- Katılım
- 20 Ara 2023
- Mesajlar
- 341
- Tepkime puanı
- 13
BİLSEM öğretmenlerine ilişkin öneriler şu şekildedir:
- Öğretmen seçimleri için yazılı bir sınavın yanında, yazılı sınavı geçen ve belirlenen kriterleri karşılayan öğretmenler, bir haftalık bir kamp sürecinde iletişim becerileri, üretkenlik ve işbirliği yetenekleri açısından gözlemlenmelidir.
- BİLSEM öğretmen seçmelerine başvuracak öğretmenlere, Özel Yetenekli Eğitimi alanında bir eğitim almış olmaları şartı konmalıdır veya seçilen öğretmenlere göreve başlamadan önce mutlaka Özel Yetenekli Eğitimi alanında uzmanlardan eğitim alma imkanı sunulmalıdır. Ardından en az 1 yıl süreyle tecrübeli bir BİLSEM öğretmeninin yanında staj yapmaları sağlanmalıdır.
- BİLSEM öğretmen seçmelerinde, kâğıt üzerinde görünen başarılar kadar kişisel özellikler ve iletişim becerilerinin de test edilmesi gerekmektedir.
- BİLSEM mesai saatleri, öğrenci, öğretmen ve toplum sağlığı göz önünde bulundurularak normalleştirilmelidir. Gerekirse öğrenciler haftanın bir gününü BİLSEM’e ayırmalıdırlar.
- BİLSEM öğretmenlerinin mesai saatlerinin yoğunluğu ve normal mesai saatlerinin dışında olması, ekstra sorumluluklarına rağmen örgün eğitimde çalışan bir öğretmenden farklı maaş almamaları nedeniyle, BİLSEM öğretmenliğinin tercih edilmediği belirtilmiştir. Bu durumun önüne geçebilmek için BİLSEM öğretmenlerine bazı hak ve ayrıcalıklar tanınmalıdır. BİLSEM öğretmenlerinin ek ders ücretlendirmesi daha yüksek olmalı, özlük hakları iyileştirilmelidir.
- BİLSEM öğretmenleri, haftalık ders saatlerinin en az 10 saatinde proje ve araştırma çalışmalarına ayırabilecek şekilde serbest olabilmelidir. Ancak öğretmenin öğrencilerle birlikte yaptığı çalışmalar görünür olmalı, bu saatlerdeki çalışmalarını belgelendirebilmelidir.
- BİLSEM öğretmenleri, ihtiyaç duydukları alanda hizmet içi öğretmen eğitimlerini BİLSEM içinde alabilmeli, gerekirse bu konuya ayrılan bir bütçe olmalı ve uzmanlar BİLSEM'lere davet edilmelidir.
- BİLSEM öğretmenleri, Özel Yetenekli Öğrencilerin ilgi alanlarına hitap edebilmek için bu alanlarda gerekirse ücretli eğitimler alabilmeli ve bu konuda desteklenmelidirler.
- BİLSEM öğretmenleri, ders içeriği tasarlama konusunda eğitim almalıdırlar.
- Öğretmenler, ölçme değerlendirme konusunda eğitim almalı ve yapmakta oldukları tüm çalışmalarla ilgili sıkı bir şekilde denetlenmelidirler.
- Gruplama, hızlandırma ve zenginleştirme gibi stratejiler, BİLSEM'lerde ve Özel Yetenekli Eğitime yönelik eğitim veren her modelde uygulanmalıdır. Öğretmenlerin bu stratejileri uygulayabilecek yetkinliğe kavuşabilmeleri için öğretmen eğitimleri düzenlenmelidir. Ayrıca, öğretmenlerin bu stratejileri uygulamaları ve uygulama sonuçlarının izlenmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.
Türkiye’de Özel Yeteneklilerin Eğitimine Yönelik Üretilen Politikaların ve Bilsem Modelinin İncelenmesi
Çebi, Bahar (Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2024)