2026 İOKBS (Bursluluk Sınavı) Tam Rehberi: Başvurular Başlıyor!
Değerli Eğitim Web üyeleri, sevgili öğrenciler ve kıymetli velilerimiz;
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), milyonlarca öğrencinin eğitim hayatına maddi destek sağlamak amacıyla düzenlediği İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 2026 yılı Kılavuzu'nu yayımladı.
Sınavın ne zaman yapılacağından başvuru gelir sınırına, kontenjan dağılımlarından sınavın kapsamına kadar kılavuzda yer alan tüm kritik detayları forumumuz için madde madde özetledik. Lütfen başvuru yapmadan önce bu detayları dikkatlice inceleyin.
Bursluluk sınavına 5, 6, 7, 8, Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri başvurabilmektedir. Ancak en kritik şart maddi imkanlardan yoksun olma şartıdır.
2026 Yılı Gelir Sınırı:Ailenin 2025 yılına ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 250.000 TL'yi geçmemesi gerekmektedir.Örnek Hesaplama: Evde 4 kişi yaşıyorsa, ailenin eve giren 2025 yılı toplam net geliri 1.000.000 TL'yi (250.000 x 4) aşmamalıdır. Aşması durumunda başvuru sistem tarafından reddedilir.
Nasıl Belgelenecek?Veliler, "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösteren Beyanname" formunu dolduracak ve maaş bordrosu, vergi levhası veya e-Devlet üzerinden alınacak gelir belgelerini okula teslim edecektir. (Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariçtir.)
Sınavı kazanan öğrenciler için ayrılan kontenjanlar şu şekildedir:
Tüm sınıf seviyeleri için sınav tek oturumda gerçekleştirilecek olup, öğrencilere dörder seçenekli 80 soru sorulacak ve 100 dakika süre verilecektir.
Hangi Derslerden Soru Çıkacak?
Adaylara ve Velilere Sorularımız
Bursluluk sınavı, özellikle artan eğitim masrafları karşısında öğrencilerimiz için çok büyük bir fırsat.
Kılavuzla ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu aşağıda sorabilirsiniz. Eğitim Web ailesi olarak tüm sorularınızı yanıtlamak için buradayız. Sınava girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz!
Değerli Eğitim Web üyeleri, sevgili öğrenciler ve kıymetli velilerimiz;
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), milyonlarca öğrencinin eğitim hayatına maddi destek sağlamak amacıyla düzenlediği İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 2026 yılı Kılavuzu'nu yayımladı.
Sınavın ne zaman yapılacağından başvuru gelir sınırına, kontenjan dağılımlarından sınavın kapsamına kadar kılavuzda yer alan tüm kritik detayları forumumuz için madde madde özetledik. Lütfen başvuru yapmadan önce bu detayları dikkatlice inceleyin.
1. 2026 Bursluluk Sınavı (İOKBS) Takvimi
- []Sınav Başvuru Tarihleri: 9 Şubat 2026 – 11 Mart 2026[]Okul Müdürlüğü Son Onay Tarihi: 13 Mart 2026 (Saat 17.00'ye kadar)[]Sınav Giriş Belgelerinin İlanı: Sınav tarihinden en az 7 gün önce (www.meb.gov.tr)[]Sınav Tarihi ve Saati: 26 Nisan 2026 / Saat: 10.00
- Sınav Sonuçlarının İlanı: 1 Haziran 2026
2. Başvuru Şartları ve Gelir Sınırı (En Çok Merak Edilen Kısım)
Bursluluk sınavına 5, 6, 7, 8, Hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri başvurabilmektedir. Ancak en kritik şart maddi imkanlardan yoksun olma şartıdır.
2026 Yılı Gelir Sınırı:Ailenin 2025 yılına ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 250.000 TL'yi geçmemesi gerekmektedir.Örnek Hesaplama: Evde 4 kişi yaşıyorsa, ailenin eve giren 2025 yılı toplam net geliri 1.000.000 TL'yi (250.000 x 4) aşmamalıdır. Aşması durumunda başvuru sistem tarafından reddedilir.
Nasıl Belgelenecek?Veliler, "EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösteren Beyanname" formunu dolduracak ve maaş bordrosu, vergi levhası veya e-Devlet üzerinden alınacak gelir belgelerini okula teslim edecektir. (Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariçtir.)
3. İOKBS 2026 Kontenjan Dağılımı
Sınavı kazanan öğrenciler için ayrılan kontenjanlar şu şekildedir:
- []%10: Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler (Şehit/Gazi çocukları, Sosyal Hizmetler kapsamındaki çocuklar vb.)[]%5: MEB personeli olan öğretmenlerin çocukları.[]%5: Oturduğu yerleşim biriminde ortaokul veya imam-hatip ortaokulu bulunmayan öğrenciler.[]%80: Diğer tüm öğrenciler (Genel Kontenjan).
4. Sınavın Kapsamı ve Soru Dağılımı
Tüm sınıf seviyeleri için sınav tek oturumda gerçekleştirilecek olup, öğrencilere dörder seçenekli 80 soru sorulacak ve 100 dakika süre verilecektir.
Hangi Derslerden Soru Çıkacak?
- []5, 6, 7 ve 8. Sınıflar: Türkçe (20), Matematik (20), Fen Bilimleri (20), Sosyal Bilgiler/İnkılap Tarihi ve Din Kültürü (20).[]9, 10 ve 11. Sınıflar: Türk Dili ve Edebiyatı (20), Matematik (20), Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji - 20), Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya, Din Kültürü - 20).
5. Başvurular Nasıl Yapılacak?
- []Veliler, e-Okul sistemi üzerinden öğrenci bilgilerini kontrol etmelidir.[]Gelir belgeleri (EK-1) hazırlanıp öğrencinin eğitim gördüğü okul müdürlüğüne teslim edilecektir.[]Okul bünyesinde kurulan komisyon belgeleri inceleyecek ve her şey uygunsa okul müdürü elektronik ortamda başvuruyu onaylayacaktır.[]Onay işlemi yapılmayan başvurular geçersiz sayılacaktır.
Adaylara ve Velilere Sorularımız
Bursluluk sınavı, özellikle artan eğitim masrafları karşısında öğrencilerimiz için çok büyük bir fırsat.
- []Ailenizin kişi başı gelir hesabını yaparken takıldığınız noktalar var mı? (Ek gelirler, kira gelirleri nasıl hesaplanacak?)[]Sınavın 80 soru / 100 dakika olması zaman yönetimi açısından sizce yeterli mi?
- Okulunuzda başvuru süreciyle ilgili bilgilendirmeler yapılmaya başlandı mı?
Kılavuzla ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu aşağıda sorabilirsiniz. Eğitim Web ailesi olarak tüm sorularınızı yanıtlamak için buradayız. Sınava girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz!