2026 Meb Sözleşmeli Öğretmen İstihdamı Yönetmeliği Yayımlandı: Akademi, Meb-Ags Ve 3+1 Kuralı

can

Yönetici
Yönetici
2026 MEB Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı (Kapsamlı Rehber)

Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli öğretmen adaylarımız,

Öğretmen atama sistemini kökten değiştiren Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun (ÖMK) ardından beklenen "Millî Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik" Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 2016 yılına ait eski yönetmelik tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

Artık öğretmen atamaları doğrudan KPSS ile değil, MEB-AGS (Akademi Giriş Sınavı) ve ardından gelinecek Millî Eğitim Akademisi süreciyle yapılacaktır. Atama bekleyen meslektaşlarımız ve hâlihazırda görev yapan sözleşmeli öğretmenlerimiz için yönetmeliğin en kritik maddelerini özetledik:

1. Atama Öncesi Şart: MEB-AGS ve Akademiye Giriş (Madde 4 - 9)
Öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyen adaylar artık doğrudan atanmayacak.
  • ÖSYM tarafından MEB-AGS (Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı) yapılacaktır.
  • Adaylar bu sınavdan aldıkları puan üstünlüğüne göre Millî Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacaktır.
  • Engelli öğretmen adayları için MEB-AGS yerine EKPSS puanı geçerli olacaktır.

2. Akademiyi Bitirenlerin Sözleşmeli Olarak Atanması (Madde 11 - 12)
Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğretmen adayları, Akademideki başarı puanı üstünlüğüne göre tercih yapacak ve okullara sözleşmeli öğretmen olarak yerleştirilecektir.
  • Göreve Başlama Süresi: Atama tebligatından sonraki 15 günü izleyen ilk iş günü içinde göreve başlamak zorunludur.
  • Cezai Müeyyide: Atandığı halde mazeretsiz olarak göreve başlamayanların ataması iptal edilir ve 1 yıl boyunca yeniden akademiye veya sözleşmeli öğretmenliğe başvuramazlar.

3. Kadroya Geçiş Süreci: Meşhur 3+1 Kuralı (Madde 18)
Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçiş ve tayin hakları netleşmiştir:
  • Sözleşmeli olarak 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talep etmeleri halinde bulundukları okulda öğretmen kadrosuna atanırlar.
  • Kadroya geçtikten sonra, mazerete bağlı yer değiştirmeler (eş, sağlık vb.) hariç olmak üzere 1 yıl süreyle başka bir yere tayin isteyemezler.

4. Norm Fazlası Sözleşmeli Öğretmenlerin Durumu (Madde 14)
Bir okulda norm fazlası durumu oluşursa, öncelikle sözleşmeli öğretmenler norm fazlası sayılacaktır.
  • Atamalar, hizmet süresi üstünlüğüne göre adayın kendi tercihiyle yapılır.
  • Tercihine yerleşemeyenler valilikçe "İlçe Grubu" içindeki boş okullara resen atanır.
  • İlçe grubunda da yer yoksa, Bakanlık öğretmene Türkiye genelinde ihtiyacın en fazla olduğu 5 il sunar. Öğretmen bu illerden birini seçer, seçmezse Bakanlık resen atar.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Öğretmen olmak için artık KPSS'ye girmeyecek miyiz?
Cevap:
Yönetmeliğe göre adayların Millî Eğitim Akademisine girebilmesi için ÖSYM tarafından yapılacak olan MEB-AGS (Akademi Giriş Sınavı) adlı yeni bir sınava girmeleri gerekmektedir. Engelli adaylar ise EKPSS ile akademiye alınacaktır.

Soru 2: Akademiye girdikten sonra atanmam kesin mi?
Cevap:
Hazırlık eğitimini (Akademiyi) "başarıyla tamamlamak" ve güvenlik soruşturmasından geçmek şarttır. Eğitimi başarıyla bitirenler, oradaki başarı puanlarına göre okullara yerleştirilecektir (Madde 11).

Soru 3: Sözleşmeli öğretmen olarak atandım ama gitmekten vazgeçtim, ne olur?
Cevap:
Mazeretsiz olarak göreve başlamazsanız hakkınız yanar. Ayrıca, yerleştirildiğiniz tarih itibarıyla 1 tam yıl boyunca yeniden hazırlık eğitimine (Akademiye) başvuru yapamazsınız (Madde 12).

Soru 4: Sözleşmeli öğretmenler idareci (müdür/müdür yardımcısı) olabilir mi?
Cevap:
Evet. Yönetmeliğin 16. maddesinin 2. fıkrasında, sözleşmeli öğretmenlere öğretmenlik görevi veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticiliği dışında başka görev verilemeyeceği belirtilmiştir. Bu da idareci olabilmelerinin önünü açmaktadır.

Soru 5: Okulumda norm fazlası olursam beni il dışına gönderirler mi?
Cevap:
Eğer norm fazlası olursanız öncelikle ilinizdeki "ilçe grubunuzda" boş yerlere atanmaya çalışılırsınız. Ancak bulunduğunuz grupta veya ilde hiç yer yoksa, en son çare olarak Bakanlık size en çok ihtiyaç duyulan 5 ili seçenek olarak sunar ve bunlardan birine gidişiniz yapılır (Madde 14).
----------------------------------------------------

📌 Değerli öğretmen adaylarımız ve meslektaşlarımız; MEB-AGS sınav sistemi, Millî Eğitim Akademisi süreci ve norm fazlası atamalarındaki yeni kurallar hakkında ne düşünüyorsunuz? Süreçle ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı bu başlık altında tartışabiliriz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar