can

Yönetici
Yönetici
İşverenler ve Çalışanlar Dikkat! 2026 Yılı MYK Belge Zorunluluğu Tebliği Yayımlandı

Değerli Eğitim Web üyeleri, İnsan Kaynakları uzmanları ve sektör çalışanları;

İş kazalarını en aza indirmek ve nitelikli iş gücünü tescillemek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Meslekî Yeterlilik Kurumu (MYK) Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2026/1), 23 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özellikle "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alan iş yerlerini ve binlerce çalışanı doğrudan ilgilendiren bu tebliğ; çalışma hayatında belgesiz personel istihdamına yönelik denetimlerin ve ağır cezaların habercisi niteliğinde. Sürecin nasıl işleyeceğini ve kimlerin bu zorunluluktan muaf tutulduğunu sizler için netleştirdik.

⏳ 1. Son Tarih Ne Zaman? İşverenler İçin Geçiş Süreci​

Bakanlık, işletmelere ve çalışanlara belgelerini tamamlamaları için 12 aylık bir geçiş süresi tanımıştır.
Tebliğin yayımlandığı bugünden itibaren (23 Mart 2026) tam 12 ay sonra, yani 23 Mart 2027 tarihinden itibaren ekli listede yer alan tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi (veya muafiyet sağlayan bir diploma/belge) olmayan hiç kimse çalıştırılamayacaktır.

🛡️ 2. Kimler MYK Belge Zorunluluğundan Muaftır?​

Yönetmelik, belge karmaşasının önüne geçmek için mesleki eğitim geçmişi olan kişilere geniş çaplı bir muafiyet tanımaktadır. Eğer çalışan, yürüttüğü iş (bölüm/alan/dal) ile birebir aynı alanda aşağıdaki belgelerden birine sahipse MYK belgesi almasına gerek yoktur:

1. Ustalık Belgesi: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre alınmış ustalık belgesi olanlar.
  2. Mesleki Eğitim Diplomaları: MEB'e bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından (Meslek Liseleri) mezun olanlar.
  3. Üniversite Diplomaları: Üniversitelerin ilgili meslekî ve teknik eğitim veren okul veya bölümlerinden mezun olanlar (Örn: İnşaat Teknikerliği, Makine Mühendisliği vb.).
  4. MEB Onaylı Kurs Bitirme Belgeleri (Kritik Tarih): 1 Ocak 2022 tarihinden önce 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu kapsamında MEB onaylı kursları başarıyla tamamlayarak kurs bitirme belgesi alanlar.

Önemli Uyarı: Muafiyetin geçerli olması için kişinin mezun olduğu bölüm ile fiilen yaptığı işin birbiriyle eşleşmesi şarttır! Elektrik bölümü mezunu bir personeli, iskele kurulum elemanı olarak MYK belgesiz çalıştıramazsınız.

⚠️ 3. Belgesiz İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?​

12 aylık geçiş süresi dolduktan sonra, işyerlerinde İş Müfettişleri tarafından sıkı denetimler yapılacaktır.
MYK belgesi veya geçerli bir muafiyet belgesi olmayan personel çalıştırdığı tespit edilen işverenlere veya işveren vekillerine, 5544 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi uyarınca belgesiz çalıştırılan her bir personel için ayrı ayrı olmak üzere yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanacaktır. Cezalar, personelin çalıştığı her ay için katlanarak artabilmektedir.

İşverenler ve Çalışanlara Sorularımız

Tehlikeli işlerde niteliksiz eleman çalıştırılmasının önüne geçmeyi hedefleyen bu tebliğ, İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) açısından büyük önem taşıyor.

• Çalıştığınız kurumda mevcut personelin MYK belgesi veya muafiyet durumu kontrolleri İK departmanınız tarafından düzenli yapılıyor mu?
  • Sahada 1 Ocak 2022 öncesi alınan MEB onaylı kurs belgelerinin muafiyet sayılması kuralı sizce yeterli mi, yoksa tüm tehlikeli işler için standart MYK sınavı şart koşulmalı mıydı?
  • 12 aylık geçiş süresi, personelin sınavlara girip belge alması için yeterli bir süre mi?

Özellikle üretim, inşaat, metal ve kimya gibi ağır sanayi kollarında görev yapan üyelerimizin MYK belgelendirme süreçlerinde yaşadıkları deneyimleri veya mevzuata dair sorularını yorumlarda bekliyoruz. Unutmayın, iş güvenliği belgede değil, bilinçte başlar!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar