3580 Sayılı Kanun Rehberi: Eğitim Fakültelerinde Parasız Yatılılık Ve Burs Şartları

can

Yönetici
Yönetici
3580 Sayılı Kanun: Öğretmen Adaylarına Parasız Yatılılık ve Burs İmkanları

Değerli EğitimWeb üyeleri ve geleceğin öğretmenleri,

Öğretmenlik mesleğini teşvik etmek ve eğitim fakültelerini daha cazip hale getirmek amacıyla yürürlükte olan 3580 Sayılı Kanun, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) adına "mecburi hizmet karşılığı" okuyan öğrencilerin hak ve sorumluluklarını düzenler. Bu kanun, öğretmen adaylarının barınma, beslenme ve burs gibi temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasının yasal dayanağını oluşturmaktadır.

Özellikle burs ve parasız yatılılık hakkından yararlanan/yararlanmak isteyen üyelerimiz için kanunun öne çıkan maddelerini özetledik:

1. Hangi Kurumları Kapsıyor? (Madde 3)
Bu kanun sadece Eğitim Fakültelerini değil, öğretmen yetiştiren pek çok kurumu kapsamaktadır:
  • Eğitim Fakülteleri ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri
  • Fen, Edebiyat ve Fen-Edebiyat Fakülteleri
  • İlahiyat Fakülteleri
  • Mesleki ve Teknik Eğitim Fakülteleri
  • Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi

2. Parasız Yatılılık ve Bursluluğun İçeriği (Madde 3 - 11)
  • Parasız Yatılılık: Barınma, beslenme, giyinme, öğrenim harcı ve harçlık gibi ihtiyaçların Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  • Sosyal Yardım: Parasız yatılı öğrencilerin kitap, kırtasiye ve diğer eğitim giderleri de MEB tarafından belirlenen miktarlarda ödenir.
  • Geçiş Hakkı: Bir öğrenciye eğitim hayatı boyunca bir defaya mahsus olmak üzere parasız yatılılıktan bursluluğa veya bursluluktan parasız yatılılığa geçiş hakkı tanınır.

3. Mecburi Hizmet ve Sorumluluk (Madde 12 - 13)
Bu haklardan yararlanan öğrenciler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun mecburi hizmet hükümlerine tabidir. Eğer bir öğrenci öğrenimini yarıda bırakırsa veya hakkını kaybederse, Bakanlıkça yapılan tüm masraflar faizi ile birlikte geri tahsil edilir.

----------------------------------------------------
❓ *** SORULAN SORULAR (S.S.S.)

Soru 1: Burslar tatil aylarında da ödenmeye devam ediyor mu?
Cevap:
Evet. Kanunun 6. maddesine göre burs ve harçlıkların ödenmesine yaz tatili aylarında da kesintisiz olarak devam edilir.

Soru 2: Başka bir kurumdan da burs alabilir miyim?
Cevap:
Kanunun 8. maddesine göre, MEB adına burs alan bir öğrenci; vakıf, dernek veya şahıslardan gelen diğer burslardan ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın izniyle yararlanabilir.

Soru 3: Yatay geçiş yaparsam bursum kesilir mi?
Cevap:
Hayır. Bakanlık izniyle ve üniversite mevzuatına uygun şekilde yapılan yatay geçişlerde bursluluk veya parasız yatılılık hakkı devam eder (Madde 9).

Soru 4: Burs miktarı her yıl nasıl belirleniyor?
Cevap:
2018 yılında yapılan değişiklikle birlikte, her yıl burslu öğrencilere verilecek miktar ve parasız yatılı öğrencilerin harçlıkları doğrudan Cumhurbaşkanınca tespit edilmektedir.

Soru 5: Okulu bırakırsam ödediğim parayı nasıl geri alıyorlar?
Cevap:
Hak kaybı veya okulun terk edilmesi durumunda, Bakanlık o güne kadar yaptığı tüm harcamaları (barınma, yemek, burs vb.) yasal faiziyle birlikte öğrenciden veya kefilinden tahsil eder. Bu durum kayıt sırasında imzalanan "Yüklenme Senedi" ile garanti altına alınır.
----------------------------------------------------

📌 Eğitim fakültelerinde okuyan arkadaşlarımız; MEB bursu veya parasız yatılılık imkanlarından memnun musunuz? Mecburi hizmet şartı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Deneyimlerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

EğitimWeb Yönetimi

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar