Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama Sistemi Değişiyor - Ekys Yapılacak Mı?

can

Yönetici
Yönetici
Yeni Yönetici Atama Süreci: EKYS Yerine Eğitim Programları Geliyor

2024-2025 eğitim öğretim yılının sonunda, yıllardır okullarda yönetici atamaları için yapılan Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (EKYS) son kez uygulanacak. Yeni kabul edilen öğretmenlik meslek kanunu ile birlikte, EKYS’nin kaldırılması ve yeni yönetici atama sürecinin öğretmen akademilerinde verilecek eğitimler ve başarı kriterlerine göre yapılması kararlaştırıldı.

2025-2026 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Yönetici Atamaları Nasıl Yapılacak?​

Yeni düzenlemeyle birlikte 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren yönetici atama sürecinde aşağıdaki usul ve esaslar uygulanacak:
  1. Yönetici Yetiştirme Programı: Müdür veya müdür yardımcısı olarak atanmak isteyen adaylar, öğretmen akademileri tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına katılacak. Bu programa katılacak adaylar, yazılı ve/veya sözlü sınavdan en az 60 puan alarak puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte uygulanması halinde başarı puanı, her iki sınavın aritmetik ortalaması olarak hesaplanacak.
  2. Yazılı Sınav Sonucu ile Atama: Yönetici yetiştirme programını tamamlayan adaylar, program sonunda yapılacak yazılı sınavda 60 ve üzeri puan almaları halinde başarılı sayılacak. Atamalar, sınavda alınan puan üstünlüğüne göre ve adayların tercihleri doğrultusunda vali onayıyla yapılacak.
  3. Görev Süresi: Yeni düzenlemeye göre yöneticiler dört ders yılı için görevlendirilecek ve aynı unvanda en fazla sekiz ders yılı görev yapabilecekler.
  4. Başarı Ölçütleri ile Yeniden Görevlendirme: Yöneticilerin aynı eğitim kurumunda veya başka bir kurumda yeniden görevlendirilmesi durumunda Bakanlık tarafından belirlenecek başarı kriterleri esas alınacak. Bu görevlendirmeler, çalışanların özlük haklarında kazanılmış hak doğurmayacak.
  5. Görev Şartları ve Diğer Detaylar: Yönetici olarak atanacaklarda aranacak koşullar, yeniden görevlendirmeye ilişkin başarı kriterleri, eğitim programları ve sınavlara dair detaylar, Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmeliklerle belirlenecek.

Bu yeni düzenleme ile birlikte, eğitim kurumlarında yönetici atamalarında liyakat ve başarı ön planda tutulacak. Adayların yöneticilik vasıflarını geliştirmeye yönelik eğitim programlarına katılımı ve başarı puanı esas alınarak yapılacak atamalar, eğitim kurumlarına daha nitelikli yönetici kazandırmayı hedefliyor.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar