652 Sayılı Khk’da Son Durum: Özel Yurtlar, Engelli Destek Eğitimleri Ve Öğretmen İstihdamı (2026 Güncel)

can

Yönetici
Yönetici
652 Sayılı KHK Analizi: Özel Yurtlar ve Engelli Eğitiminde Yeni Kurallar (2026)

Milli Eğitim Bakanlığı teşkilat yapısını düzenleyen ancak zamanla büyük değişimler geçiren 652 Sayılı KHK, 2026 yılı itibarıyla özellikle özel barınma hizmetleri ve engelli bireylerin eğitim giderleri konusunda en temel yasal dayanak olma özelliğini koruyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları ve ardından yapılan yeni düzenlemelerle (7551 Sayılı Kanun gibi) sistem yeniden şekillendi.

İşte eğitim camiasını yakından ilgilendiren 652 Sayılı KHK'daki o kritik başlıklar:

🏠 Bölüm 1: Özel Yurtlar ve Barınma Kurumlarında Yetki Kimde?​

KHK'nın 13. Maddesi üzerinde yapılan son düzenlemelerle, belediyelerin yurt açma ve ruhsatlandırma süreçlerindeki bazı yetkileri sınırlandırılmış ve merkezi bir denetim getirilmiştir:

• Ortaokul ve Ortaöğrenim: Bu düzeydeki öğrencilere yönelik özel barınma (yurt, pansiyon vb.) hizmeti veren kurumlara ruhsat verme yetkisi tamamen Millî Eğitim Bakanlığı'ndadır.
  • Yükseköğrenim (Üniversite): Üniversite yurtlarına kurum açma izni ve ruhsatı Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilmektedir.
  • Belediye Ruhsatları: Büyükşehir, İl Özel İdare ve Belediye Kanunlarındaki bazı ruhsat hükümleri bu kurumlar için uygulanmaz; yani MEB veya GSB onayı esastır.

♿ Bölüm 2: Engelli Bireylerin Özel Eğitim Giderleri (Madde 43)​

652 Sayılı KHK'nın en çok sorgulanan maddesi olan 43. madde, rehabilitasyon merkezlerinden hizmet alan binlerce aileyi ilgilendiriyor:

• Ödeme Şartı: Erişkinlerde en az %20 engel, 18 yaş altı çocuklarda ise ÇÖZGER (Özel Gereksinim Raporu) şartı aranmaktadır.
  • Ödeme Kaynağı: Destek eğitim giderleri her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen tutar üzerinden MEB bütçesinden karşılanır.
  • Denetim: 2018'den itibaren ders devam takibi Biyometrik Kimlik Doğrulama (avuç içi/parmak izi) veya kamera sistemiyle yapılmak zorundadır. Yanlış beyanda bulunan kurumlardan ödemeler iki katı ve faiziyle geri alınır, tekrarı halinde kurum kapatılır.

🌍 Bölüm 3: Yurt Dışında Sözleşmeli Öğretmen İstihdamı​

KHK'nın 31. Maddesi, yurt dışındaki vatandaşlarımızın eğitimi için önemli bir kapı açıyor:

• Kimler Başvurabilir? İlgili ülke vatandaşlığına sahip olan veya süresiz oturma izni bulunan, üniversitelerin MEB tarafından belirlenen bölümlerinden mezun Türk soylu veya yabancı uyruklular.
  • Maaş Durumu: Bu öğretmenlere, o ülkedeki 9. derece 1. kademe bekar bir meslek memurunun yurt dışı aylığının %80'ini geçmeyecek şekilde ödeme yapılır.

🏗️ Bölüm 4: Okul Yapımlarında "Kiralama" Modeli (Madde 23)​

MEB, okul binalarının yapımı ve yenilenmesi için Kamu İhale Kanunu'na (4734) tabi olmaksızın özel hukuk tüzel kişileriyle protokol yapabilir:
  • Hazine taşınmazları üzerine 49 yıla kadar kiralama karşılığı eğitim tesisi yaptırılabilir.
  • Bu tesislerdeki kantin veya spor alanı gibi "hizmet alanlarının" işletilmesi, inşaatı yapan firmaya verilebilir.

Kritik Hatırlatma: Maarif Müfettişleri ve Yer Değiştirme

KHK'nın 37. Maddesi uyarınca; İl Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ve Maarif Müfettişlerinin rotasyon (yer değiştirme) usulleri yönetmelikle belirlenmeye devam ediyor. Ancak okul müdür ve yardımcılarına ilişkin atama hükümleri bu maddeden çıkarılarak yeni kanunlara (Öğretmenlik Meslek Kanunu vb.) aktarılmıştır.

Sizce 652 sayılı KHK'daki bu yetki dağılımı bürokrasiyi azaltıyor mu?
  • Özel yurtların denetiminde belediyelerin devre dışı kalması güvenli mi?
  • Rehabilitasyon merkezlerindeki biyometrik takip (avuç içi okuma) suistimalleri önledi mi?
  • Yurt dışındaki öğretmenlerin özlük hakları yeterli mi?

Görüşlerinizi yorumlarda paylaşarak mevzuatın uygulanmasındaki aksaklıkları dile getirebilirsiniz!

Eğitim Web Mevzuat Masası' Alıntı:
652 Sayılı KHK, eğitimde 'idari ve mali' disiplinin omurgasıdır. Özellikle rehabilitasyon ve özel yurt işletmecilerinin bu metni her yıl güncellenen tebliğlerle birlikte okuması gerekir.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar