31 Ocak 2026 Resmî Gazete: Yeni Kur'an Kursları Yönetmeliği ve BTK Bilişim Denetimleri
Değerli EğitimWeb üyeleri,
31 Ocak 2026 tarihli ve 33154 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan mevzuat paketi, hem yaygın din eğitimi alanında hem de kurumların dijital/bilişim denetimleri konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeler getirdi.
Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlarda görev yapan eğiticilerimiz ile okullarımızın bilişim (IT) altyapılarından sorumlu yöneticilerimizin mutlaka bilmesi gereken bu iki kritik yönetmeliği sizler için özetledik:
1. YENİ KUR'AN KURSLARI YÖNETMELİĞİ (Eğitimde Neler Değişti?)
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan yeni yönetmelik ile kursların açılışından öğrenci kabulüne kadar tüm esaslar baştan sona yeniden düzenlendi.
2. BTK DENETİM ÇALIŞMALARI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ (Bilişim ve Güvenlik)
Eğitim kurumlarının ve idari binaların giderek dijitalleştiği bu dönemde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) denetim ağını genişletti.
----------------------------------------------------
Köy okullarında/bölgelerinde 4-6 yaş grubu için öğrenci sınırının 5'e düşürülmesi ve uzaktan eğitimin (D Grubu) resmen yönetmeliğe girmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamada ne gibi kolaylıklar veya zorluklar sağlar? Yorumlarınızı bu başlık altından paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
31 Ocak 2026 tarihli ve 33154 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan mevzuat paketi, hem yaygın din eğitimi alanında hem de kurumların dijital/bilişim denetimleri konusunda devrim niteliğinde yeni düzenlemeler getirdi.
Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı kurumlarda görev yapan eğiticilerimiz ile okullarımızın bilişim (IT) altyapılarından sorumlu yöneticilerimizin mutlaka bilmesi gereken bu iki kritik yönetmeliği sizler için özetledik:
1. YENİ KUR'AN KURSLARI YÖNETMELİĞİ (Eğitimde Neler Değişti?)
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan yeni yönetmelik ile kursların açılışından öğrenci kabulüne kadar tüm esaslar baştan sona yeniden düzenlendi.
- Sınıf Mevcudu ve Açılış Şartları Esnetildi: Hafızlık programları için en az 8, işitme ve görme engelliler için en az 3 öğrenci şartı aranacak. Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri kırsal yerlerdeki 4-6 yaş grubu kursları için ise en az 5 öğrenci bulunması yeterli olacak.
- "D Grubu" Kurslar ve Uzaktan Eğitim Resmileşti: Kurslar A, B, C ve D grubu olarak dörde ayrıldı. Yüz yüze eğitim esas olmakla birlikte, ihtiyaç halinde öğrencilerin kursta bulunmasına gerek kalmadan eş zamanlı (canlı) veya eş zamanlı olmayan uzaktan eğitim (internet üzerinden) yapılabilecek. Bu dijital kurslar D grubu olarak tasnif edilecek.
- Yeni Eğitim Kurulları Kuruluyor: Merkezde "Kur'an Eğitim ve Öğretimi Kurulu", il müftülüklerinde ise "İl Eğitim ve Öğretim Kurulu" oluşturularak eğitim planlamaları tek elden ve daha profesyonel yönetilecek.
- Elektronik Kayıt Dönemi: Kayıt başvuruları artık şahsen yapılabileceği gibi doğrudan elektronik ortamda da gerçekleştirilebilecek.
2. BTK DENETİM ÇALIŞMALARI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ (Bilişim ve Güvenlik)
Eğitim kurumlarının ve idari binaların giderek dijitalleştiği bu dönemde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) denetim ağını genişletti.
- Denetim Kapsamı Genişledi: İlgili yönetmeliğin dayanak maddelerine "7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu" eklendi. Bu, kurumlarda kullanılan teknolojik cihazların, elektronik imza süreçlerinin ve haberleşme altyapılarının güvenliğinin BTK tarafından çok daha sıkı denetleneceği anlamına geliyor.
- Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı: Yönetmelikte "Daire Başkanlığı" tanımı doğrudan "Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı" olarak netleştirilerek, kurumların (okullar, idari kurumlar vb.) kullandığı e-imza ve posta hizmetlerindeki veri ihlallerine veya güvenlik açıklarına karşı inceleme süreçleri keskinleştirildi.
----------------------------------------------------
EğitimWeb Yönetimi