3423 Sayılı Kanun: Mesleki ve Teknik Okullarda Döner Sermaye ve Üretim Şartları
Değerli EğitimWeb üyeleri ve teknik eğitim camiası,
Meslek liselerimizin "üreten okul" modelinin yasal temelini oluşturan 3423 Sayılı Kanun, atölyelerdeki üretimden elde edilen gelirin nasıl paylaşılacağını, personelin alacağı primleri ve işletme esaslarını düzenleyen çok kritik bir yasadır. 1938'den bu yana uygulanan bu kanun, yapılan güncellemelerle mesleki eğitimin ekonomik gücünü temsil etmektedir.
Özellikle üretimde görev alan öğretmen, teknisyen ve idarecileri ilgilendiren mali hükümleri sizler için özetledik:
1. Üretimi Teşvik Primi ve Paylaşım Esasları (Madde 1)
Döner sermaye işletme faaliyetlerinden elde edilen kârın paylaşımı şu kurallara bağlanmıştır:
2. Parça Başı Ücret Sistemi (Madde 1)
Bakanlıkça uygun görülen alanlarda, mesai saati sınırı olmaksızın "parça başı ücret" sistemi ile üretim yapılabilir:
3. Ortak Sorumluluk ve Yönetim (Madde 4)
Döner sermaye işletmesi; Okul Müdürü, Sayman (Mesul Muhasip) ve görevlendirilen müdür yardımcısı veya atölye şefinin müşterek mesuliyeti altında yönetilir. Bu kadro, sermayenin devir ve teselsül kurallarına göre işletilmesinden sorumludur.
4. Vergi Muafiyeti ve İhale İstisnası (Madde 6-7)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Döner sermayede çalışan her öğretmen prim alabilir mi?
Cevap: Kanunun 1. maddesine göre primler, kârın gerçekleşmesine "katkı sağlayan personele katkıları oranında" dağıtılır. Yani üretim sürecinde fiilen görev alan personel bu haktan yararlanabilir.
Soru 2: Okulun döner sermaye kârı çok yüksekse prim sınırsız mıdır?
Cevap: Hayır. Kişi başı yıllık toplam teşvik primi, o yıl uygulanan en yüksek yıllık asgari ücret tutarı ile sınırlandırılmıştır.
Soru 3: Döner sermaye işletmelerinde harici memur çalıştırılabilir mi?
Cevap: Evet. Madde 2 uyarınca işlerin yoğunluğuna göre Maliye Bakanlığı'nın onayıyla ek memur istihdam edilebilir ve bu kişilerin ücretleri işletme hasılatından ödenir.
Soru 4: İşletme zarar ederse ne olur?
Cevap: Madde 8 gereğince; mali yıl sonunda zarar oluşmuşsa, bu zarar takip eden yıllardaki kârlardan mahsup edilerek kapatılır.
Soru 5: Ders Aletleri Yapım Merkezi'nin sermaye statüsü farklı mıdır?
Cevap: Evet. Kanuna eklenen madde ile Ankara Ders Aletleri Yapım Merkezi'nin sermayesi özel olarak belirlenmiş olup, bir kısmı genel bütçeden, bir kısmı ise kendi kârından karşılanmaktadır (Madde 1).
Değerli meslek lisesi öğretmenleri ve idarecilerimiz; döner sermaye üzerinden yapılan üretim faaliyetlerinde karşılaştığınız en büyük bürokratik zorluklar nelerdir? Prim dağılımı ve parça başı ücret sistemi okulunuzdaki motivasyonu nasıl etkiliyor? Yorumlarınızı bekliyoruz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve teknik eğitim camiası,
Meslek liselerimizin "üreten okul" modelinin yasal temelini oluşturan 3423 Sayılı Kanun, atölyelerdeki üretimden elde edilen gelirin nasıl paylaşılacağını, personelin alacağı primleri ve işletme esaslarını düzenleyen çok kritik bir yasadır. 1938'den bu yana uygulanan bu kanun, yapılan güncellemelerle mesleki eğitimin ekonomik gücünü temsil etmektedir.
Özellikle üretimde görev alan öğretmen, teknisyen ve idarecileri ilgilendiren mali hükümleri sizler için özetledik:
1. Üretimi Teşvik Primi ve Paylaşım Esasları (Madde 1)
Döner sermaye işletme faaliyetlerinden elde edilen kârın paylaşımı şu kurallara bağlanmıştır:
- Prim Oranı: Elde edilen kârın en çok üçte biri (1/3), kârın gerçekleşmesini sağlayan personele katkıları oranında "üretimi teşvik primi" olarak dağıtılır.
- Üst Limit: Bir personelin alacağı yıllık toplam prim miktarı, o yılki en yüksek asgari ücretin yıllık tutarını geçemez.
- Sermaye Artırımı: Yıl sonu kârının üçte biri ise doğrudan işletme sermayesine eklenir.
2. Parça Başı Ücret Sistemi (Madde 1)
Bakanlıkça uygun görülen alanlarda, mesai saati sınırı olmaksızın "parça başı ücret" sistemi ile üretim yapılabilir:
- Bu sistemde görev alan personele yapılacak ödemelerin aylık toplamı, iki aylık brüt asgari ücret tutarını aşamaz.
3. Ortak Sorumluluk ve Yönetim (Madde 4)
Döner sermaye işletmesi; Okul Müdürü, Sayman (Mesul Muhasip) ve görevlendirilen müdür yardımcısı veya atölye şefinin müşterek mesuliyeti altında yönetilir. Bu kadro, sermayenin devir ve teselsül kurallarına göre işletilmesinden sorumludur.
4. Vergi Muafiyeti ve İhale İstisnası (Madde 6-7)
- Atölyelerde yapılan eğitim amaçlı temrin işleri muamele vergisinden muaftır.
- Döner sermaye harcamaları ve gelir tahsilatları, genel ihale kanunu ve muhasebe hükümlerinden belirli ölçülerde müstesna tutularak üretimin hızlanması sağlanmıştır.
Soru 1: Döner sermayede çalışan her öğretmen prim alabilir mi?
Cevap: Kanunun 1. maddesine göre primler, kârın gerçekleşmesine "katkı sağlayan personele katkıları oranında" dağıtılır. Yani üretim sürecinde fiilen görev alan personel bu haktan yararlanabilir.
Soru 2: Okulun döner sermaye kârı çok yüksekse prim sınırsız mıdır?
Cevap: Hayır. Kişi başı yıllık toplam teşvik primi, o yıl uygulanan en yüksek yıllık asgari ücret tutarı ile sınırlandırılmıştır.
Soru 3: Döner sermaye işletmelerinde harici memur çalıştırılabilir mi?
Cevap: Evet. Madde 2 uyarınca işlerin yoğunluğuna göre Maliye Bakanlığı'nın onayıyla ek memur istihdam edilebilir ve bu kişilerin ücretleri işletme hasılatından ödenir.
Soru 4: İşletme zarar ederse ne olur?
Cevap: Madde 8 gereğince; mali yıl sonunda zarar oluşmuşsa, bu zarar takip eden yıllardaki kârlardan mahsup edilerek kapatılır.
Soru 5: Ders Aletleri Yapım Merkezi'nin sermaye statüsü farklı mıdır?
Cevap: Evet. Kanuna eklenen madde ile Ankara Ders Aletleri Yapım Merkezi'nin sermayesi özel olarak belirlenmiş olup, bir kısmı genel bütçeden, bir kısmı ise kendi kârından karşılanmaktadır (Madde 1).
EğitimWeb Yönetimi