2026 Antalya Bilim Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Yönetmeliği Yayımlandı
Değerli EğitimWeb üyeleri ve Antalya Bilim Üniversitesi öğrencileri,
18 Ocak 2026 tarihli ve 33141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, Antalya Bilim Üniversitesi'nin eski (2021) Yabancı Dil Eğitim Programı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak yerine yeni "İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" getirilmiştir.
Bu yeni düzenleme, üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin İngilizce Hazırlık sınıfı muafiyetlerini, İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) şartlarını, devam zorunluluğunu ve düzey (kur) bitirme kurallarını net bir şekilde belirlemiştir. Üniversitenin yeni kurallarını sizler için özetledik:
1. Hazırlık Sınıfı Süresi ve Azami Sınır (Madde 5)
2. Devam Zorunluluğu (Madde 11)
3. İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) ve Başarı Şartı (Madde 9)
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: Başka bir üniversitede hazırlık okudum, Antalya Bilim'de muaf olur muyum?
Cevap: Doğrudan muaf olamazsınız. Yönetmeliğin 9. Maddesinin 8. fıkrasına göre; daha önce başka bir üniversitede hazırlığı geçen öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından İngilizce yazma ve konuşma (writing & speaking) sınavına alınır. Bu sınavdan 70 ve üzeri alırsanız muaf sayılırsınız.
Soru 2: TOEFL, YDS, IELTS gibi dış sınavlarla hazırlıktan muaf olabilir miyim?
Cevap: Evet. Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlardan yeterli puanı aldığınızı (sınavın geçerlilik süresi içinde) orijinal belgelerle kanıtlarsanız doğrudan bölümünüze geçebilirsiniz.
Soru 3: Devamsızlıktan veya nottan dolayı bir kurdan kalırsam ne olur?
Cevap: Hazırlık sistemi A1, A2, B1 ve B2 kurlarından oluşur. Herhangi bir düzeyden (örneğin A2) başarısız olan öğrenci aynı düzeyi tekrar ok
Değerli EğitimWeb üyeleri ve Antalya Bilim Üniversitesi öğrencileri,
18 Ocak 2026 tarihli ve 33141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, Antalya Bilim Üniversitesi'nin eski (2021) Yabancı Dil Eğitim Programı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılarak yerine yeni "İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" getirilmiştir.
Bu yeni düzenleme, üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin İngilizce Hazırlık sınıfı muafiyetlerini, İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) şartlarını, devam zorunluluğunu ve düzey (kur) bitirme kurallarını net bir şekilde belirlemiştir. Üniversitenin yeni kurallarını sizler için özetledik:
1. Hazırlık Sınıfı Süresi ve Azami Sınır (Madde 5)
- Hazırlık sınıfında geçirilen süre, lisans programınızın (4 yıllık) eğitim süresinden sayılmaz.
- Normal öğrenim süresi 1 yıl, azami öğrenim süresi ise 2 yıldır. İki yılın sonunda hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencilerin okulla ilişiği kesilir.
2. Devam Zorunluluğu (Madde 11)
- İngilizce hazırlık sınıfında derslere %80 oranında devam zorunluluğu vardır.
- Önemli Uyarı: Hastalık raporu, disiplin cezası veya herhangi bir gerekçe bu %80 kuralını bozamaz. Devamsızlık sınırını aşan öğrenci düzey bitirme sınavına alınmaz ve bulunduğu seviyeyi tekrar eder.
3. İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) ve Başarı Şartı (Madde 9)
- İYS; akademik yıl başında, güz yarıyılı sonunda ve bahar yarıyılı sonunda olmak üzere yılda en az 3 defa yapılır.
- Sınavdan başarılı sayılmak için 100 üzerinden en az 70 puan almak zorunludur. Geçerlilik süresi 2 yıldır.
- Yılbaşında yapılan İYS'ye, sadece seviye tespit sınavında B1 (Orta) ve üzeri çıkan yeni öğrenciler ile geçen yıldan kalan (beklemeli) öğrenciler girebilir.
----------------------------------------------------
Soru 1: Başka bir üniversitede hazırlık okudum, Antalya Bilim'de muaf olur muyum?
Cevap: Doğrudan muaf olamazsınız. Yönetmeliğin 9. Maddesinin 8. fıkrasına göre; daha önce başka bir üniversitede hazırlığı geçen öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından İngilizce yazma ve konuşma (writing & speaking) sınavına alınır. Bu sınavdan 70 ve üzeri alırsanız muaf sayılırsınız.
Soru 2: TOEFL, YDS, IELTS gibi dış sınavlarla hazırlıktan muaf olabilir miyim?
Cevap: Evet. Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlardan yeterli puanı aldığınızı (sınavın geçerlilik süresi içinde) orijinal belgelerle kanıtlarsanız doğrudan bölümünüze geçebilirsiniz.
Soru 3: Devamsızlıktan veya nottan dolayı bir kurdan kalırsam ne olur?
Cevap: Hazırlık sistemi A1, A2, B1 ve B2 kurlarından oluşur. Herhangi bir düzeyden (örneğin A2) başarısız olan öğrenci aynı düzeyi tekrar ok