafından "Reçetem Bilgi Sistemi" üzerinden oluşturulan elektronik reçeteler ile eczaneden temin edilebilir.
  • Cezai İşlem: Bu ürünleri eczane dışında satan, internetten pazarlayan veya yetkisiz bulunduranların ürünlerine el konulup imha edilecek ve yasal işlem başlatılacaktır.

3. Kimler Ruhsat Başvurusu Yapabilir? (Madde 7)
Kenevir ürünleri üretmek veya piyasaya sürmek isteyenlerin çok sıkı güvenlik ve eğitim şartlarından geçmesi gerekiyor:
  • Eğitim Şartı: Başvuru yapacak gerçek kişilerin veya şirketlerin yetkili kıldığı kişilerin en az lisans (üniversite) mezunu olması şart.
  • Adli Sicil Şartı: Şirket yöneticilerinin ve yetkili kişilerin; uyuşturucu madde suçları, terör, kaçakçılık, rüşvet, sahtecilik gibi suçlardan kesinlikle sabıkası veya devam eden bir soruşturması bulunmamalıdır.

4. Tohumdan Eczaneye "Elektronik Takip" Sistemi
Ürünlerin suiistimal edilmesini önlemek amacıyla TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) ve Sağlık Bakanlığı entegre çalışacak.
  • Tarladaki hasattan ürünün üretim tesisine gelişine, oradan da ecza depoları ve son kullanıcıya (eczaneye) ulaşana kadar her bir kutu karekod sistemiyle anlık olarak izlenecek.
  • Sahte ürün şüphesi durumunda ecza depoları derhal Bakanlığa bildirim yapmak zorunda.

----------------------------------------------------
📌 Kenevirin tıbbi ve kozmetik alanda yasal bir zemine oturtulması, ancak satışının sadece eczanelerle ve reçeteyle sınırlandırılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sıkı denetimler suistimalleri önlemeye yeterli olur mu? Fikirlerinizi bu başlık altından paylaşabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar