Beykoz Üniversitesi 2026 Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Yayımlandı
Değerli EğitimWeb üyeleri ve akademisyen adayları,
Beykoz Üniversitesi tarafından hazırlanan ve eski (2019) yönetmeliği yürürlükten kaldıran yeni "Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği", 19 Ocak 2026 tarihli ve 33142 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Özellikle yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuru yapmayı düşünenler, tez süreçlerini merak edenler ve "Bütünleşik Yüksek Lisans" gibi uygulamaları öğrenmek isteyenler için yönetmeliğin en önemli detaylarını ve sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
1. Yüksek Lisans Programlarına Başvuru ve Kabul Şartları
2. Eğitim Süreleri Ne Kadar?
3. Devam Zorunluluğu ve Başarı Notu
----------------------------------------------------
*** SORULAN SORULAR (S.S.S.)
Soru 1: "Bütünleşik Yüksek Lisans" programı nedir, kimler başvurabilir?
Cevap: Lisans eğitimi devam ederken yüksek lisans dersleri almanızı sağlayan bir sistemdir. Başvurabilmek için lisans 7. yarıyılın başında olmanız, alttan başarısız dersinizin olmaması ve genel not ortalamanızın (GNO) en az 3.00 olması gerekmektedir.
Soru 2: Tez savunmasından başarısız olursam okuldan atılır mıyım?
Cevap: Jüri tez hakkında "ret" kararı verirse okuldan ilişiğiniz kesilir. Eğer "düzeltme" kararı verilirse; yüksek lisansta 3 ay, doktorada 6 ay içinde düzeltmeleri yapıp tekrar savunmaya girersiniz. Yine başarısız olursanız ilişiğiniz kesilir. (Talep ederseniz tezsiz yüksek lisans diploması alma hakkınız bulunabilir).
Soru 3: Doktora yeterlik sınavına ne zaman girmek zorundayım?
Cevap: Yüksek lisans derecesi ile doktoraya kabul edilen öğrenciler en geç 5. yarıyılın sonuna kadar; lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç 7. yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
Soru 4: Yüksek lisans veya doktorada kayıt dondurma hakkım var mı?
Cevap: Evet. Sağlık sorunları, askerlik, yurt dışı görevlendirme gibi haklı mazeretlerinizi belgelendirmeniz şartıyla yüksek lisansta en çok 2 yarıyıl; doktorada bir defada 2 olmak üzere toplamda en çok 4 yarıyıl kayıt dondurabilirsiniz.
Soru 5: Tezsiz yüksek lisanstan tezli yüksek lisansa geçiş yapabilir miyim?
Cevap: Evet. Tezsiz programda en az 1 yarıyıl okuduktan sonra, tezli programın ALES ve dil gibi başvuru şartlarını sağlıyorsanız kontenjan dahilinde geçiş yapabilirsiniz. Aldığınız dersler sayılabilir.
Üniversitenin yeni getirdiği kurallar ve bütünleşik yüksek lisans imkanı hakkında ne düşünüyorsunuz? Lisansüstü eğitimle ilgili sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.
EğitimWeb Yönetimi
Değerli EğitimWeb üyeleri ve akademisyen adayları,
Beykoz Üniversitesi tarafından hazırlanan ve eski (2019) yönetmeliği yürürlükten kaldıran yeni "Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği", 19 Ocak 2026 tarihli ve 33142 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Özellikle yüksek lisans ve doktora/sanatta yeterlik programlarına başvuru yapmayı düşünenler, tez süreçlerini merak edenler ve "Bütünleşik Yüksek Lisans" gibi uygulamaları öğrenmek isteyenler için yönetmeliğin en önemli detaylarını ve sıkça sorulan soruları sizler için derledik.
1. Yüksek Lisans Programlarına Başvuru ve Kabul Şartları
- Tezli Yüksek Lisans: Başvurulan programın puan türünde en az 55 ALES puanı zorunludur. Öğrenci kabulünde ALES puanının ağırlığı en az %50 olmak zorundadır. (Konservatuvar ve yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar bölümlerinde ALES şartı aranmaz.)
- Tezsiz Yüksek Lisans: Kural olarak ALES şartı aranmaz. Ancak üniversite senatosu isterse taban puanı 55'ten az olmamak kaydıyla ALES puanı isteyebilir.
- Özel Durum (Uzmanlık / Doktora Mezunları): Daha önce doktora, tıpta/diş hekimliğinde uzmanlık yapmış olanlar yüksek lisans başvurularında ALES'ten muaf tutulur. Üniversite bu adaylar için 55 ile 75 arasında sabit bir ALES puanı belirler ve değerlendirmede bu puanı kullanır.
2. Eğitim Süreleri Ne Kadar?
- Tezli Yüksek Lisans: Normal süre 4 yarıyıl, azami süre 6 yarıyıldır.
- Tezsiz Yüksek Lisans: En az 2 yarıyıl, azami süre 3 yarıyıldır.
- Doktora (Yüksek Lisans Derecesi ile girenler): Normal süre 8 yarıyıl, azami süre 12 yarıyıldır.
3. Devam Zorunluluğu ve Başarı Notu
- Teorik derslere %70, uygulamalı derslere %80 devam zorunludur. Sağlık raporları devamsızlık sınırının belli bir yüzdesine kadar (teorikte %35, uygulamada %25) kabul edilir.
- Lisansüstü programlarda bir dersten geçebilmek için yarıyıl sonu (final) sınavından 100 üzerinden en az 50 almak ve ders notu ortalamasının en az 60 (CC) olması zorunludur.
Soru 1: "Bütünleşik Yüksek Lisans" programı nedir, kimler başvurabilir?
Cevap: Lisans eğitimi devam ederken yüksek lisans dersleri almanızı sağlayan bir sistemdir. Başvurabilmek için lisans 7. yarıyılın başında olmanız, alttan başarısız dersinizin olmaması ve genel not ortalamanızın (GNO) en az 3.00 olması gerekmektedir.
Soru 2: Tez savunmasından başarısız olursam okuldan atılır mıyım?
Cevap: Jüri tez hakkında "ret" kararı verirse okuldan ilişiğiniz kesilir. Eğer "düzeltme" kararı verilirse; yüksek lisansta 3 ay, doktorada 6 ay içinde düzeltmeleri yapıp tekrar savunmaya girersiniz. Yine başarısız olursanız ilişiğiniz kesilir. (Talep ederseniz tezsiz yüksek lisans diploması alma hakkınız bulunabilir).
Soru 3: Doktora yeterlik sınavına ne zaman girmek zorundayım?
Cevap: Yüksek lisans derecesi ile doktoraya kabul edilen öğrenciler en geç 5. yarıyılın sonuna kadar; lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç 7. yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
Soru 4: Yüksek lisans veya doktorada kayıt dondurma hakkım var mı?
Cevap: Evet. Sağlık sorunları, askerlik, yurt dışı görevlendirme gibi haklı mazeretlerinizi belgelendirmeniz şartıyla yüksek lisansta en çok 2 yarıyıl; doktorada bir defada 2 olmak üzere toplamda en çok 4 yarıyıl kayıt dondurabilirsiniz.
Soru 5: Tezsiz yüksek lisanstan tezli yüksek lisansa geçiş yapabilir miyim?
Cevap: Evet. Tezsiz programda en az 1 yarıyıl okuduktan sonra, tezli programın ALES ve dil gibi başvuru şartlarını sağlıyorsanız kontenjan dahilinde geçiş yapabilirsiniz. Aldığınız dersler sayılabilir.
EğitimWeb Yönetimi