2698 Sayılı MEB Okul Pansiyonları Kanunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Değerli EğitimWeb üyeleri, pansiyonlu okullarda görev yapan meslektaşlarım ve velilerimiz,
MEB'e bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki pansiyonların yönetimini, mali işleyişini ve yemek düzenini belirleyen temel yasa olan 2698 Sayılı Okul Pansiyonları Kanunu, yatılı eğitim sisteminin anayasasıdır. Özellikle pansiyon bütçesi, belletici öğretmenlerin statüsü ve yemek tabelası gibi konular bu kanuna göre şekillenmektedir.
Pansiyon hayatını ve yönetimini ilgilendiren en kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Pansiyon Yönetimi ve Belleticilik (Madde 4 - 5)
2. Ücretsiz ve Ücretli Yemek Hakları (Madde 8 - 9)
3. Paralı Yatılılık ve Taksit Düzeni (Madde 11)
4. Kardeş ve Memur Çocuğu İndirimleri (Madde 15)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Okulun tüm öğretmenleri pansiyonda ücretsiz yemek yiyebilir mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 8. maddesine göre sadece okul müdürü, pansiyon müdür yardımcısı ve belleticiler sürekli ücretsiz yerken; diğer öğretmenler yalnızca nöbetçi oldukları günlerde bu haktan yararlanabilirler.
Soru 2: Pansiyon taksitleri ne zaman ödenir?
Cevap: İlk taksit kayıt anında alınır. Diğer taksitlerin tarihleri yönetmelikte belirlenir (genelde Kasım, Şubat ve Nisan aylarıdır). Ödemeler mutemet aracılığıyla alınır ve 48 saat içinde saymanlığa yatırılır (Madde 11-12).
Soru 3: Pansiyondan ayrılan öğrenciye taksit iadesi yapılır mı?
Cevap: Hayır. İçinde bulunulan taksit devresinde pansiyondan ayrılan öğrenciye o devreye ait taksit geri verilmez. Ancak başka bir pansiyona nakil olursa, ödediği miktar yeni okulundaki taksidinden düşülür (Madde 11).
Soru 4: Pansiyonun yıl sonunda artan parası ne olur?
Cevap: Kanunun 14. maddesi uyarınca pansiyon bütçesinde yıl içinde harcanmayan paralar yanmaz, bir sonraki mali yıla devrolunur.
Soru 5: Belletici öğretmen görevlendirmesi nasıl yapılır?
Cevap: Kendi okulunun öğretmenleri arasından, okul müdürünün teklifi ve Valilik Onayı ile yapılır. İhtiyaç halinde diğer okullardan da öğretmen görevlendirilebilir.
Değerli okul idarecilerimiz ve belletici öğretmenlerimiz; pansiyonlardaki yemek tabelası uygulaması veya nöbet süreçlerinde yaşadığınız mevzuat kaynaklı zorluklar var mı? Özellikle kardeş indirimi ve memur çocuğu indirimi gibi uygulamalarda karşılaşılan detayları bu başlık altında tartışabiliriz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri, pansiyonlu okullarda görev yapan meslektaşlarım ve velilerimiz,
MEB'e bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki pansiyonların yönetimini, mali işleyişini ve yemek düzenini belirleyen temel yasa olan 2698 Sayılı Okul Pansiyonları Kanunu, yatılı eğitim sisteminin anayasasıdır. Özellikle pansiyon bütçesi, belletici öğretmenlerin statüsü ve yemek tabelası gibi konular bu kanuna göre şekillenmektedir.
Pansiyon hayatını ve yönetimini ilgilendiren en kritik maddeleri sizler için özetledik:
1. Pansiyon Yönetimi ve Belleticilik (Madde 4 - 5)
- Sorumluluk: Pansiyonun yönetim ve eğitim hizmetlerinden doğrudan Okul Müdürü sorumludur. Müdür, bu işleri yürütmek üzere bir müdür yardımcısını görevlendirir.
- Belleticiler: Öğrencilerin ders dışı eğitim ve gözetimi için öğretmenler arasından belleticiler atanır. Bu görevlendirmeler Valilik Onayı ile yapılır.
2. Ücretsiz ve Ücretli Yemek Hakları (Madde 8 - 9)
- Ücretsiz Yemek Yiyenler: Okul müdürü, pansiyondan sorumlu müdür yardımcısı, belleticiler, memurlar, hizmetliler ve nöbetçi oldukları günlerde öğretmenler pansiyon tabelasına dahil edilerek ücretsiz yemek yerler.
- Ücretli Yemek Yiyenler: Okulun diğer öğretmen, memur ve hizmetlileri ile gündüzlü öğrencileri; günlük yemek maliyetinin (tabelanın) %55'ini ödemek şartıyla öğle yemeğinden faydalanabilirler.
3. Paralı Yatılılık ve Taksit Düzeni (Madde 11)
- Paralı yatılı öğrenci ücretleri her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenir.
- Ücretler, ilki kayıt gününde olmak üzere 4 taksitte alınır. Taksitini zamanında ödemeyen öğrencinin pansiyonla ilişiği kesilir.
4. Kardeş ve Memur Çocuğu İndirimleri (Madde 15)
- Kardeş İndirimi: Pansiyonda okuyan kardeşlerin ikincisine %15, sonrakilere %20 indirim yapılır.
- Memur Çocuğu İndirimi: 657 sayılı Kanuna göre 5. ve daha düşük dereceden maaş alan devlet memurlarının çocuklarına ek olarak %10 indirim uygulanır.
- Sınıfta kalan öğrenciler, aynı sınıf için bu indirimlerden yararlanamazlar.
Soru 1: Okulun tüm öğretmenleri pansiyonda ücretsiz yemek yiyebilir mi?
Cevap: Hayır. Kanunun 8. maddesine göre sadece okul müdürü, pansiyon müdür yardımcısı ve belleticiler sürekli ücretsiz yerken; diğer öğretmenler yalnızca nöbetçi oldukları günlerde bu haktan yararlanabilirler.
Soru 2: Pansiyon taksitleri ne zaman ödenir?
Cevap: İlk taksit kayıt anında alınır. Diğer taksitlerin tarihleri yönetmelikte belirlenir (genelde Kasım, Şubat ve Nisan aylarıdır). Ödemeler mutemet aracılığıyla alınır ve 48 saat içinde saymanlığa yatırılır (Madde 11-12).
Soru 3: Pansiyondan ayrılan öğrenciye taksit iadesi yapılır mı?
Cevap: Hayır. İçinde bulunulan taksit devresinde pansiyondan ayrılan öğrenciye o devreye ait taksit geri verilmez. Ancak başka bir pansiyona nakil olursa, ödediği miktar yeni okulundaki taksidinden düşülür (Madde 11).
Soru 4: Pansiyonun yıl sonunda artan parası ne olur?
Cevap: Kanunun 14. maddesi uyarınca pansiyon bütçesinde yıl içinde harcanmayan paralar yanmaz, bir sonraki mali yıla devrolunur.
Soru 5: Belletici öğretmen görevlendirmesi nasıl yapılır?
Cevap: Kendi okulunun öğretmenleri arasından, okul müdürünün teklifi ve Valilik Onayı ile yapılır. İhtiyaç halinde diğer okullardan da öğretmen görevlendirilebilir.
EğitimWeb Yönetimi