Değerleme Sektöründe Şeffaflık Dönemi: TDUB Denetim Yönetmeliği Yayımlandı!
Giriş ve Mevzuat Kapsamı
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), üyelerinin mesleki faaliyetlerini ve mevzuata uyumunu denetlemek amacıyla hazırlanan Denetim Yönetmeliği'ni 25 Şubat 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koymuştur[cite: 1]. Bu yönetmelik, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 76. maddesi uyarınca hazırlanmış olup tüm birlik üyelerini kapsamaktadır[cite: 1, 2].
Denetim Sistemi Nasıl İşleyecek?
Yönetmelik ile değerleme faaliyetlerinin verimliliğini ve güvenilirliğini artırmak için çok katmanlı bir denetim yapısı kurulmuştur[cite: 4]:
Denetçilerin Geniş Yetkileri (Madde 9)
Denetçiler, görevleri kapsamında şu yetkilere sahiptir[cite: 9]:
---
Kritik Değişiklikler ve Güvenlik Önlemleri
1. Çıkar Çatışması Yasağı (2 Yıl Kuralı)
Denetimin tarafsızlığını korumak adına; bir denetçi, denetlediği kuruluşta rapor tarihinden itibaren 2 yıl boyunca herhangi bir görev alamaz veya ortaklık kuramaz. Ayrıca denetçiler, son 2 yıl içinde çalıştıkları kuruluşları denetleyemezler[cite: 6].
2. Denetim Süreleri ve Raporlama
Denetçiler, gerekli belgeleri temin ettikten sonra en geç 30 iş günü içinde denetimi tamamlayıp raporunu sunmak zorundadır.
3. Disiplin ve Ceza Süreci
Denetim raporunda mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda Yönetim Kurulu, dosyayı Disiplin Komitesine sevk edebilir veya doğrudan idari para cezası verme yetkisini kullanabilir[cite: 12]. Ciddi ihlallerde Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ivedilikle bilgi verilir[cite: 12].
4. Gizlilik ve Sicil Numarası
Denetim süreci ve raporlar gizlidir[cite: 5]. Denetçilere bir sicil numarası atanır ve raporlarda kimlikleri bu numara ile korunur; kimlik bilgileri resmî makamlar dışında paylaşılamaz.
---
TDUB Denetim Yönetmeliği ile piyasadaki haksız rekabetin önlenmesi ve rapor kalitelerinin standardize edilmesi hedeflenmektedir.
EğitimWeb Mevzuat Arşivi
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB), üyelerinin mesleki faaliyetlerini ve mevzuata uyumunu denetlemek amacıyla hazırlanan Denetim Yönetmeliği'ni 25 Şubat 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koymuştur[cite: 1]. Bu yönetmelik, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 76. maddesi uyarınca hazırlanmış olup tüm birlik üyelerini kapsamaktadır[cite: 1, 2].
Yönetmelik ile değerleme faaliyetlerinin verimliliğini ve güvenilirliğini artırmak için çok katmanlı bir denetim yapısı kurulmuştur[cite: 4]:
- Gözetim ve Denetim Komitesi: Yönetim Kurulu tarafından atanan, 3 ile 9 üyeden oluşan ve çoğunluğu lisanslı uzmanlardan oluşan karar organıdır[cite: 4].
- Bağımsız Denetçiler: En az 5 yıl tecrübeli, özel eğitim ve sınavdan geçmiş uzman personeldir[cite: 3, 8].
- Denetçi Yardımcıları: Mesleki tecrübe süresini doldurmamış ancak denetçi nezdinde 3 yıl yetişerek sınavla atanacak yeni kadrolardır[cite: 3, 8].
Denetçiler, görevleri kapsamında şu yetkilere sahiptir[cite: 9]:
- Elektronik ortamlar dâhil her türlü bilgi ve belgenin ibrazını istemek[cite: 9].
- İlgililerden yazılı veya sözlü açıklama talep etmek[cite: 9].
- Yerinde denetim yaparak tespitleri tutanak altına almak[cite: 9].
- Üçüncü kişilerden (Birlik onayıyla) veri ve belge talep etmek[cite: 9].
---
1. Çıkar Çatışması Yasağı (2 Yıl Kuralı)
Denetimin tarafsızlığını korumak adına; bir denetçi, denetlediği kuruluşta rapor tarihinden itibaren 2 yıl boyunca herhangi bir görev alamaz veya ortaklık kuramaz. Ayrıca denetçiler, son 2 yıl içinde çalıştıkları kuruluşları denetleyemezler[cite: 6].
2. Denetim Süreleri ve Raporlama
Denetçiler, gerekli belgeleri temin ettikten sonra en geç 30 iş günü içinde denetimi tamamlayıp raporunu sunmak zorundadır.
3. Disiplin ve Ceza Süreci
Denetim raporunda mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda Yönetim Kurulu, dosyayı Disiplin Komitesine sevk edebilir veya doğrudan idari para cezası verme yetkisini kullanabilir[cite: 12]. Ciddi ihlallerde Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ivedilikle bilgi verilir[cite: 12].
4. Gizlilik ve Sicil Numarası
Denetim süreci ve raporlar gizlidir[cite: 5]. Denetçilere bir sicil numarası atanır ve raporlarda kimlikleri bu numara ile korunur; kimlik bilgileri resmî makamlar dışında paylaşılamaz.
---
Önemli Uyarı: Denetim sırasında kendisinden bilgi talep edilen üyelerin sır saklama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğü ihlal eden üyeler hakkında doğrudan disiplin süreci başlatılacaktır[cite: 13].
TDUB Denetim Yönetmeliği ile piyasadaki haksız rekabetin önlenmesi ve rapor kalitelerinin standardize edilmesi hedeflenmektedir.
EğitimWeb Mevzuat Arşivi