can

Yönetici
Yönetici
2026 DYK, İYEP ve Nöbet Ücretleri Dahil Net Ek Ders Hesaplama Çizelgesi

Değerli Eğitim Web üyeleri, meslektaşlarım ve idarecilerimiz,

Her ayın son haftası okullarda tatlı bir telaş başlar: Ek ders puantajlarının hazırlanması ve KBS'ye (Kamu Bilişim Sistemi) işlenmesi. Ancak farklı görev türleri (DYK, İYEP, Nöbet, Destek Eğitim) ve öğretmenin bulunduğu vergi dilimi (%15, %20, %27) işin içine girince "Net hesabım neden yattığıyla uyuşmuyor?" soruları forumlarda sıkça karşımıza çıkar.

Özellikle 2026 yılı memur maaş katsayılarındaki güncellemelerle birlikte, ek ders hesaplama mantığını ve kalemler arası farkları netleştirmek istedik. İşte adım adım ek ders hesaplama rehberi ve güncel çarpan oranları:

1. Ek Ders Ücretini Belirleyen Temel Unsurlar
Net ek ders ücretiniz sabit değildir. E-Devlet üzerinden veya bordronuzdan kontrol etmeniz gereken iki ana değişken vardır:
  • Maaş Katsayısı: Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile güncellenir.
  • Vergi Dilimi: Yılın ilk aylarında %15 vergi dilimindeyken, kümülatif vergi matrahınız doldukça (genellikle yaz sonu/sonbahar aylarında) %20 ve ardından %27'lik vergi dilimlerine girersiniz. Bu da elinize geçen "net" ek ders miktarının yıl sonuna doğru düşmesi demektir.

2. Görev Türlerine Göre Ek Ders Oranları ve Farklar

Standart Gündüz Ek Ders Ücreti

Öğretmenlerin hafta içi mesai saatleri içerisinde girdiği standart derslerin ve idarecilerin yönetim görevlerinin karşılığıdır. Çarpan olarak 140 gösterge rakamı temel alınır. (Öğretmenlerin maaş karşılığı doldurduktan sonraki dersleri bu kalemden yatar).

Gece / Hafta Sonu Ek Ders Ücreti
Hafta içi saat 18.00'den sonra yapılan dersler ile hafta sonu (Cumartesi-Pazar) girilen dersleri kapsar. Standart gündüz ücretinden yaklaşık %7 daha fazladır (150 gösterge rakamı).

Nöbet Ücreti
Okullarda tutulan fiili nöbet görevidir. Normal şartlarda haftalık maksimum 3 saat üzerinden ödenir. Ücretlendirme "Standart Gündüz Ek Ders" çarpanı üzerinden hesaplanır. Özel eğitim okullarında tutulan nöbetlerin katsayısı %25 artırımlı ödenir.

İYEP (İlkokullarda Yetiştirme Programı)
İlkokul kademesinde geri kalan öğrencilerin telafisi için hafta sonu veya ders dışı saatlerde açılan kurslardır. İYEP kurslarında ödenen ücret, hafta sonu bile yapılsa Standart (Gündüz/Gece) Ek Ders katsayısı üzerinden hesaplanır; DYK gibi %100 artırımlı DEĞİLDİR.

DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursları)
Ortaokul ve Lise kademelerinde açılan LGS/YKS hazırlık kurslarıdır. Bakanlığın en çok teşvik ettiği kurs türüdür.
  • DYK ücretleri, standart ek ders ücretinin tam %100 artırımlısı (2 katı) olarak ödenir.
  • Eğer kurs hafta sonu veya akşam veriliyorsa, gece çarpanı üzerinden %100 artırımlı hesaplandığı için alınabilecek en yüksek ek ders kalemidir.

Özel Eğitim ve Destek Eğitim Odası Ücretleri
Kaynaştırma/bütünleştirme öğrencileri için okulda açılan destek eğitim odalarında verilen dersler ile özel eğitim öğretmenlerinin girdiği tüm dersler %25 artırımlı olarak hesaplanır.

3. KBS Girişlerinde İdarecilerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Puantaj cetvelleri KBS'ye aktarılırken yapılan en ufak bir kod hatası (örneğin DYK yerine normal hafta sonu kodunun seçilmesi), öğretmenin eksik ücret almasına neden olur. Özellikle "110-Gündüz", "116-Nöbet" ve "107-Gündüz (%100 Artırımlı)" gibi kodların kontrol edilmesi, geriye dönük zimmet veya ek bordro çıkarma zahmetini ortadan kaldırır.

Eğitim Web Soruyor' Alıntı:
Peki siz okullarınızda ek ders hesaplamalarını manuel mi yapıyorsunuz yoksa güvendiğiniz bir Excel tablosu mu var? Kullanıp memnun kaldığınız otomatik hesaplama araçları varsa bu başlık altında paylaşarak meslektaşlarımızın iş yükünü hafifletebilirsiniz!

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar