3795 Sayılı Kanun: Teknik Personelin Unvan, Yetki ve Sorumlulukları
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Mesleki ve teknik eğitim camiasının "unvan anayasası" olarak bilinen 3795 Sayılı Kanun, mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin eğitim seviyelerine göre hangi unvanları kullanabileceğini ve bu unvanların yasal sınırlarını belirler. Özellikle teknik eğitim fakültesi mezunlarının mühendislik tamamlama hakları da bu kanuna dayanmaktadır.
Mezuniyet durumunuza göre hangi unvana sahip olduğunuzu ve yetki sınırlarınızı belirleyen maddeleri sizler için özetledik:
1. Eğitim Seviyesine Göre Yasal Unvanlar (Madde 3)
Kanun, alınan eğitime göre unvanları net bir şekilde sınıflandırmıştır:
2. Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Yolu (Madde 3/e)
Teknik öğretmen unvanına sahip olanlar için "Mühendis" olma yolu bu kanunla açılmıştır:
3. Yetki ve Sorumlulukların Belirlenmesi (Madde 6)
Teknik personelin imza yetkileri ve iş hayatındaki sorumlulukları; MEB, YÖK ve ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından hazırlanan yönetmeliklerle belirlenir.
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Meslek lisesi mezunuyum ancak diplomamda "Teknisyen" yazmıyor. Bu unvanı kullanabilir miyim?
Cevap: Evet. Kanunun 3. maddesi uyarınca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan herkes yasal olarak "Teknisyen" unvanına sahiptir. Bu unvan eğitim görülen dal ile birlikte kullanılır (Örn: Elektrik Teknisyeni).
Soru 2: Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama sınavı hala yapılıyor mu?
Cevap: Evet, bu hak kanunla güvence altına alınmıştır. YÖK tarafından düzenlenen Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Sınavı sonucu yerleşen adaylar, fark derslerini vererek mühendis unvanı alabilmektedir.
Soru 3: Tekniker ile Yüksek Tekniker arasındaki fark nedir?
Cevap: Kanuna göre fark eğitim süresinden kaynaklanır. 2 yıllık yükseköğretim mezunları "Tekniker", 3 yıllık yüksek teknik öğretim mezunları ise "Yüksek Tekniker" unvanı alır.
Soru 4: Özel sektörde bu unvanların bir geçerliliği var mı?
Cevap: Evet. Özel sektördeki iş tanımları, ücret baremleri ve özellikle iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki "teknik personel" tanımlamaları bu kanundaki unvanlar üzerinden yürütülür.
Soru 5: Bu kanun sadece yeni mezunları mı kapsıyor?
Cevap: Hayır. Geçici Madde 1 uyarınca, kanunun yürürlüğe girdiği 1992 tarihinden önce ilgili okullardan mezun olanlar da aynı unvan haklarından yararlanmaktadır.
Değerli üyelerimiz; teknisyen, tekniker ve teknik öğretmenlerin yetki sınırlarını piyasa şartlarında yeterli buluyor musunuz? Özellikle teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama süreci hakkındaki görüşlerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri,
Mesleki ve teknik eğitim camiasının "unvan anayasası" olarak bilinen 3795 Sayılı Kanun, mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin eğitim seviyelerine göre hangi unvanları kullanabileceğini ve bu unvanların yasal sınırlarını belirler. Özellikle teknik eğitim fakültesi mezunlarının mühendislik tamamlama hakları da bu kanuna dayanmaktadır.
Mezuniyet durumunuza göre hangi unvana sahip olduğunuzu ve yetki sınırlarınızı belirleyen maddeleri sizler için özetledik:
1. Eğitim Seviyesine Göre Yasal Unvanlar (Madde 3)
Kanun, alınan eğitime göre unvanları net bir şekilde sınıflandırmıştır:
- Teknisyen: Mesleki ve teknik ortaöğretim (Meslek Lisesi) mezunlarına verilir.
- Tekniker: Lise üstü 2 yıl süreli yüksek teknik öğretim (MYO) görenlere verilir.
- Yüksek Tekniker: Lise üstü 3 yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere verilir.
- Teknik Öğretmen: Teknik Eğitim Fakültesi veya Mesleki Eğitim Fakültelerinin teknik bölümlerinden (4 yıllık) mezun olanlara verilir.
2. Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Yolu (Madde 3/e)
Teknik öğretmen unvanına sahip olanlar için "Mühendis" olma yolu bu kanunla açılmıştır:
- YÖK tarafından belirlenen Mühendislik Fakültelerinde düzenlenen 2 yarıyıl süreli "Mühendislik Tamamlama" programını en fazla 4 yarıyıl içinde bitiren teknik öğretmenler, kendi dallarında Mühendis unvanını alırlar.
- Bu şekilde mühendis olanlar, diğer mühendislerle aynı yetki ve sorumluluklara sahip olurlar.
3. Yetki ve Sorumlulukların Belirlenmesi (Madde 6)
Teknik personelin imza yetkileri ve iş hayatındaki sorumlulukları; MEB, YÖK ve ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından hazırlanan yönetmeliklerle belirlenir.
Soru 1: Meslek lisesi mezunuyum ancak diplomamda "Teknisyen" yazmıyor. Bu unvanı kullanabilir miyim?
Cevap: Evet. Kanunun 3. maddesi uyarınca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan herkes yasal olarak "Teknisyen" unvanına sahiptir. Bu unvan eğitim görülen dal ile birlikte kullanılır (Örn: Elektrik Teknisyeni).
Soru 2: Teknik öğretmenlerin mühendislik tamamlama sınavı hala yapılıyor mu?
Cevap: Evet, bu hak kanunla güvence altına alınmıştır. YÖK tarafından düzenlenen Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Sınavı sonucu yerleşen adaylar, fark derslerini vererek mühendis unvanı alabilmektedir.
Soru 3: Tekniker ile Yüksek Tekniker arasındaki fark nedir?
Cevap: Kanuna göre fark eğitim süresinden kaynaklanır. 2 yıllık yükseköğretim mezunları "Tekniker", 3 yıllık yüksek teknik öğretim mezunları ise "Yüksek Tekniker" unvanı alır.
Soru 4: Özel sektörde bu unvanların bir geçerliliği var mı?
Cevap: Evet. Özel sektördeki iş tanımları, ücret baremleri ve özellikle iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki "teknik personel" tanımlamaları bu kanundaki unvanlar üzerinden yürütülür.
Soru 5: Bu kanun sadece yeni mezunları mı kapsıyor?
Cevap: Hayır. Geçici Madde 1 uyarınca, kanunun yürürlüğe girdiği 1992 tarihinden önce ilgili okullardan mezun olanlar da aynı unvan haklarından yararlanmaktadır.
EğitimWeb Yönetimi