2684 Sayılı Kanun Rehberi: İlköğretim Ve Ortaöğretimde Parasız Yatılılık Ve Burs Hakları

can

Yönetici
Yönetici
2684 Sayılı Kanun: Parasız Yatılılık, Burslar ve Sosyal Yardımlar Rehberi

Değerli EğitimWeb üyeleri ve kıymetli veliler,

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitimin fırsat eşitliği ilkesiyle yürütülmesini sağlayan en önemli yasalardan biri olan 2684 Sayılı Kanun, maddi imkânı kısıtlı başarılı öğrencilerin devlet eliyle desteklenmesini düzenler. Bu kanun, öğrencilerin barınma, beslenme ve nakdi burs haklarının yasal güvencesidir.

Özellikle İOKBS (Bursluluk Sınavı) ve yatılı yerleştirme süreçlerini ilgilendiren kritik maddeleri sizler için özetledik:

1. Parasız Yatılılık ve Bursluluk Nedir? (Madde 3)
  • Parasız Yatılılık: Öğrencinin barınma, beslenme, giyim, harçlık ve eğitim materyallerinin tamamen devlet tarafından ücretsiz karşılanmasıdır.
  • Burslu Okuma: İlköğretim (ikinci kademe) ve ortaöğretim öğrencilerine nakdi olarak yapılan karşılıksız para yardımıdır.

2. Sınavsız Parasız Yatılılık Hakkı Kimlere Verilir? (Madde 5)
Bazı durumlarda öğrenciler merkezi sınava girmeden parasız yatılılığa kabul edilebilirler:
  • 2330 sayılı kanun kapsamındaki şehit ve gazi çocukları.
  • Doğal afet, savaş ve olağanüstü haller nedeniyle korunmaya muhtaç kalan çocuklar.
  • Öğretmen Çocukları: Görev yaptığı yerde çocuğunun devam edeceği düzeyde okul bulunmayan öğretmenlerin çocukları ile Bakanlıkça belirlenen mahrumiyet bölgelerinde görev yapan öğretmenlerin çocukları.
  • Yetiştirme yurtlarından gelen veya haklarında koruma kararı olan öğrenciler.

3. Önemli Bir Hak: Geri Ödeme ve Mecburi Hizmet Yok! (Madde 13)
Bu kanunun en can alıcı maddesi budur: Parasız yatılı veya burslu okuyan öğrenciler, okulu bitirdiklerinde veya herhangi bir nedenle ayrıldıklarında devlete geri ödeme yapmak, tazminat ödemek veya mecburi hizmet yapmakla yükümlü tutulamazlar. Bu destekler tamamen karşılıksızdır.

4. Burs ve Yatılılık Arasında Geçiş (Madde 8)
Öğrenciler eğitim hayatları boyunca bir defaya mahsus olmak üzere; yatılılıktan bursluluğa veya bursluluktan yatılılığa geçiş yapabilirler.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Burslar yaz tatilinde de yatıyor mu?
Cevap:
Evet. Kanunun 7. maddesi uyarınca burs ödemelerine tatil aylarında da kesintisiz olarak devam edilir.

Soru 2: Sınıfta kalan öğrencinin bursu veya yatılılık hakkı kesilir mi?
Cevap:
Kanunun 11/a maddesine göre; ilköğretim veya ortaöğretim süresince her bir kademede birden fazla kez üst sınıfa geçme hakkını kazanamayan (yani iki kez sınıfta kalan) öğrencinin hakkı sona erer.

Soru 3: Yatılı öğrencilerin sağlık giderlerini kim karşılar?
Cevap:
Kanunun 10. maddesi uyarınca parasız yatılı ve burslu öğrencilerin muayene ve tedavi giderleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanır.

Soru 4: Başka bir kurumdan (vakıf, belediye vb.) burs alırsam MEB bursum kesilir mi?
Cevap:
Evet. Kanunun 9. maddesi gereği; başka bir kurumun bursunu tercih eden öğrenciler, bu kanun kapsamındaki parasız yatılılık veya bursluluk haklarından vazgeçmiş sayılırlar.

Soru 5: Mezun olan öğrencinin bursu ne zaman kesilir?
Cevap:
Okulu bitiren son sınıf öğrencilerinin bursları, sınavların sona erdiği tarihi takip eden ay başında kesilir. Ancak ortaokulu bitirip liseye devam edenlerin bursu kesintisiz devam eder (Madde 7).
----------------------------------------------------

📌 Değerli EğitimWeb üyeleri; bursluluk sınavı (İOKBS) hazırlık süreci veya okul pansiyonlarındaki yaşam koşulları hakkında merak ettiklerinizi bu başlık altında sorabilirsiniz. Ayrıca sınavsız yatılılık hakkından yararlanan öğretmenlerimizin tecrübeleri bizler için çok kıymetli.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar